Keskustelut Puukauppa Puun hinta Ruotsissa

Tämä aihe sisältää 183 vastausta, 30 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Jovain 5 kuukautta, 3 viikkoa sitten.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 183)
 • Puun hinta Ruotsissa

  Tuli mieleen kun olin viime kesänä 2 viikkoa Keski-Ruotsissa metsäpaloalueella komennuksella jälkisammutuksessa/vartioinnissa että mikä on puunhintataso Ruotsissa. Netistä en löytänyt kuin jotain tienvarsihintoja eikä tullut kysyttyä paikallisilta Bervig Skogin joka on StoraEnson osakkuusyhtiö henkilöiltä tuota asiaa. Niin ja eikös Suomesta länsirannikolta viedä kuitupuuta Ruotsiin…näin luin jostakin.

 • Rane2

  Ruotsissa tilastoidaan näköjään vain tienvarsihintoja.Eikä kovin kattavasti.

  arto

  m 3 jalkaa..on 0.91 kuutioa….Vastaa meillä kiintoa.  Tuossa kyseisessä ovat tienvarsihitoja ovat käytössä ruotsissa.

  Jätkä

  Ruotsi on vauras maa, siellä Kuutiojalatkin ovat paljon suurempia kuin Suomessa silloin, kun niitä vielä käytettiin.

  Kun kuutiojalka on 30,5 senttiä kanttiinsa, niin niitä luulisin menevän kiintokuutioon enemmän kuin m 3 kpl.

  arto

  m 3 jalkaa..on 0.91 kuutioa….Vastaa meillä kiintoa….Noin se menee siitä siis vähennetty kuori.

  rööri roope

  Ei pojila matikka hallinnassa.

  rööri roope

  kuutiojalka on reilu 28 litraa

  kuusessa ollaan
  Jätkä

  Rööri:”-kuutiojalka on reilu 28 litraa”.+

  Pitää paikkansa. Vertailussa Kiintokuutioihin on tietenkin huomioitava mittaustapa, eli onko mitattu kuorellinen, vai kuoreton puutavara. Taikka kuoren päältä vai kuoren alta.

  Mittaus kuoren alta, on tarkka vain silloin, kun puut ovat kuorittuja. Jos se tehdään latvaläpimitta mittaamalla (= perinteinen tukkien tienvarsimittaus)- saadaan tarkasti vain tekninen kuutiosisältö.

  Meillä käytetty konemittaus on todelliseen tilavuuteen perustuva, eli todelliseen kiintokuutioon tarvitaan jonkinverran vähemmän ”teknisiä” kuutiojalkoja. koska mittaus huomioi myös kartiokkuuden tuoman ”ylimääräisen” puun.

  Puuki

  Googel kääntänyt väärin. M3 fub tarkoittaa kuoren alta mitattua kiintokuutiomäärää.

  Hinnoitteluhaitari näkyy olevan Ruotsissa ainakin tukkien osalta parempi kuin täällä.     1-4 laatuluokat ja hinnat esim. Holmenilla ~ 440 – 840 kr.  Täällähän 1 luokan tukit menee useimmiten samalla hinnalla kuin kuivaoksaiset juuri ja juuri tukiksi luokiteltavat pölkyt.

  Jovain

  Puunhintaan vaikuttaa myös. Tiettävästi Ruotsissa ei ole pystykauppaa, ei sitä ole missään muussakaan maassa. Pystykauppa on ihan Suomalaisten oma keksintö ja toimiala. Pystykaupan osuus Suomessa on 90 %. Vastaava osuus Ruotsissa on tienvarsikauppaa (toimituskauppaa), myös yhtiöt noudattavat Ruotsissa toimituskauppaa. Näin ollen Ruotsissa puunhintaa ei rasita Suomalaisten pystykaupassa harjoittama ylimääräinen (miljardiluokan) perintä, joka alentaa puunhintaa Suomessa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 183)