Keskustelut Metsänhoito Punkit liikkeellä

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 21)
 • Punkit liikkeellä

  Merkitty: 

  Ensimmäinen hiplaaja kaivettu niskasta tänä keväänä.Näyttää viihtyvän kuusikoissakin,siellä kun booria levittelin.

  Pitäisköhän sitä rokotetta alkaa harkita,kun tuolla pusikoissa tullee kesän mittaan rymyttyä.En kylläkään liiku varsinaisilla riskialueilla(puutiaisaivokuume).

  Miten muut metsissä paljon toimijat ja liikkujat,onko piikitetty?

   

   

   

 • jees h-valta

  Tänään taimetuksen jälkeen taas yksi punkki kiipi käsivarrella ja yritti purra ranteen lähellä kiinni. Sattui sen kannalta hiukan havintoaltis paikka joten se yritys ei tällä kertaakaan tuottanut tulosta. Jo kerran aiemminkin tänä keväänä löysin yhden liikkeellä olleen punkin iholta. Kyllä ne pirun ikävä riesa on kun siellä metsässäkin jotain hommia tuppaa olemaan. Esim. juuri nyt.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Helsingin Sanomat Tiede 31.5.2017

  Hirvi- ja jäniseläimet levittävät punkkeja, mutta punkkitaudit ovat peräisin pikkueläimistä (myyristä ja maassa elävistä linnuista).
  http://www.hs.fi/tiede/art-2000005232936.html

   

  Timppa

  Ja jutun mukaan myös koirat sekä muut kotieläimet toimivat väli-isäntinä.  Jutun mukaan punkki tarvitsee kolme veriateriaa pystyäkseen munimaan.  Munia tulee 2000-4000.

  Edelleen jutun mukaan hirvieläimissä on vasta-ainetta, joten ne eivät sairastu borrelioosiin eivätkä siis levitä sitä.

  Planter Planter

  Kyllä hirvieläimet levittävät tehokkaasti punkkeja. Levittävät ja tiputtelevat niitä 2000-4000 satseja munia, joista tulee sama määrä toukkia, jotka nappaavat borreliabakteerin vaikkapa myyrästä ja sitten nymfi puraisee ihmistä. Siis hirvieläimet välillisesti levittävät.

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016062921808376_uu.shtml

  Nymfi on niin viheliäisen pieni, että  sen huomaa usein vasta liian myöhään, yli vuorokauden kuluttua oudosta kutinasta puremapaikassa.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Koira ja ihminen ovat tuossa Hesarin jutun kuvissa mukana kai sen havainnollistamiseksi, missä vaiheessa tartunta ihmiseen tai kotieläimeen tapahtuu. Ei siksi, että koira tai ihminen olisi merkittävä punkkien isäntäeliö.

  Miksi koira sitten on huono isäntäeläin punkeille ja huono borrelioosin levittäjä ihmiseen? Ensinnäkään koirasta ei siirry punkkiin borrelioosia, koska bakteeria ei ole koiran veressä riittävästi (kts. lainaus alla). Vaikka punkki imisi estolääkitsemättömästä koirasta verta, ei punkilla olisi mahdollisuutta kehittyä edelleen tai munia, jos se tipahtaa ihmisasumukseen sisälle, koska siellä on sille liian kuivaa. Sitä paitsi punkki tulee yleensä huomatuksi, ennen kuin ehtii imeä itsensä täyteen, joten sikälikin sen lisääntyminen koiran avulla on hankalaa.

  Harvinainen tilanne, jossa koira VOISI edistää ihmisen sairastumista punkkitauteihin olisi se, jossa punkki tarttuisi koiran mukaan heinikosta tai varvikosta mutta ei saisi otetta sen ihosta, vaan suuntautuisikin lähelle sattuvaan ihmiseen.

  Evira koiran borrelioosista: ”Veressä bakteereita on vain satunnaisesti ja varsin pieniä määriä, samoin elimistön muissa nesteissä.”

  https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/lemmikkielaimet/koirat/borrelioosi/

   

  6tukki

  Punkkien määrästä täällä Pohjois-Suomessa antaa hyvän kuvan Kalevassakin parisen viikkoa sitten uutisoitu Iin Olhavassa (n. 50 km Oulusta pohjoiseen) koiran kolmen kilometrin lenkki emäntänsä kanssa. Lenkin jälkeen rouva poisti koirastaan 50 punkkia. Toinen punkkien määrää kuvaava tieto on tuttavaltani, joka käväisi koiran kanssa reilu viikko sitten Haukiputaalla merenrantamaisemissa lenkillä koiransa kanssa ja joutui poistamaan lenkin jälkeen koirastaan yli 20 punkkia.

  Olen yrittänyt suojella itseäni vaatetuksella punkkeja vastaan, mutta niin vaan huomasin viikko sitten saunaan mennessä mahaani kaivautuneen punkin, jolta enää takajalat olivat osittain näkyvissä. Nuo pirulaiset kun puuduttavat reiäntekoalueen niin perusteellisesti, ettei uhri havaitse toimintaa lainkaan.

  Jos punkkien määrä lisääntyy nykyistä tahtia Oulun pohjoispuolella, joudutaan varmaan Simon lisäksi yleisiä punkkirokotuksia ottamaan käyttöön useammassakin seudun kunnassa.

  William Munny William Munny

  Näkyy olevan paikallista vaihtelua paljon.Meittin kissasta ei ihme kyllä ole löytynyt tänä kesänä vielä yhtään punkkia.

  William Munny William Munny

  Jumaliste!Viirusta löytyi eilen illalla punkki.

  Tikkula

  Mää luen otsikon ja säikähdän aina. ”Punikit liikkeellä”

  Planter Planter

  Paljon tuntuu olevan punkkeja. Raivasin tienreunan puskia pois. Päällä oli umpihaalarit ja kumisaappaat, urakan jälkeen saunaan. Tänään löytyi polvitaipeen kuopasta takaa nymfi-asteen punkki, vahvasti kiinni.

  Pitää varmaan hankkia jokin täysin umpinainen ”avaruuspuku”, jos aikoo kesällä mennä pois asfaltilta.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 21)