Keskustelut Metsänomistus Regulaatio vauhdissa metsätaloudessa.

  • Tämä aihe sisältää 227 vastausta, 34 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten mehtäukko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 227)
  • Regulaatio vauhdissa metsätaloudessa.

    Merkitty: 

    Pöydällä on isoja metsätalouteen vaikuttavia asioita. Perintö- ja lahjaverotus, myyntivoittoverotus, metsävähennys, hiilensidonta jne. Tekijöitä joilla on huomattavia taloudellisia vaikutuksia päätöksentekoon, varsinkin kun metsänomistajat ovat ikäihmisiä.  Paljon paljon suurempia, kuin raivaussahan terän viilaus ja siksi hieman ihmettelen, etteivät ne täällä synnytä enenmmän keskustelua.

    Kummallista keskustelua käytiin joku ilta sitten mm. hakkuiden vähentämisestä. Rkp:n edustajan mukaan hakkuita ei tarvitse vähentää, kunhan kiertoaikoja vain pidennetään ja harvennukset tehdään lievempinä. Eikö tuo nyt ainakin lyhyellä aikaväliillä kiistatta vähennä hakkuita. Jos harvennushakuut tehdään myähässä, niin se helposti johtaa liian voimakkaaseen hakkuuseen ja tietenkin myös hiilensidonnan merkittäväänkin vähenemiseen.

  • Nostokoukku

    Koneista olen Suorittavan kanssa samaa mieltä. Jouduin työaikana etsimään työkohteita niin istutuskoneille kuin koneelliseen raivaukseenkin. Istutuksessa satojentuhansien koneyhdistelmän päivätuotos oli sama kuin ripeän metsurin satasen työkalulla. Lisäksi koneellinen istutus toimi työnlaadun osalta vain parhailla kylvökohteilla, vähäkivisillä hiekkamailla. Kitkevän raivauksen konekustannukset olivat varmaankin vielä hurjemmat. Ja päivätuotos sama kuin metsurilla tonnin kalustolla. Kitkevälle taimikko ei saanut olla kuin alle metrin pituista, mieluimmin kuusta. Kohomuokattuun istutettu taimi tahtoi vielä tuon kokoisena nousta ilmaan muokkausmättäineen vitelikön mukana.

    mettämiäs

    Miten Koukku näet vauhdissa olevan regulaation vaikuttavan taimen ilmaan nousemiseen?

    Nostokoukku

    Lisääntynyt sääntely, regulaatio, ja odotukset vastuulliselle liiketoiminnalle ovat pakottaneet yritykset miettimään miten järjestää vaatimustenmukaisuus ( compliancea ) toiminnot yrityksessä. Regulaatio seurauksena yrityksen on kyettävä osoittamaan, että sen käytäntöjä voidaan pitää vastuullisina. Siten, mettämiäs, regulaation tulee vaikuttaa myös taimien ilmaan nousemiseen.

    mettämiäs

    Mutta miten?

    Nostokoukku

    Ajamalla ne kitkijät ja istutuskoneet samaan laaniin kuin Suorittava kehoitti ajamaan keppimetsien giljotiinit. Riihentaakse vatukkoon. Se on vastuullista regulaatiota.

    Visakallo Visakallo

    Tämän ketjun, ja monen aikaisemman juttuja lukiessa ei voi välttyä ajatukselta, että onko se metsään liittyvä regulaatio (suom. sääntely) jo enemmänkin itsesääntelyä? Taimikot pitäisi hoitaa, mutta ulkomaiset raivaajat eivät siihen hommaan joidenkin mielestä kelpaa ollenkaan. Jos isäntä itse raivaa, niin se tapahtuu aina väärään aikaan ja väärällä tavalla, sekä romahduttaa samalla Metkojensa takia Suomen kansantaloudenkin. Kaikki vähänkin raivaukseen liittyvä koneellinen toiminta pitää metsissä välittömästi myös lopettaa. Anteeksi nyt vain, mutta tällainen kirjoittelu on kuin sitä huoltoaseman viisastenkehon ”työntekoa” puhtaimmillaan!

    Sanokaahan nyt, miten, ja kenen toimesta  ne kaikki taimikot pitäisi oikein hoitaa? Maaseutu on tyhjentynyt, suurin osa metsänomistajista on kuudenkympin ja kuoleman välissä, nuoremmat asuvat kaukana, ja ovat kiinni työelämässä, eläen ruuhkavuosiaan.

    Joka aamu, kun ajan metsätyövehkeissä huoltoaseman kerhon ohitse, tunnen piston sydämessäni, koska olen teettänyt ja tehnyt metsissäni kaikki nuo aikaisemmin mainitsemani pahuudet!

    Puuhastelija

    Työnteon arvostus on kärsinyt valtavasti.

    suorittava porras suorittava porras

    Tarvitaan tervettä ajattelua ja oikea-aikaisia toimenpiteitä. Ei liene mitään järkeä odotella ja vitkutella tekojen kanssa niin kauan ,että toimenpiteeseen kuluu viikko yhden päivän sijaan ja pahimmillaan tarvitaan vielä satojen tuhansien eurojen hintainen kone toimenpiteen toteuttamiseen.

    Työvoimapulaa voi lievittää kummasti ,jos raivaus tehdään niin ,että homma hoituu hehtaari/ päivä -tahdilla. Vaikuttaa kummasti työkustannuksiinkin ,jos ”kallista” työaikaa kuluu vain päivä viikkoon verrattuna ja hehtaareita saadaan kuntoon viisinkertainen määrä .

    Kannattaakin ottaa tavoitteeksi ja nyrkkisäännöksi ,että toimitaan niin ,että kertatoimenpide ei istutusta lukuun ottamatta vie metsssä yhtä työpäivää enempää. Raivaukset päivä/ hehtaari ja hakkuut myös harvennusten ja päätehakkuun osalta hyvissä olosuhteissa samalla tahdilla. Jälkimmäinen onnistuu ,kun taimikot pidetään alusta lähtien hyvässä kunnossa.

     

    mehtäukko

    Puolenkymmentä vuotta sitten oli Metkossa ajokoneen päälle keksitty ja rakennettu automaattinen 2-rivinen istutuskone. Antoi b-lannoitteen tarvittaessa. Hintaa pitkästi yli miljoonan. Aikani kyseenalaistin esittelijälle viritystä jo sillä, ettei se ikinä tule tuottamaan katetta…Ei ole kuulunut pihaustakaan vehkeestä.

    isaskar keturi

    Koneellistamisvimma liittyy kahteen asiaan/kehityskulkuun: 1. Pelko, että (halpa) metsurityövoima loppuu 2. Toimihenkilöiden (vahtijoiden) määrän vähentämiseen. Jälkimmäisestä on suoraa seurauksena, että työtä halutaan siirtää itsenäisille yrityksille sanktioiduilla sopimuksilla. Ensimmäinen kohta on osin ideologinen, koska metsurityötä kelpaa tekemään kone, joka tekee ”melkein yhtä hyvää jälkeä vain alle puolet kalliimmalla”, kuten eräässä seminaarissa esittäjä veti yhteen koneellisen taimikonhoidon tuloksia. Samaa ideologiaa todistanee metsureiden siirtäminen palkkasuhteesta ”yrittäjiksi”. Tottahan se varmaan on, että metsiin on entistä vaikeampi saada suorittavan työn tekijöitä, mutta parempi palkkaus voisi auttaa.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 227)