Keskustelut Puukauppa Puunmyynti ilman y-tunnusta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 19)
  • Puunmyynti ilman y-tunnusta.

    Miten tapahtuu verotuksellisesti esim. hankintakauppa, jos myy puuta tontiltaan ja myyjällä ei ole y-tunnusta ja ei ole alv vähennys oikeutta?
    Naapurimökkiläinen pähkäilee, että pitäisi 1ha tontti harventaa.

  • Dolmari

    Itse vielä lisäilen…
    Vero-opusta lueskelin ja Alv:n osalta ei meinaa äkkinäinen tässä ymmärtää, että jääkö ko.tapauksessa puukaupan alvi myyjälle kokonaisuudessaan?
    Kertokoon ken tietää.

    Visakallo Visakallo

    Meneekö se niin, että se alv menee kyllä myyjälle, mutta pääomatulovero lasketaan ja maksetaan alvillisesta puunhinnasta?

    Koskenranta Koskenranta

    Metsäverokirja 2015 / Hannu Jauhiainen, sivu 67 :
    Arvonlisäverovelvollisuudella ei ole merkitystä esimerkiksi puukaupan
    tulokseen. Puun hinnat ovat aina verottomia, ja arvonlisäverovelvolliselle maksetaan vain vero kaupan päälle.
    Niille jotka eivät ole arvonlisäverovelvollisia, veroa ei makseta.

    Hyöteikkö Hyöteikkö

    Kysymys on taas ihan liian epämääräinen lyhyesti vastattavaksi, joten kannattaa kysyä suoraan verottajalta ja kertoa tilanne.

    Yhden yleisen nyrkkisäännön kuitenkin antaisin: ALV ja pääomaverotus elävät ihan omaa elämäänsä. Niitä ei kannata sotkea toisiinsa.

    putte

    Hyöteikkö:
    >>Kysymys on taas ihan liian epämääräinen lyhyesti vastattavaksi, joten kannattaa kysyä suoraan verottajalta ja kertoa tilanne.<<

    Ei suinkaan ole. Kysymys on päivänselvä, ja kysymykseen antoi päivänselvän oikean vastauksen edellä Koskenranta. Jätän tällä kertaa tarkan lähdetiedon antamatta (AVL 2.luku)

    jees h-valta

    Olipas yksinkertainen asia nyt harvinaisen monimutkainen jopako puuntakusellekkinko??
    Koskenranta ja putte tietenkin oikeassa.
    Tilanne muuttuu vasta sitten jos on jo ennestään alv-verovelvollinen niin silloin tuo voidaan rinnastaa muihin ja alv maksetaan ja toimii normaalisti molempiin suuntiin. Itsekkin olen tonttipuita myynyt mutta aina alvillisena koska ne puut on kyketty yleensä johonkin lähitilakauppaan eikä eroteta omakseen.

    Visakallo Visakallo

    Myönnän olleeni väärässä. Elin varmaan jossain liikevaihtoveroajoissa.
    Puunostajat varmasti tarkistavat, onko puunmyyjä arvonlisäverovelvollinen vaiko ei.
    Ainahan joku suhari toki voi yrittää tehdä kauppoja tekaistulla Y-tunnuksella.

    Dolmari

    Kiitokset vastauksista. Hannu Jauhiaisen verokirjasta vastauksen löysinkin ja välitin naapurille.
    Pääomaveron (30%) maksamisen aikoo selvittää vielä verottajalta. Hankintana meinaa puut tehdä.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Niin, se pääomavero 30% hänelle tulee. Tässä ei välttämättä tietääkseni tarvitse tehdä tätä normaalia metsäveroilmoitustakaan. Verottaja tuntee sellaisen käsitteen kuin satunnainen myyntivoitto. Huom! tässäkin kulut saa vähentää. Näiden kulujen kanssa kannattaa muuten olla tarkkana että tulee kaikki vähennettyä.

    Näissä tonttihakkuissakin pitää periaatteessa tehdä metsänkäyttöilmoitus, koska kenelläkään ei ole virallisesti hehtaarin tonttia, vaan osa siitä on metsämaata. Käytännössähän MK:n tarkastaja ei puutu tuollaisen mökinympärysläntin hakkuuseen millään tavalla, mutta tuo metsänkäyttöilmoitus on syytä kuitenkin tehdä. Mieluummin vielä viedä itse tarkastajalle, niin tulee homma kerralla selväksi.
    Tässä yhteydessä muistutan vielä siitä että virallinen tonttipinta-ala pitää pyrkiä pitämään mahdollisimman pienenä, koska siitä verotetaan kiinteistoverossa. Siis se ympäröivä alue kuitenkin mieluummin metsämaana tai peltona kuin tonttina.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    juuso8 juuso8

    Noissa mökkitonteissa/paikoissa on huomioitava, onko hakkuu asema- tai yleiskaava-aluella. Silloin voi olla muitakin ilmoitettavia juttuja, kuin metsänkäyttöilmoitus.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 19)