Keskustelut Puukauppa Puukaupan ongelmia?

  • Tämä aihe sisältää 514 vastausta, 48 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 kuukautta sitten Apli toimesta.
Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 514)
  • Puukaupan ongelmia?

    Syyskuun Metsälehti Makasiini käsittelee puukaupan pulmia. Ylivoimaisesti suurin osa puukaupoista sujuu ongelmitta, mutta kun touhutaan, niin jotain voi tapahtua. Syynä voi olla tiedonkulku tai väärinymmärrys, mutta valitettavasti joskus selviä ongelmiakin ilmenee ja ne ovat mahdollisia sekä ostajan että myyjän suunnista.

    Millaisia pulmia on tullut vastaan, siitä toivon keskustelua, ja aineisto on materiaalia juttua varten. Kokemuksia voi myös lähettää sähköpostiin mikko.hayrynen@metsalehti.fi

  • Apli

    Aikoinaan alle 43 dm pituudet ( 37, 34, 31) olivat ”poikkeusmittoja” , siis lyhyitä mittoja. Yleensä oli rajoite paljonko niitä sai prosenteissa olla koko sumasta.

    Näinhän se on, monesti noita lyhyitä apumittoja saa erittäin vähän käyttää, toki jos on hyvä leimikko ei noita juurikaan tarvita. Mitä tulee katkonnan historia tietoon ja paljonko rahaa tulee lisää jos käyttää Mhy:tä apuna asiassa niin suhtautuisin näihin kyllä hyvin kriittisesti.. Enemmän apua on Mhy:stä on nyt kun heillä hyvää tietoa energiapuun ostajista saako niiltä rahat, ja mikä on tilanne.

    mehtäukko

    PLisko…”MHY sanoi, että voi kaupassa tulla 30000 euroa tappiota, ellei osaa valita oikeata katkojaa ja ole katkonnan historiatietoja käytössä…”

    Jos tuo on tosi esitetty väite, uskottavuus myhistykseen putoaa alle nollan. Joku tolkku olla pitää. ”     Katkonnan historiatiedot ” ovat menneisyyden lukuja, alati muuttuvassa markkinakentässä ne eivät paina mitään.     Saman kilpaillun leimikon eri tarjoustiedoilla on merkitystä.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Edellä lainaus 30 000 markkinapuheesta, joka teoriassa saattaa olla mahdollinen, mutta ei käytännössä. Mitä tulee puukaupankilpailutuksen tarjouksien eroihin, niin ei niissäkään se ihan Rintalan esimerkit ole yksiselitteisiä. Usein puunostaja kilpailutuksessa jättää tarjouksen, jolla ollaan vaan mukana. Toinen taasen tarvitsee kyseistä leimikkoa enemmän, jolloin tarjouskin on toista luokkaa. Tällöin saattaa huonoimman ja parhaimman tarjouksen ero olla isokin. Siitä sitten hyvän jutun, kuinka kilpailutus kauttamme toi ”lisähintaa”.  Sinällään tämäkin pitää paikkansa, jos myyjä olisi asioinut ainoastaan tämän huonoimman tarjoajan kanssa. Iltapäivälehtien uutisoinnissa etulööpissä usein enemmän, kuin mitä lehdestä loppujen lopuksi löytyy.

    mehtäukko

    Mainittu 30 tonnia on niin suuri ero/heitto puukauppojen välillä, että jos mo ei osaa omatoimisesti moista selvittää, mitä sitten?

    Tarkoittaa sitä, että kannattaisi heti toimintansa alussa selvittää ja perehtyä metsätalouden toimintamekanismeihin.

    Nostokoukku

    Minunkin täytyy nyt moittia vähän mhy:n toimintaa, kun kerran muutkin. Saiturina tunnettu työkaverini metsitti pienen kotitilansa kytöheiton. Itse kynti vanhalla viissatasella kydön ja itse istutti. Tilasi taimet mhy:n kautta. Sieltä tuli aikoinaan lasku suunnittelu- ja työnjohtotöistä. Lasku oli koko lailla saman hintainen kuin taimien hinta. Kaveri oli varma, että 30 kilometriä lähempänä kukaan mhy:stä ei ollut hänen työmaaltaan käynyt. Itkupotkuraivarihan siitä tuli.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Maksoiko Nostokoukun kaveri mhy:n toisen laskun? Sen voi riitauttaa jos työstä ei ole etukäteen sovittu tai suunnittelutyötä ei ole tehty. Työksi voitanee laskea se jos mhy hoiti taimien tilauksen, laskutuksen ja kuljetuksen. Eli taimien hinta ja muu työ on laskutettu eri laskuilla.

    Onko muille tullut yllätyksiä laskujen kanssa; puun ostajan, mhy:n tai muun metsäasiantuntijan puolelta? Tältä voi välttyä sopimalla etukäteen selkeästi mitä tilataan ja mitä maksaa. Menee helposti maine, jos lähettää yllätyslaskuja vaikka sorastuksesta tai jättää sovittuja töitä tekemättä. Esimerkiksi risujen keräystä ei pidä luvata, jos on epäselvää kannattaako sitä ensinkään toteuttaa hakkuukohteella.

    suorittava porras suorittava porras

    Osa Mhy:n toimintaa on myös energiapuubisnes. Välillä tulee mieleen halutaanko jossakin edistää enemmän ko bisnestä ,kun sitä , että isäntä tekisi parhaan ratkaisun metsänsä hoitotoimenpiteiden suhteen. Esimerkkinä voin mainita mhy:n metsäasiantuntijan lausunnon ,jossa hän kehottaa isäntää viivyttämään taimikonhoitoa ,jotta sieltä voidaan myöhemmin korjata energiapuuta ja saada sen seurauksena enemmän tukia. Valitettavasti tässä tapauksessa toimenpiteestä hyötyy enemmän mhy isäntään verrattuna ,jonka metsä menee huonoon kuntoon saamansa neuvon seurauksena. Mhy puolestaan parantaa työllisyyttään tukien avulla ja hankkimalla työnjohtokorvausta energiapuusavotoinnin puolelta. Tuleekin mieleen ,valvotaanko mo:n etuja oikeasti  toimimalla edellä kuvatulla tavalla. Riukumetsiä, joista karttuu niukasti tukkia, saadaan kyseisellä menetelmällä ainakin aikaiseksi…..No sitten päästäänkin ihmettelemään huonoa katkontaa ,kun huonosti hoidetun metsän laihat puut kelpaavat vain kuitufirmoille. Sahafirmoja puolestaan kehutaan paremmasta katkonnasta ,vaikka ne käytännössä kuorivat kerman päältä ottamalla haltuun parhaat leimikot. Luopuvat suosiolla kuituvaltaisista ,joissa tukkiosuus jää luonnostaan pieneksi.

    mehtäukko

    ”… aiemmin mhy:n saamien puukauppatarjousten vertailu meni niin, että katsoivat leimikon keskijäreyden mukaan todennäköisesti parhaan ostajan. Siis vertaamalla siihen millaisia saantoja kukin tarjoaja oli aikaisemmin katkonut vastaavan kokoisista rungoista..”

    Siis veteen piirrettyjä viivoja, joiden perusteella todennäköisyys on hyvin kevyttä tavaraa…

    Metsuri motokuski

    No eihän noita ongelmia tarvii kaukaa katsoa kun lukee viereisen ketjun kun hakkuutähteet jäivät ajamatta.  Siinähän mhy teki diilin metsänomistajan kanssa kun töpeksivät itse oikein kunnolla. Lopputulema oli se että mhy ei korjannut virhettään vaan antoi muokkauksen ilmaiseksi.  Maksut havuista olisi ollut isompi kuin muokkaus. Näin mhy hoitaa asioitaan. 7-8 vuotta tuli oltua niillä töissä ja aika tutun oloinen oli loppu tulema.

    mehtäukko

    Myhistyksellähän ei ole klusteriin nähden mitään liossa joten se toisaalta harmittaa ja keljuttaa kuinka pöljästi asioita hoidetaan. Jos pesää ei pidetä puhtaana eikä huutoihinsa vastata, kato käy asiakkaissa. Se on harmi mökin ukkeleiden ja mummojen osalta.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 514)