Keskustelut Metsänomistus Polttopuut

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 93)
  • Polttopuut

    Onko ollut tapana antaa polttopuun tarvitsijalle palsta ennakko- tai muuten raivattavaksi? Muutettiin taloon, jossa puuta kuluu. Välineet omasta takaa, Stiili ja sarkahousut.

  • Visakallo Visakallo

    Niin, jospa polttopuun käyttöä tuettaisiinkin samaan tapaan kuin vaikkapa sähköautoja!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Vinkki: tärkeistä kuiteista voi ottaa kuvan kännykällä niin ei tarvitse tulostaa. Joskus kuitiksi riittää merkintä verkkopankin tiliotteella. Toinen vinkki: mustavalkoiseen lasertulostimeen tarvitsee hankkia mustetta huomattavasti harvemmin kuin mustesuihkutulostimeen.

    Eikös hakkeen käyttöä tueta vielä nykyäänkin – se tuki vain menee lämpölaitoksille eikä puun tuottajille. Ainakin aiemmin tukia hallinnoi Energiamarkkinavirasto.

    Kumikettu

    Kuitteja säilöessä digitaalisena on hyvä olettaa, että ellei kuittia ole vähintään kolmena kappaleena eri säilöissä, ei sitä ole ollenkaan.

    Metsänmies

    Jätkä:”Metsänmiehelle senventävä kysymys: Missä vaiheessa kuitupuu muuttuu polttopuuksi? Silloinko, kun se metsässä on päätetty tehdä polttopuuksi, vai vasta sitten kun se on tehty haloiksi?  Silloin se ei ole pinomotti, vaan halkomotti.”.. Filosfinen kysymys. Kuitupuuhan on periaatteessa puuta, joka on tarkoitettu teollisuuden käyttöön. Siis kun tehdään kuitupuuta, se on tarkoitettu myytäväksi sellutehtaalle. Mutta jos tuo kuitupuu, joka on alunalkaen tarkoitettu sellutehtaalle, jääkin jostain syystä myymättä, se voi alkaa pikkuhiljaa muuttumaan polttopuuksi. Mutta jos tuo sama puuerä, läpimitasta riippumatta, on jo alustapitäen tarkoitettu uunissa poltettavaksi, se ei ole ollut missään vaiheessa kuitupuuta. Se on ollut siis polttopuuta jo siinä vaiheessa, kun sen käyttötarkoitus, polttaminen on tullut käyttäjän ajatuksiin. Jos halkoja myydään pinosta metrin mittaisina, oikea termi on pinokuutio. Nuo ”motit”ovat enemmänkin epävirallisia kansankielellä ilmaistuja mittoja… Tein aikoinaan nuorena poikana eräälle vanhalle mummolle halkoja. Tilaus oli, että tee suunnilleen neljä syltä. Ei ollut puhetta, pitääkö olla irtosylejä, vai kiintosylejä. Piti tutkia tietosanakirjasta sylin mitat, kun nettiä ei oltu vielä keksitty. Vanha syli koivuhalkoja on 4 kyynärää pitkä , 3 kyynärää korkea pino viiden korttelin pituisia halkoja. Jos mummo olisi halunnut havupuuhalkoja, mitat olisivat olleet 4 kyynärää pitkä 3 kyynärää korkea pino, mutta puiden pituus olisi ollutkin  6 korttelia. Edelleenkin pinomittoina. Onneksi tuo tilaus oli suunnilleen, ei tarvinnut tehdä halon tarkkuudella.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Syli on 1,8 metriä joten kolme syltä olisi 5,4 metriä. Mutta edellä selvitettiin että syli olikin tilavuusmitta eikä pituusmitta.

    Tolopainen

    Eikös joskus myyty halkoja puntarikaupalla jossain vanhassa Suomi filmissä.

    Metsänmies

    A. Jalkanen:”Syli on 1,8 metriä joten kolme syltä olisi 5,4 metriä.”…Syli on sekä pituus- , että tilavuusmitta. Molemmissa tapauksissa se on vähän epämääräinen. Eri kulttuureissa oli toisistaan poikkeavia sylimittoja. Minkä esitin tuossa aiemmin, oli ainakin Suomessa käytetty Vanha syli, jolla mitattiin nimenomaan halkoja. Koivuhalkoina se on noin 3,14 kuutiometriä, havuhalkoina noin 3,77 kuutiometriä. Ero johtuu tuosta puun pituudesta. Myöhemmin tuli vielä käyttöön metrijärjestelmään perustuva Uusi syli . Se on 2×2 metrin pino metrin mittaisia hakoja, siis 4 kuutiometriä.

    pystykorvat

    Myydäänhän niitä nytkin. Huoltoasemien eteisestä tai  vaikapa Kärkkäiseltä. Onkos siinä verkkopussissa  15 kloa.

    JS

    Nyt tuli ensitalven tai sitä seuraavan puut helposti läheltä kun 4 pihakoivua ja 10 muuta kaatoi. Ammattilaisen pyysin paikalle kun oma ja naapurin talo, sekä sähkölinja lähellä. 400e en pidä pahana kuitilla ja saa kotitalousvähennykset. ”Helpolla” nuo ei liiterissä ole kun joutuu joka risun siivoamaan. Tämä päivä meni risuja poltellessa niin sai tilaa sahailla pölkkyjä lisää ja kärrätä pois edestä. Noin 60-70 cm kantoja ihme kyllä ei ollut juuri lahoa. Talviloma askartelua.

    Jätkä

    Tuo ammattilainen on kyllä ihan järkevä ja joskus jopa pakollinen ottaa töihin, kun tarvitaan taitoa, ammattilaisen kalusteita ja vakuutus vahingon varalle.

    Nuo kaikki maksaa, mutta enemmän voi tulla maksamaan, jos niitä ei ole. Ammattilaisella pitää olla Y-tunnus, jos haluaa verottajan ”maksavan” omavastuun ylittävän osuuden.

    Palasteliko tuo yrittäjä sinulle nuo järeät rungonosat? Vai jäivätkö ne sinulle Pikku-Tilhillä jyrsittäväksi?

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 93)