Keskustelut Puukauppa Raivurin verovähennys

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)
 • Raivurin verovähennys

  Verottajan ohjeessa sanotaan, että yli 200 euron koneet vähennetään poistoina, jos käyttöikä on yli kolme vuotta. Raivaussaha on tässä rajatapaus, koska todellisuudessa harva palkansaaja-metsänomistaja koneen ehtii ajaa loppuun tuossa ajassa. Jossain näinkin tulkinnan, jonka mukaan saha kuuluisi poistoihin, ellei asiaa voi erityisesti perustella vuosimenoihin kuuluvaksi. Toisaalta päinvastaisiakin ohjeita olen nähnyt (mm. metsäkeskuksen metsäsuunitelma).

  Miten olette raivaussahan suhteen menetelleet ja miten verottaja on suhtautunut?

 • Gla

  Asiaan varmaan vaikuttaa tilan koko tai ainakin taimikoiden määrä?

  6tukki

  Käydessäni reilut puolitoista vuotta sitten verotoimistossa (uutena metsänomistajana) hoitamassa alv-verovelvollisuuteni paperit kuntoon ohjeisti verovirkailija minua laittamaan perushankinnat (moottorisaha, raivaussaha + varusteet) kertapoistoksi heti ensimmäiseen veroilmoitukseeni.

  putte

  Kertapoistona olen minäkin sahat vähentänyt, vaikka nuorin motorsahani on jo 10 vuotias ja raivurikin yli viisivuotias.

  Veikkaan, että verottaja katsoo tuollaiset läpi silmien. Lopputulos ei siitä paljoa muutu vähennetäänpä ne vuosipoistona tai kertapoistona. Toisaalta, käytäntö saattaa muuttua sillä hetkellä kun veroasiamies puuttuu asiaan, mutta luulisin sillä olevan tärkeämpiäkin tärppejä.

  6 m3

  Kerta poistona Kainuussa, verottajan ilmoittama kanta.

  Korpituvan Taneli

  Kertapoistona moottori- ja raivaussahat, on verotoimiston ohje. Saa kyllä panna kalustoon ja poistaa vuosittain määräprosentin.
  Jos on pannut vuosipoistoihin, niin verottaja puuttuu heti jos sen sitten puolessavälissä vuosia poistaakin kokonaan.
  Pitää tehdä ratkaisu siinä ensimmäisessä verotuksessa.

  Verottaja lähtee tietääkseni siitä että jos on mahdollista että laite tulee loppuunkäytetyksi 3 vuodessa, niin sen saa merkitä vuosimenoihin. Sillä todellisella käyttöiällä ei sitten ole niinkään merkitystä.
  Tämä on selvästi metsätaloutta laajempikin verottajan tulkinta. Verottaja ei näissä asioissa ole kovin niuha. Se pitää toki huolen että todella pitkäikäisemmät ja kalliimmat koneet tulevat vuosipoistojen piiriin. Tämä myös selkeyttää verotusta.
  Yrityksille on kuulemma annettu esim. tietokoneiden suhteen vapaat kädet valita, tässä suhteessa. Minultakin talousihmiset joskus työpaikalla mielipidettä kysyivät. Vastasin että tehkää niinkuin se taloudellisesti on paras, teidän mielestä.

  Vertailun vuoksi voidaan ajatella, että harrastelijan metsurikampeet, esim. kengät ja metsuripuserot, -housut sekä esim kypärä, saattavat kestää käytössä toistakymmentä vuottakin. Niille ei ole edes muuta mahdollisuutta kuin vuosimenoiksi vain.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  6 m3

  Vaikka asian ohi hieman meneekin, jopa ”vähäinen” piennartietiekin perustamiskustannuksineen oli hyväksyttävissä kertapoistona. Muistanenko oikein?

  Aukusti

  Täällä pohjoisessa olen vähentänyt nykyisin moottori- ja raivaussahan kertapoistona vuosimenoissa. Aikaisemmin olivat vuosipoistoina.

  Työmoottorikelkka, tukki- ja talousreki, halkosirkkeli ja halkomakone ovat kaluston vuosipoistoina. Peräkärry ja ATK-laitteet (50%) kaluston vuosipoistoina. Taukotupa aikaisemmin rakennusten vuosipoistoina, kunnes verottaja hyväksyi metsätalouden rakennukseksi, jonka arvo on niin vähäinen, ettei siinä ole enää poistettavaa arvoa ja kulut nykyisin vuosimenoina.Omin varoin tehdyt metsätiet sekä kaikki ojitukset vuosipoistoina. (Pienehköt piennartiet ja korjaukset hyväksyttäneen vuosimenoina.)

  Hyvät perustelut ja selvitykset auttavat verotuksessa.

  Puun takaa

  Kertapoistoista metsänlannoitus on parhaimmasta päästä. Antaa lisäksi sijoitetulle pääomalle kelvollisen tuoton.

  6 m3

  Aukusti, voitko heittää n. hinnan tuosta taukotuvan arvosta mikä teillä hyväksyttiin kertapoistoksi.
  Omissa suunnitelmissa on tehdä traktorilla vedettävä taukotupa.
  Puutavara tuohon on jo kyllä omassa taapelissa.

  Täydennän kysymystäni. Miten olet saanut poistoihin halontekovälineet. Teetkö halkoja myyntiin?
  Jos oikein ymmärsin Kainuussa ei noita menoja hyväksytä vähennyksiin jos halkoja tekee omaan käyttöön.

  6 m3

  Onko verottajalla millainen yläraja tuon lannoituksen suhteen?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)