Keskustelut Harrastukset Polttopuut "täplittyy", missä juurisyy?

Esillä 3 vastausta, 31 - 33 (kaikkiaan 33)
 • Polttopuut "täplittyy", missä juurisyy?

  Näin alkuun myönnettäköön, että olen tässä(kin) asiassa noviisi ja lukisin mielelläni asiallisia kommentteja/pohdintaa:

  Tein keväällä huhtikuussa koivuklapeja isoihin verkkosäkkeihin. Puu kuivuvat ulkona ilman päälikatetta ja huomasin parin säkin kohdallan päälipuissa halkaisupinnalla hieman mustia täpliä (en paljoa mutta joitakin). Kesäkuun lopussa poutasäällä ajoin ne latoon, ja syyskuussa kun kävin säkkejä ihmettelemässä, niin mielestäni täplittyminen olisi merkittävästi lisääntynyt ja on varsin laajaa. Muutaman halon pinta oli todella musta. Täplittyminen koskee vain halkoja, joiden halkaisupinta on ylöspäin tai ulospäin säkin sivussa (joissain tapauksissa myös päädyt täplittyneet). Ulkona ollessaan säkit kuivuivat hieman eri paikoissa. Puut on kaadettu tammi-maaliskuun aikana ja olivat niin kuivia kun voivat olla kun ajoin ne latoon ja pidin ne säkeissä.

  Olisi mielenkiintoista tietää, mitä tuo mahtaa olla ja mikä on juurisyy? Olen vasta muutama vuosi sitten aloittanut tekemään halkoja vähän enemmän, mutta näin ei aiemmin ole käynyt. Itse en ole keksinyt muuta syyllistä kuin siitepölyn, joka olisi tarttunut sateella pintaan ja kun syksyllä ilman kosteus noussut, niin tulee sitten esille.  Mitä sanoopi raati?

  Kiitokset etukäteen!

 • Jätkä

  Home ei estä palamista, jos se on kuivahtanut. Ongelmaksi voi hometäplät kehittyä, kun puita käsitellään vaikkapa sisätiloissa ja jos niitä jemmaillaan vaikkapa uunin kupeessa tms.

  Murjaisin äsken takkaan valkean, se on jo palanut ja pellit kiinni. Tarkalleen latasin ensin neljä halon pätkää, jotka tuikkasin tuleen, lisäsin sitten myöhemmin kolme pätkää ja se oli siinä.

  Puut ovat koivua ja tehty ”Ruhjekoneella”, eli Bilke S3 klapiruhjeen tekokoneella, joka on säädetty 40 senttiseksi ja ainoastaan halkaisee.

  Takkauuni on 3300 kiloa painava vuolukivitakka, jonka yläosassa on leivinuuni.  Seuraavan kerran se ehkä lämpiää Torstain / Perjantain tietämillä, hieman kelistä riippuen.

  Remie

  Jätkä osaa lämmittää, ei mahda mitään.

  jees h-valta

  Kyllä lämmittää VARMASTI!, tuo jäpä elää kehuilla huomattavasti pitempään kuin sen kakluuni lämpiää!

Esillä 3 vastausta, 31 - 33 (kaikkiaan 33)