Keskustelut Metsänomistus Puun pystykauppa on korruptiota

Viewing 10 replies - 91 through 100 (of 106 total)
  • Puun pystykauppa on korruptiota

    Puun pystykauppa on ristiriidassa talouselämän sääntöjen kanssa. Puuta ostetaan ehdolla, että puunmyyjä vastasuorituksena ostaa korjuutyön puunostajan korjuupalvelulta. Korjuutyön hinta peritään puunmyyjältä pimeästi vähentämällä se puun bruttohinnasta, tehdashinnasta. Puun myyjä ei tiedä bruttotuloaan eikä siitä vähennettyjä kustannuksia. Hän saa tietää vain jäännöksen, jota nimitetään kantohinnaksi (http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/).

    Pystykauppa on todettu korruptioksi arvostetussa englanninkielisessä metsäalan oppikirjassa näin: ”Puun pystykauppa on täydellinen – ehkä paras – korruptiota aiheuttava ja ylläpitävä järjestelmä”.

    Muissa Euroopan maissa ei ole pystykauppoja. Puukaupat ovat tienvarsi- ja tehdaskauppoja ja puun toimittavat jalostajille pääosalta yksityiset yrittäjät.

    Metsäyhtiöiden metsäosastot periytyvät hevoskaudelta, johon aikaan puunhankintaan liittyi kämppien ja hevostallien rakentamista ym. Nykyisin metsäosasto on tarpeeton rasite.

    Pystykaupan korruptio tulee siitä, että metsäosastolta puuttuu liiketaloudellinen tulosvastuu. Vastuuta puunkorjuun kustannuksista ei ole, sillä metsäosasto vähentää kaikki korjuun kulut puunmyyjän bruttotulosta. Vastuuta yhtiön puukustannuksistakaan ei ole, sillä puu luovutetaan tehtaalle hankintakustannuksilla. Puunhankinnan kulut, noin 600 miljoonaa euroa, ovat isännätöntä rahaa, koska maksaja nukkuu. Puunmyyjä ei tiedä, että hän on kustannusten maksaja pystykaupan puunkorjuussa.

    Puunmyyjän bruttotulosta vähennettyjä puunhankinnan kuluja voidaan manipuloida rajattomasti, sillä vähennysten ei tarvitse vastata todellisia kustannuksia.

    Kuluvähennysten manipuloinnilla säädellään jäännöskantohintaa, jolla ohjataan puunmyyjiä haluttuun käyttäytymiseen puukaupoissa. Korkealla jäännöshinnalla palkitaan puunmyyjiä pystykaupoista, avohakkuista ja puun kesäkorjuusta. Matalalla jäännöshinnalla rangaistaan hankintakaupoista, poimintahakkuista ja talvikorjuun vaatimuksista.

    Lauri Vaara

  • Timppa

    Horjumattomalle. Taas esimerkki rakennusalalta. Tiedän monta pientä ja suurta rakennusliikettä, jotka ovat menneet konkurssiin. Sen sijaan en tiedä yhtään metsätilallista, jotka metsänomistuksen vuoksi ovat menneet konkurssiin. Mahtaako sellaisia olla? Näin ajatellen metsänomistajilla menee hyvin, mutta monilla metsästä jalostettuja tuotteita käyttävillä tosi huonosti.

    Kummatkohan siis ovat tomppeleita puun myyjät vai puutuotteiden käyttäjät?

    Horjumaton

    *** Mitäpä tästä kinaamaan. Avoimeksi en puunkorjuuta kustannuksineen kyllä pystykaupassa kehuisi. Ikävä kyllä nekin kulut sahamiehet pistää puunmyyjän piikkiin moittiessaan raaka-ainetta kalliiksi. Rohkeneeko joku arvata paljonko motille kertyy ostosta,korjuusta ja rahdista lisähintaa tukkikuutiolle. Olettaisin sen kyllä useammalla täällä olevan tarkastikin tiedossa. Mutta kiva olisi veikkauksia kuulla 🙂

    Ammatti Raivooja

    Ostin itse betonia, makso 200e/m3. kaveri ostaa betonia maksaa 170e/m3. betonia saa parilta toimittajalta. Hinnoista ei varmasti sovita mutta hinnat ovat aika samoja. Miksi käyttäisin aikaani hintoja ”kilpailuttamalla” kun tiedän, että iso ja vahva kaveri saa parhaimman diilin kuitenkin? Minkä hinnan minä siitä maksan ei ehkä ole täysin sama kun jotain prosentteja menee välistä mutta halvemmaksi silti kuin pieni ihminen sitä itse saa. Kuka on tomppeli, se joka luulee itse saavansa paremmalla hintaa vai se joka nojaa suurempaan?

    Metsuri motokuski

    Niin ja etkä varmaan kilpailuta betonin kuljetusta erikseen. Se tulee tavarantoimittajan aliurakoitsijan kalustolla. Kuljetuksen hinta on siinä tavaran hinnassa. Entäs lämmitys öljyn toimittaminen ja jne. Esimerkkejä on vaikka kuinka viljan toimituksesta lähtien.

    Sehän se oliskin että pitäisi nouto tai vienti vielä kilpailuttaa erikseen. Jotenkin outoa että hakkuu ja ajo täällä metsäpuolella aiheuttaa joillekkin tunteen purkauksia.

    Horjumaton

    Motokuski ; Sehän se oliskin että pitäisi nouto tai vienti vielä kilpailuttaa erikseen. Jotenkin outoa että hakkuu ja ajo täällä metsäpuolella aiheuttaa joillekkin tunteen purkauksia.

    *** Ero esimerkeissäsi on siinä , että asiakas eli ostaja määrittelee hinnan. Jäännöshinnalla harva pääsee mitään hankkimaan , eli sanoisi vaan kaupassa kuinka paljon leivästä tai vaikka autosta kärsii maksaa , jotta homma kannattaa kun kaikki omat muuttujat ja kustannukset ensin vähentää. Jäännöshinta ajattelu on toki tuttua kaikille alkutuotannossa oleville , pakosta . Mutta että se saa näin hyvin kannattajia läpi yhteiskunnan , on ihmeellistä. Toivotaan , että myös palkoissa päästään samaan , eli maksaa tarvitsee vain sen minkä kärsii ja puretaan se kartellien kartelli eli työehtosopimukset velvotteineen. Se olisi tasa-arvoa se.

    Jätkä pätkät

    Ainoa keino saada edes kuidun hintaan korotusta, on puunnmyyntilakko. Pitää varautua olemaan ainakin vuoden myymättä, koska yhtiöt pistävät koneet omiin metsiinsä ja Metsähallitus alkaa myymään raivokkaasti puuta. Tuontipuuta niin paljon, kuin vain saadaan irti, vaikka se on tuplahintaista kotimaisen runnalla.
    Elikkä aito AY-liikemäinen toiminta pystyyn. Se on ainoa keino joka puree.

    Visakallo

    90-luvun alussa sitä puunmyyntilakkoa kokeiltiin, mutta lopputulos oli surkea.
    Hinnat putosivat kuin kivi ja teollisuus saneli puukaupan ehdot siitä eteenpäin.
    Meni lähes kymmenen vuotta, ennen kuin päästiin takaisin edes sille hintatasolle, mistä lähdettiin lakkoilemaan.

    jees h-valta

    Onpa liikuttavaa kun oikein lakkoon kuidunkin hinnan puolesta. Kun tähän maailman menoon asti ei sitä riviä ole edes vaivauduttu kauppakirjasta lukemaan. Tukin hinta on ollut se in ja kuitu on ollut aivan yks hailee. Kun olisi ehkä pareen kuunnella teollisuuden jo lupaamaa hinnankin mahdollista parannusta lisääntyvän tarpeen myötä. Muistakaa ny edes seuraavissa kaupoissa kurkata että mitä sillä rivillä edes lukee. Niitä kuitujakin on vielä eri taksoilla että aivan merkityksellistä tietoa tulevaan olisi tarjolla jos vain kiinnostaisi.
    Lakko voisi kiinnostaa hyvinkin naapurivaltaa jossa sitä kyllä piisaa ja kun vauhtiin pääsisi niin varmasti junaletkat olisi pitkiä ja raskailla kuormilla.

    Rane

    Metsänomistajista ei ole mihinkään yhtenäistä toimintaa tai esiintymistä vaativaan operaatioon.
    Puunmyyntilakon puuhaaminen MTK:n tai jonkun muun organisaation toimesta olisi todennäköisesti myös kilpailulainsäädännön vastaista.

    Metsuri motokuski

    Horjumaton. Onko tosiaan niin että sinä saat päättää betonin hinnan tai lämmitysöljyn hinnan ? Minusta sinä saat vain tarjouksia toimittajilta ja sitten päätät keneltä ostat. Uskon että sinulla ei ole mitään mahdollisuutta todellisuudessa päättää hinnasta. Kyse tinkimisessä on vain yrityksen katteesta. Kuinka paljon ne siitä ottavat. Ihan kuin metsäkaupoissakin.

Viewing 10 replies - 91 through 100 (of 106 total)