Keskustelut Tekniikka Stihl ms 500i

  • Tämä aihe sisältää 23 vastausta, 13 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten AvatarPavekka toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)
  • Stihl ms 500i

    Onko kuinka monella palstalaisella jo käytössä tämä Stihl ms 500i isojen poikien saha? Vaikuttaisi aika kähevältä vehkeeltä suurten puiden sahauksessa.

  • jees h-valta

    Ei oo eikä tuu. Jos puut on päässyt niin isoiksi ettei tuota pienemmällä sahalla pärjää niin ei kannata vahinkoa enää kasvattaa sijoittamalla kalliiseen ja raskaaseen moottorisahaan.

    Visakallo Visakallo

    Meikäläisen sahaukset ovat jo pitkään olleet 90% suurten pihapuiden kaatoja ja pätkimisiä. Siinä on oltava kunnon saha.

    Jätkä

    Ei hassummalta vaikuta tuo saha. Jos olisi vielä työhaluja, niin kyllä se varmasti tulisi ostettavaksi. Pitää käydä jossain välissä katsomassa koulun porukoita, heillä varmaan on….  -Luulisin, että ovat saaneet sahan – pari hankittua. Siellä on pari Tilhin miestä, ja uskon, että he tarttuvat ensimmäiseen tilaisuuteen.

    Nimetön

    Pihakoivusaha suurin etu työn mainosarvo.https://photos.app.goo.gl/WVZpBkXtkVLs8jTG9

     

    Jätkä

    ”Suurimmatkin sonnit salvetaan” – on ikivanha viisaus, joka pätee edelleenkin. Kun papparaisilla on vaikeuksia hallita 51-kuutioista Huskua, niin mitä selleinen tumpelo tekee tuollaisella voimakoneella?

    Kun tavalliseen ammattileis-sahaan asennetaan 18 tuuman terä, niin ymmärtääkö porukka, kuinka ison puun sillä saa leikattua poikki? Ilman sivujen sahaamista, sillä katkeaa kiertämällä 90 senttiä läpimitaltaan oleva puu.  Jos ei sitä sahaa hallitse niin, että onnistuu, kannattaa pyytää joku ammattilainen tekemään homma

    Joskus kauvan sitten taisi olla melko vakio 16 tuuman terälaitteet, joista sitten pikkuhiljaa luistettiin 13 tuumaan – ja tämä nimenomaa ammattimetsureilla, joilla asiaa edisti sahan paino, tasapainotus ja se, että lyhyemmällä terällä leikkuunopeus lisääntyi.

    Toki isossa pihapuussa tosipitkä laippa helpottaa kaatosahauksen teossa : – Kaatokolon saa sellaisella – jos osaa – varmemmin ihan hyvän.  – Myös pitopuun saa pitkällä terällä täydellisen – jos osaa.  Ne molemmat sahaukset onnistuu kyllä lyhyemmälläkin terällä – jos osaa.

    Metsolassa ja Riikilän videoilla esitellyt kaatokolot ovat hmm. hieman tai paljon ylimitoitettuja. Ei kaatokola kalveta puoliväliin tyven läpimittaa – ainakaan tukkikokoisissa puissa. Pyöreässä tyvessä riittää, kun kolon yläsahauksessa koko terä uppoaa puuhun ja sahauskulma on noin 45 astetta. Alasahaus aloitetaan terälevyn leveyden varran alempaa ja tähdätään samaan pisteeseen, johon yläsahaus on päättynyt, jos ei osu – korjataan. Jos sahaus on mielestään yhtä pitkällä, pala murretaan pois, ei yritetä sahata pidemmälle.

    Tuollaisessa tukkipuussa, jonka tyvileikko on yli kolmekymmentä senttiä, riittää noin 8 sentin syvyinen kolo, pitopuu 2 – 3 cm.  ”Suupielien” katkaisuun riittää parin kolmen sentin syvyiset pistot pitopuun kohdalle.

    Vintta

    Lainaus Jätkän kirjoituksesta : että lyhyemmällä terällä leikkuunopeus lisääntyi. Miten se vaikuttaa leikkuunopeuteen?

    Nimetön

    Saha jaksaa lyhempää ketjua pyörittää paremmin niin siitä parempi leikkuunopeus, varsinkin pienemmissä sahoissa eron huomaa.

    petep

    Joku tiesi joskus jossain foorumilla kertoa että pikkutilhissä huomaa kiihtyvyydessä heti jos vaihtaa pidemmän laipan sahaan……

    Vintta

    Oon mie kyllä itekki huomannu eron 18 tuuman ja 13 tuumasen välillä. Noo koha kyselen tietämättömänä ja alottelevana metsätyömiehenä..

    Jätkä

    Samantapainen ilmiö esiintyy esim R.sahan kiihtyvyydessä ja voimassakin isommissa rungoissa, samoin jo pelkästään siinä, jos vaihtaa paksumman = painavamman terän.

    KAIKKI VAIKUTTAA KAIKKEEN!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)