Keskustelut Tekniikka Rajalinjojen ja pyykkien selvitys GPS käsilaitteella

Viewing 10 replies - 1 through 10 (of 19 total)
 • Rajalinjojen ja pyykkien selvitys GPS käsilaitteella

  Osa metsätilojeni rajoista on lievästi sanottuna epäselviä. Suurin osa pyykeistä löytyy, mutta osa rajalinjoista on aikojen kuluessa kasvanut umpeen. Mietinkin, että GPS käsilaite voisi olla hyvä väline linjojen ja pyykkien selvitykseen. Esimerkiksi Garminilla on useita käsilaitteita hintaluokassa 200-400€, jotka valmistajan tietojen mukaan on suunniteltu mm. retkeilykäyttöön. Itselläni ei ole näistä laitteista kokemusta ja siksi mietin, onnistuuko tarkka rajalinjojen ja pyykkien selvitys näillä laitteilla hyvin. Millaisia kokemuksia ja vinkkejä palstalaisilla on ja millaista GPS käsilaitetta suosittelette?

 • Itämaan ihme

  Trackerin sovellus ollut käytössä. Epäselvän rajan kohdalla vain käveltävä pikkuhiljaa pysähtymättä, että gbs jälki ei lähde pomppimaan sivuille.

  Kohdilleen ovat sattuneet, kun jälkeenpäin katsottu moton jälkeä.

  Metsuri motokuski

  Minä käytin kyseistä laitetta leimikon suunnittelussa kun kävin nauhoittamassa ostettuja leimikoita. Tuossa garminissa on hyvä että siinä saa muistaakseni metrin parin  tarkkuudelle mittakaavan. Täytyy muistaa että tuo garmini kuin muutkin gps laitteet näyttävät vain paikan. Rajalinjan on aina siellä missä se on maastoon merkitty. Monesti karttaan merkitty raja ei ole ihan kohdallaan, mutta parin metrin tarkuuden sillä saa. Samoin kadoksissa oleva pyykki ei löydy kovin helposti jos se ei ole juuri siinä kohdassa kuin garminiin merkitty pyykin paikka on. On paljon rajoja jotka ovat käsin aikoinaan mitattu ja niitä ei ole viety gps tarkuuteen. Sen vuoksi kartta rajalinja ja maastossa oleva raja ei välttämättä ole just viivan kohdalla.

  Garmini on hyvä apu rajalinjojen merkkauksesta kun se ei tarvii GSM verkkoa ja siten toimii katvealueella. Samoin mittakaavan saa suuremmaksi kuin kännykän avulla joka helpottaa joskus määritystä. Kuuluuko tuo puu leimikkoon vai ei. Kertaakaan ei ole minulla tullut epäselvyyttä vuosien aikana maanomistajien kanssa rajalinjasta kun olen garminia käyttänyt.

  Nostokoukku

  Tuon hintaluokan tarkkuus riittää pyykkien etsimistä helpottamaan. Tarkkuus ei kuitenkaan riitä rajalinjojen ajoon. Tarkkuus on muutaman metrin luokkaa, joskus voi tulla tähtitieteellisen tarkka paikannus, useimmiten heittoa on liikaa. Suunnittelutyössä käytin gepsillä varustettua maastotietokonetta, sen käytön perusteella on kokemukset. Samaisen laitteen mukaan eräs suunnittelija määritti viime talvena sukulaiseni tilan rajalle rajautuvan hakkuuleimikon. Nauhoitus tuli toistakymmentä metriä rajasta ohi. Tilan sisällä kuvioiden rajauksessa gepsi on oiva kapine varsinkin jos pystyy lataamaan taustalle ilmakuvan. Rajojen pinnassa on oltava tarkkana.

  Sulli

  Kuluttajalaitteiden tarkkuus riittää siihen että pyykit löytää. MML karttatieto lienee yleensä metriluokkaa, toki riippuu siitä onko ennen ilmakuvausta pyykki signaloitu vai ei. (ja onko signaloitu oikein) Rajalinjaa niillä on vaikea ajaa tarkasti. Jonkinlaiseen tulokseen pääsee ihan älyluurin karttasovelluksillakin. Rajan tarkempi merkitseminen maastoon vaatii lähtötiedoista riippuen jonkin mittalaitteen (vaaituskoneissa voi olla vaakulman mittakehä) jolla pystyy mittaamaan vaakakulmia (ja että risteävä rajalinja on kepitettävissä). Jos ei ole mitään linjaa pyykiltä tiedossa on kyllä ihan hakuammuntaa varsinkin jos ei seuraavalle pyykille saa näköyhteyttä mäkisyyden vuoksi. Lyhyitä linjoja olen ajanut avustajan kanssa kunhan on kaksi suoraa keppiä (rimaa) oletetulla linjalla pystyssä siten että toinen sihtaa kepin (pyykin) takaa ja toinen laittaa kolmatta keppiä näiden kahden kanssa linjaan.  Lopuksi kun huomataan että linja kaartaa niin keppejä siirrellään vähin erin niin kauan että ovat kaikki samalla suoralla. Onnea matkaan.

  Metsuri motokuski

  Vielä tuohon gps tarkuuteen sen verran kun nostokoukku kirjoitti niin. Yleensä nämä kaikki käsipaikantimet käyttävät samoja satellitteja paikannukseen enkä ole huomannut oleellista eroa niin kännykän kuin maastotietokeen välillä. Jos virhe näkyy joillakin laitteilla niin se yleensä näkyy kaikilla. Maamittareilla on sitten tarkkuus gps:t joiden tarkkuus on huomattavasti parempi. Tuo on totta mitä nostokoukku kirjoitti että kannattaa käyttää epäselvissä tilanteissa useampaa karttapohjaa. Minulla saattoi kännykässä olla ilmakuva ja garminissa peruskartta. Näiden avulla sai kyllä riittävän paikannuksen.  Maastossa on myös paljon sellaista kuten vanhoja nauhoja, piikkilankoja ja jne joilla saa vinkkejä rajalinjan määrityksessä.

  Tarkka rajalinjan paikan määritys on aina maamittarin hommia.  Yleensä leimikon rajalinjan pystyy selvittämään käsipaikantimien avulla. Jos maamittaria tarvitaan rajamääritykseen niin silloin kulut menevät metsänomistajien kustannettavaksi. Siihen ei metsäyhtiöt yleensä lähde mukaan kustannuksiin

  Ola_Pallonivel

  Kännykällä kun olen rajoja seurannut, niin heittoa saattaa olla muutama metri. Eli ei kannata alkaa puita kaatamaan gepsin mukaan. Suuntaa antaa kyllä, loput olen katsonut ilmakuvista. Esim. isot kivet näkyy kartalla ja sen mukaan sitten katsotaan, kummalta puolelta kiveä raja kulkee. Tämä siinä tapauksessa, jos rajalinja on suora.

  Yritä saada naapuri mukaan talkoisiin. Yhdessä merkkaatte linjan ja sitten motolla läpi. Risut raivaten maahan, myyntipuut sitten koneella.

  Nostokoukku

  Testasin kännykkäpaikannusta, oikein tuelta sohvalla selällään. GoogleMaps heittää itä-länsisuunnassa 18 metriä, etelä -pohjoinen 6 metriä. Lisäksi paikannuspiste vaeltaa koko ajan. Tracker on vähän tarkempi hetkittäin, mutta vaeltaa vielä isompas lenkkiä.

  Ola_Pallonivel

  Tarkkuus vaatii näköyhteyden satelliittiin, tai oikeastaan useampaan niistä. Ei taida peltikaton läpi toimia, eikä ryteikön.

  Metsuri motokuski

  Jostain luin että vähintään viiteen satelliittiin pitäisi päästä kiinni että paikannus olisi edes lähellä kohdallaan. Yleensä kun paikannuspiste vaeltaa on syynä jokin häiriö. Yleensä se on vähäinen satelliittien määrä jonka takia paikan lasku on epätarkkaa. Voihan kyseessä olla myös ryssien häirintääkin. Mutta siitä yleensä tiedotetaan.

  arto

  Tänään raivauksilla oli maan raja aivan samalasta metsää ja piti piti pyykki löytää leafpoint mobili siitä raja ja pyykki heitti 30 cm puhelimessa vaikka ei mikään hyvä yhteis ollut.  Puhelut pätkii siksi huono yhteys

Viewing 10 replies - 1 through 10 (of 19 total)