Keskustelut Metsänomistus Presidentti vaati rohkeita päätöksiä eduskunnalta. Mitä tekee metsäväki?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)
 • Presidentti vaati rohkeita päätöksiä eduskunnalta. Mitä tekee metsäväki?

  Mitkä ovat metsäväen säästöehdotukset?

  Tasavallan presidentti Sauli Niinistö patistaa eduskuntaa rohkeisiin päätöksiin talouden kuntoon saattamiseksi.
  Sauli Niinistö sanoi valtiopäivien avajaisissa, että puhetta taloudesta, velasta ja kestävyysvajeesta on jo kuultu ja nyt odotetaan enää, mitä hallitus ja eduskunta tekevät.

  Presidentti muistutti, miten Esko Ahon ja Paavo Lipposen hallitusten aikana päätettiin mittavista leikkauslistoista ja pankkituesta. Niinistö sanoi, että päätökset tehtiin, koska tekemättä ei voinut jättää.

  – Muistan, parin vuosikymmenen takaa, tässä salissa, miten pääministeri Ahon porvarihallitus esitteli leikkauslistoja ja pankkitukea. Ne kylmäsivät esittäjiäänkin ja jokaista kuulijaa. Mutta ne tehtiin, koska tekemättä ei voitu jättää, Niinistö sanoi.

  – Muistamme myös, miten päättäväisesti suomalaiset tekivät työtä laman voittamiseksi ja onnistuivat siinä, hän lisäsi.

  Asia on ajankohtainen, sillä hallituksen pitäisi pian sopia uusista keinoista talouden tasapainottamiseksi.

  Otti kantaa ympäristöasioihin

  Niinistö totesi, että kansainvälinen yhteistyö ilmastonmuutoksen torjumiseksi etenee tuskaisen hitaasti.

  – Suomen ja suomalaisyritysten kannattaa nyt ponnistella ympäristöteknologian alalla, Niinistö linjasi.

  IS – STT

 • Timppa

  Ainakin osa porukasta yrittää pakittaa sadan vuoden takaisiin aikoihin muuttamalla metsälakia tavalla, joka ei ota huomioon tulevaisuuden tarpeita, kuten mahdollisuutta saada metsästä monipuolisesti uusiintuvaa energiaa. Ja ilmeisestikin yrittämällä tehdä lain, joka sopii myös huonosti biologian asettamiin reunaehtoihin.

  Samaa pakittamista on myös se, että käytännössä ajetaan alas MHY-organisaatiot ilman, että olisi mitään varmuutta siitä, kuinka suuri osa metsänomistajista tulevaisuudessa saa tarvitsemansa tiedot ja palvelut.

  Tai on alettu uudelleen laatia pakkolunastuksen sallivaa maastoliikennelakia, jota ei uskallettu säätää juuri ennen vaaleja.

  Nämäkin esimerkit osoittavat, että pieni räyhäkäs sakki saattaa voittaa suuren hiljaisen enemmistön. Vrt esim natsien valtaannnousu 80 vuotta sitten.

  En siis usko, että metsäalalle olisi odotettavissa sellaisia päätöksiä, jotka veisivät enempää metsäalaakaan kuin Suomeakaan eteenpäin. Suunta näyttää olevan siis taakse päin.

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Tuo toimintamalli on kopioitu suoraan venäjän kansallisbolsevikeilta, jotka taistelivat tsaarinvaltaa vastaan pyrkien äkillisiin ratkaiseviin tekoihin; vallan pelipöytä kaadetaan yhdellä rajulla nykäyksellä.

  Samaa mallia käyttävät puuntuottajaorganisaatioihin soluttautuneet metsästäjäjärjestöt noilla susitempauksillaan; takana on yksi ainoa asia: holtittoman sorkkaeläinlaidunnuksen jatkuminen.

  Pähkäilijä

  Asia on ajankohtainen, sillä hallituksen pitäisi pian sopia uusista keinoista talouden tasapainottamiseksi.
  ############

  Tässä olisi vihrerterroristien tehtävä täyskäännös ja alkaa suosia kotimaista fossiilia vähentäen ulkomaisen fossiilin käyttöä. Tällä keinolla vaihtotaseen vaje saadaan miinukselta plussalle.

  Liian rohkea päätös?

  Puun takaa

  Hallitus ehdottaa eduskunnalle maantielain muuttamista. Syynä on sähkö- ja viestintäjohtojen sijoittamisen helpottaminen. Päätös lisäisi toteutuessaan tiealueeksi lunastettavien maa-alueiden laajuutta.
  Syynä on halu maakaapeloida myrskyherkkää sähköverkkoa. Teiden pientareet halutaan käyttöön, sillä kaapelin sijoittaminen maantien varteen on keskimäärin noin 30 prosenttia edullisempaa kuin sen sijoittaminen muualle, hallituksen esityksessä todetaan.

  Aluetta, joka muodostaa maantien tiealueen, laajennettaisiin niin, että siihen kuuluisivat myös tiehen välittömästi liittyvät alueet. Käytännössä siis tiealueen muodostavaa aluetta levennetään.

  Lakiesityksessä todetaan myös, että alueiden liittäminen uusien ja parannettavien väylien tiealueeseen voi lisätä väylien rakennuskustannuksia, sillä esimerkiksi yksityisiltä maanomistajilta lunastettava alue kasvaa.

  IS

  Puun takaa

  Olen Timpan kanssa samaa mieltä. Metsälakien muutosvaatimusten takana on pohjimmiltaan häikäilemättömiä voimia, jotka haluavat vain omalle metsäbisnekselleen maksimaalisen tuoton seurauksista välittämättä. Hyväuskoista myötäilijäjoukkoa on käytetty taitavasti hyväksi markkinoimalla uudistusta vapaudella ja luontoarvoilla. Kaiken huippu on nimittää tätä tarkoin suunniteltua operaatiota sankaruudeksi. Ikäviä seurauksia alamme nähdä jo muutaman vuoden kuluttua, jolloin alkavat taas vaatimukset korjausliikkeestä. Sitä odottaessa Suomen metsät ovatkin jälleen valtavan hoito- ja korjausurakan tarpeessa.

  Kestävämpi tapa selvitä tulevaisuuden haasteista on ottaa metsänhoidossakin täysimääräisesti käyttöön nykyaikainen tekniikka ja tietämys. Näyttää siltä, että kilpailijamaissamme tämä on jo oivallettu, mutta ei meillä. Olisi hyvä selvittää mistä tämä johtuu.

  Gla Gla

  Puun takaa: ”Metsälakien muutosvaatimusten takana on pohjimmiltaan häikäilemättömiä voimia, jotka haluavat vain omalle metsäbisnekselleen maksimaalisen tuoton seurauksista välittämättä. Hyväuskoista myötäilijäjoukkoa on käytetty taitavasti hyväksi markkinoimalla uudistusta vapaudella ja luontoarvoilla.”

  Minusta kukaan ei häviä lakiuudistuksessa, jos uudistamisvelvoitteisiin liittyvät tiukennukset perutaan. Vanhan lain mukainen metsänhoito tulee jatkossakin olemaan sallittua, joten keitä on käytetty hyväksi ja miten?

  Puun takaa

  En ole koskaan niin paljon toivonut olevani väärässä kuin tässä asiassa. Vapaus on myönteinen asia, mutta vapauden väärinkäyttäjät ovat pilanneet monta hyvää asiaa. Toivottavasti näin ei käy Suomen metsille.

  MaalaisSeppo

  Minkähänlaisia tekoja metsäväeltä odotetaan?. Minusta metsäväki on jo osansa tehnyt. Puuta on tarjolla kohtuu hintaan ylen määrin (tuontipuu selvästi kalliimpaa).

  Verotuskin kiristyy. Puun myyntivoiton verohan on nyt selvästi korkeampi, kuin useimman metsänomistajien muiden tulojen verotus ja kiristyy kai jatkossakin. Eli puunmyyntitulot penenee koko ajan ja yhä suurempi osuus niistäkin menee Valtion kassaan. Eiköhän tämä jo riitä.

  Perussyyhän talousongelmiin on se, että yhteiskuntaan on pumpattu velkarahaa hyvänäkin aikana. Tämän pumppauksen seurauksena kustannustasomme on noussut yli sen, mihin oman tuotantomme tuloilla (siis omin voimin) oltaisiin päädytty. Nyt olemme tilanteessa, jossa osaamisemme suhteessa kustannustasoomme on alakantissa eli vienti ei vedä. Korjausliike tulee olemaan hyvin tuskallinen ja pitkäaikainen. Korjausliike ehkä nopeutuu, jos Vihreiden Tarja Kronbergin ehdotus toteutuu, eli tuodaan Suomeen kymmeniä tuhansia työttömiä Etelä-Euroopasta.

  Saksassa osaamisen suhde kustannustasoon on on vielä kohdallaan, muttei kauaa, kun vihreän politiikkan vaikutukset alkavat kunnolla vaikuttamaan (vrt. ydinvoiman alasjao).

  Leevi Sytky Leevi Sytky

  ”Tuodaan kymmeniä tuhansia työttömiä”. Kymmeniä tuhansia ei riitä. Talouselämä-lehden mukaan Suomeen tarvittaisiin kaksi miljoonaa maahanmuuttajaa.

  Puun takaa

  Suomi on parhaillaan käynnissä olevissa EU-neuvotteluissa joutumassa pahaan ansaan. Samaan aikaan taloutemme sukelluksen kanssa EU-maksuosuutemme tulee nousemaan rajusti. Tämäkään ei vielä riitä, sillä Suomen saamat EU-tuet tulevat pienentymään. Talouskriisin ainekset ovat nyt käsillä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)