Keskustelut Puukauppa Polttopuukauppa, verotus ym.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 39)
  • Polttopuukauppa, verotus ym.

    Merkitty: 

    Oman ansiotyön lisäksi olisi mielessä alkaa myymään polttopuuta. Jotenkin vain tuo verotus ym asiat tuntuvat hankalilta vaikka niitä kuinka on yrittänyt netin ihmeellisestä maailmasta selvittää.

    Eli omissa nimissä ei metsää ole, mutta isäukon metsistä saisi puuta sen verran kuin vain jaksaisi polttopuiksi tehdä. Mitenköhän tällaisessa tapauksessa esim. verotus menee? Käsittääkseni metsänomistajana jos polttopuuta myyntiin tekisin, niin se verotettaisiin pääomatuloina. Nyt en kuitenkaan ole metsänomistaja. Ja tuleeko tästä jotain veroseuraamuksia metsän omistajalle, kun luovuttaa puuta?

    Vinkkejä/kokemuksia asiasta?

  • jamppaT

    Kiitoksia vastauksista.
    Aluillaanhan tämä puunmyynti projekti minulla on. Eli tässä selvittelen, että miten kannattaisi toimia. Ihan yksityisenä henkilönä myydä, hankkia y-tunnus, kevytyrittäjyys, isän nimissä myynti…

    Kalustoa on pienimuotoiseen tuotantoon (traktori, sirkkeli, ruuvi), mutta sitäkin miettinyt että hankkisi nopeampaa kalustoa klapien tekemiseksi. Kuten aloituksessa mainitsin, niin lisätuloa oman palkkatyön ohessa tässä haettaisiin, esim. n. 5000 tuloja.

    Verottajalta sain seuraavaa tietoa:

    Jos myyt polttopuita jotka eivät ole omasta metsästäsi, myynti ei ole metsätalouden tuloa, kuten arvelitkin. Puunmyyntitulot ovat sinun henkilökohtaista tuloasi jotka ilmoitat lomakkeella 50A, ”Muut ansiotulot”. Polttopuiden tekoon kohdistuvat menot ilmoitat samalla lomakkeella, kohdassa ”Muiden kuin palkkatulojen tulonhankkimismenot”.

    Mikäli liikevaihto nousee suureksi, myyntitoiminta olisi elinkeinonharjoittamista josta pitäisi antaa elinkeinonharjoittajan veroilmoitus, ensin on ilmoittauduttava elinkeinonharjoittajaksi.

    Isäsi osalta, puutavaran antaminen vastikkeetta sinulle: Metsätalouden harjoittajan ohjeen mukaan metsänomistaja voi käyttää puutavaraa verovapaasti maa- ja metsätalouden rakennuksiin ja omaksi polttopuuksi. Mutta oman asunnon tai muun omassa käytössä olevaan rakennukseen käytetyistä puista on laskettava verotettavaa tuloa kantoraha-arvon mukaan. Mainitaan erikseen että jos omalle lapselle antaa talon rakentamiseen puutavaraa se on verollista tuloa. Tähän viitaten olisin sitä mieltä että polttopuupuiden antaminen olisi rinnastettavissa talon rakentamiseen ja yksityiskäyttöön annettuun puutavaraan. Puutavaran arvona voidaan käyttää hankintahinnoista johdettuja kantohintoja, jotka löytyvät Verohallinnon yhtenäistämisohjeesta.

    Tässä nyt vielä jatketaan mietintää, ja otetaan vinkkejä vastaan, että kuinka kannattaisi jatkaa.

    Jos hankkisi kunnon klapikoneen, niin pystyisiköhän sen laittamaan tulonhankkimiskustannuksiin? Tarvii varmaan verottajan mielipidettä tässäkin kysellä.

    Mutta pittee jatkaa suunnittelua…jostain sitä köyhän tartteis lisätuloja saada.

    Metsuri motokuski

    Osta se puu isältäsi ja myy kuten verottaja on ohjeistanut. Jos haluat hommaa laajentaa mikäli kauppa käy niin vähintään toiminimi kannattaa perustaa. Hyvähän se on kokeilla markkinoita hieman kevyemmällä organisaatiolla.

    Haba Haba

    Aluksi jonkinsortin markkina kartoitus, menekki ja paljonko mahdolliset ostajat ovat ajatelleet maksaa. Investoinnit sen mukaan.

    Jean S

    Kevytyrittäjyys on vähän sellainen kädettömille nynnyille tarkoitettu vaihtoehto. En suosittele, rikastuttaa lähinnä Odealia ja Ukkoa ja muita vastaavia. Pienyrittäjän kirjanpito ei ole niitä ihmeellisimpiä asioita hoitaa, ja kun sinusta isipapan jälkeen tulee kuitenkin jossain vaiheessa metsänomistaja, niin on hyvä harjoitella jo sitäkin silmällä pitäen paperien pyörittelyä.

     

    Tilley

    Ainakin se kannattaa muistaa, että jos isäsi antaa polttopuupuiksi sinulle esim. tuulenkaatoja tai energiapuuta, niin niiden kantoraha-arvo lähentelee kyllä nollaa.

    partiopoika

    Kun kuljetan pakettiautolla+peräkärryllä puut asiakkaalle, niin paljonko voin vähentää verotuksessa kyydistä? Onko omanauton käyttö 0,25€/km+peräkärry 0,03€/km oikein?

     

     

    Puuki

    Vähennys 0,28/km  on varmaan oikein , jos verottajan sivuilta on löytynyt.  Mutta laskisin, (jos kuljettaisin klapeja useammin kuin esim. muutaman kerran/kk ilman firmaa), kuljetukset todelliset kulut/km   auton kok.käyttökulujen mukaan.       Veroton km-korvaus on ollut työnantajan maksamana n. 45 s/km joka sekin on usein alakanttiin laskettu.

    Tolopainen

    Ei kannata olla liian ahne verottajan suuntaan. Siellä on pahoja tätejä, jos joutuu heidän hampaisiinsa. Verottaja aikoo erityisesti kiinnittää huomionsa tekaistuihin kuluihin.

     

    isaskar keturi

    Tolopaisen kanssa samoilla linjoilla. Harmaalle vedetyillä vähennyksillä ei pääse rikastumaan, mutta voi kiinnittää tarkastajan huomion. Tästä on esimerkkejä, miten ”kaikki mökkimönkkärit metsäverotukseen” kampanja johti siihen, että nyt ei tahdo asiallisiakaan traktoreita metsäkalustoon ilman perusteluja. Kun toimii ohjeiden mukaan asiallisin oikein kohdistetuin vähennyksin, saa harjoittaa toimintaansa kaikessa rauhassa laillisesti.

    Puuki

    Se on verottajan ohjeiden mukaista, jos laskee esim. auton kulut kuittien ja ajopäiväkirjan mukaan.  Mitään ”harmaata aluetta” se ei silloin ole.  ”Kaikki mönkkärit m-verotukseen” on varmaan ollut ei vain harmaalla vaan helposti  jollain muullakin alueella.      Miksi pitäisi tr-mönkijäkään saada vähennyksiin ilman perusteluja ?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 39)