Keskustelut Puukauppa Sellupuun latvamitta 5 senttiin

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 17)
 • Sellupuun latvamitta 5 senttiin

  Firmat säätänyt tuota sentin alemmas. Eipä tuo taida juuri mitään lisää tuoda? Eli paljonko esim 100 litran puussa tuo nyt sitten tekee?

 • Gla

  Tuskin paljon myyjälle, mutta jos ostaja saa sillä kasvatettua pari prosenttia puumäärää, sitten aletaan jo puhua jonkinlaisista kuutiomääristä.

   

  mehtäukko

  Vanhoissa tukkipuustojen porkkanalatvoissa ei mitään merkitystä. Hyvässä pituuskasvuisessa harvennuspuussa lisää mittaan tulee metrikaupalla. Ihan hyvä homma.

  Jalmari Kolu

  No ehkä 5% lisäys eh:n kertymään. Maanomistajalle vähän, mutta toki valtakunnan tasolla paljon.

  suorittava porras

  Siirtymä alempaan läpimittaan ei liene pysyvä ilmiö. Group alentaa läpimittaa määräaikaisesti eikä UPM teknisistä ongelmista toetoisena lähtenyt koko leikkiin mukaan lainkaan.

  Muistan elävästi ,mikä meteli syntyi kun Metsäliiton aikaan UPM:lle välitettävien kuusikuitujen joukkoon lipsahti pakkaskelillä vähän alamittoja. Tuntui jopa ,että kyseessä oli elämää suurempi asia. UPM:n edustajat olivat sitä mieltä ,että alamitat pirstoutueesaan aiheuttavat liikaa häiriöitä prosessiin. Tämä asia näyttää uudelta sukupolvelta jääneen huomaamatta muualla paitsi UPM:n leirissä. Puu ei kuitenkaan ole rakenteeltaan yhtään vahvempaa ,kun muutama vuosi sitten. Rangaksi tehtynä viiteen senttiin moton kouralla työstettyjä riukuja pirstoutuu tämän tästä. Tehtaan päässä sama tilanne jatkuu.

  PS . Kokeilkaapa roikottaa viiden metrin onkivapaa vaakatasossa ohuemmasta päästä. Äkkiä selviää ,mistä on kysymys.

  PPS. Ajelin juuri Finsilvan tulevan ensiharvennusleimikon ohi. Läpimitan muutoksella ei näyttänyt olevan mitään vaikutusta raivaustekniikkaan. Kovalla kädellä oli sippikuidut lakaistu pitkälleen. Jos koivusta ei saada kahta kolmosen kuitua ,se pistetään nurin ja havupuissa on tavoitteena vähintään yksi 5-metrinen rankapölli. Lyhemmät aihiot raivataan.

  Puuki

  Eh:ssa n. 2,4 mottia/ha puuta lisää, jos puun kapenema on 1 cm/m ja poistuma 1000 kpl/ha.  Eli esim. 40 m3/ha poistumalla 6 % lisää kuitupuuta.

  mehtäukko

  Kosmetiikan ja imagon kanssa ollaan tekemisessä enimmillään, mutta pystykaupoilla loppuu niitten ”paksujen” latvojen potkiminenkin. Kuinkahan muutoin huipputarkka naapuri nyt toimii hankinnoillaan. Tähän saakka latvatyvet 10-12 cm paksuja…  🙂

  Visakallo

  Kuitupuun paksuus on vaihdellut aikojen saatossa puulajista riippuen 6, 7, jopa 8 cm välillä. Samoin on heiluneet koivutukin paksuudet jopa 16 ja 20 cm välillä. Energiapuukauppa alkoi 20 vuotta sitten, ja nyt loppui vielä venäläisen puun tuontikin. Eipä pitäisi nyt metsänomistajilla olla valittamista. Ainakin minä olen ollut hyvin tyytyväinen, kun tukit ja kuidut/energiapuut otetaan tarkkaan metsästä. Rahaa se silloin tietää.

  Apli

  Omissa esim UPM kaupoissa kuidut on saanut sovittua 6cm jos normi heillä 7cm, tuo 5cm on positiivista kaikki eurot kelpaa… Varmasti paine energiapuusta on tähän johtanut, aika näyttää jääkö pysyväksi.

  Puuki

  Kuitupuunkäyttäjät maksaa nyt keskisessä Suomessa kuitupuusta parempaa hintaa kuin Etelä-Suomessa saa. Varmaan ensimmäistä kertaa historiassa. Pieni lisä on tervetullut puun myyjille jotka on vuosikymmeniä myyneet puuta alihintaan.

  Kunttakerros

  En tiedä onko tämä kuitupuun latvamitan tarkkuus jollainlailla alueellinen asia. Tai riippuuko käyttävästä kohteesta/tehtaasta. Minusta ainakin Pietarsaareen menevä tavara on jo kauan ollut 5cm tietämillä. Samoin hankintapuun seassa on ajoittain saattanut olla alamittaista, mutta koskaan ei ole sanomista tullut.

  Monestihan motokin surauttaa latvan loppuun saakka kunnes katkeaa ja kasaan menee sellaisenaan.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 17)