Keskustelut Puukauppa Stora Enso pyyhkii pöytää suomalaisilla

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)
 • Stora Enso pyyhkii pöytää suomalaisilla

  Wallenbergiläinen talousoppi on kohta päässyt tavoitteeseensa: S-E on muuttumassa ruotsalaiseksi yhtiöksi.

  Näin tuppaa käymään kaikille suomalais-ruotsalaisille yhteisomistuksille. Suomi kelpaa alusmaan ja rengin rooliin ja orkesterin johto siirtyy Ruotsiin

  On se kumma, että näin aina käy.

 • Metsäkupsa

  Jos historiaa katsotaan taaksepäin Stora Enson suomalaisen EnsoGutzaitin päivistä,niin ihmekkö toi on.Kahdesti Amerikassa rahat hävitettiin ja kotimaassa voimalaitokset Fortumille alehintaan myytiin.

  Hyvin on Karvinenkin samaa joutunut tekemään,joskin markkinavoimien pakottamana.Olen tullut siihen johtopäätökseen,että Ruotsissa parempi talousosaaminen,kuin meillä.Jos tuloskunto kohta rupeaisi paranemaan.

  Puun takaa

  Ja jos historiaa katsotaan vielä enemmän taaksepäin, nyt ollaan palaamassa alkutilanteeseen.
  Suomi teollistettiin 1800-luvulla mm. ruotsalaisella, venäläisellä ja saksalaisella pääomalla ja -osaamisella.

  ostaamyy

  Vuonna 2000 Stora Enso teki historiansa huonoimmat kaupat ostamalla yhdysvaltalaisen Consolidated Papers -yrityksen. Syntyi miljarditappiot, jotka Stora Enso pimitti kirjanpitoonsa, paljastaa yrityksen entinen työntekijä

  areena
  Ulkolinja: Stora Enson tuplakirjanpito?

  Surullista katseltavaa

  ostaamyy

  Nythän näitä seikkailuja maksatetaan työntekijöille.

  Iron Man

  Juu katsoin ton dokkarin.
  Kyllä voitaneen todeta että läpimätä yhtiö.

  Metsuri motokuski

  Ei ole tosiaankaan nämä suomalaisyritysten maailmanvalloitukset menneet putkeen. Olkoon sitten toimiala mikä tahansa. Kuinkahan paljon suomalaiset osakkeenomistajat ja pankit ovat hävinneet näissä maailman valloitus yrityksissä ? Nyt näyttää Nokiakin tekevän Elopin voimalla viimeisen ja loppullisen valloituksen kun yhteistoiminta Microsoftin kanssa ei tuottanut tulosta. Kiinan pojat ostavat yrityksen itselleen. Se oli sitten Nokian viimeinen taisto.

  metsänvartija

  Tasan 20 vuotta sitten Nokia oli samassa pahassa jamassa.

  Nokialla ja muillakin suomalaisyrityksillä on kuitenkin kyky selvityä kriisistä.

  Kyllä Nokia selviää vaikeuksistaan ja lähtee nousuun.

  mehänpoika

  Myös Stora Enson nykyiset vaikeudet johtunevat EU:sta, erityisesti sen rahaliitosta, mikä pitää korot sekä tuotteiden ja raaka-aineiden hinnat alhaalla, mutta sallii muiden kustannusten (palkat, energia) nousun.

  Puutavarayhtiöt olivat tukemassa EU:n liittymistä ja valuuttojen vapauttamista. Suomalaisista metsäyhtiöistä tuli lähempänä tuotteiden kulutuspaikkoja sijaitsevien tehtaiden ostojen kautta nopeasti monikansallisia. Ostoilla pyrittiin kasvattamaan oman telollisuuden markkinaosuuksia. Ongelmia syntyi lähinnä päästöjen, energian ja työvoimakustannusten heikentäessä kilpailykykyä.

  Ruotsi ei kuulu EU:n rahaliittoon, joten ehkä juuri siitä johtuen Stora Enson tuotanto Ruotsissa on ollut kannattavampaa kuin Suomessa. Nykyisin Enso siirtää tuotantoaan tiheästi kansoittuville alueille halvan työvoiman ja puuraaka-aineen maihin. Kuitenkin 20-30 vuoden kuluttua voivat tuotantokustannukset olla tasoittuneet.

  Meillä Suomessa on metsänomistajien omaa puunjalostusta, mutta sekin on hajonnut ja sirpaloitunut suureen osaan EU:ta ja ulkopuolellekkin. Myös nämä tuotantolaitokset ehkä jo kilpailevat keskenään samoista markkinoista. EU:n markkinat tuskin lähitulevaisuudessa ovat suuremmin kasvavia. Siitä pitänee matala ja vakaa korkotaso sekä kiihtyvä velkaantuminen huolen. Näillä lienee syntynyt riippuvaisuus. Stora Enso ei voine sille mitään.

  Metsuri motokuski

  Eiköhän koko ongelmassa ole kyse ajoituksesta. Puuyhtiöt ostivat kilpailijatehtaita kovalla rahalla itselleen ja samalla alkoi paperin kysyntä hiipumaan. Erityisesti toimisto ja sanomalehtipaperin kysyntä on huonoa ja hinnat alhaalla. Nyt kun ei näköpiirissä ole kasvua noilla tuotteilla niin alasajon se vaatii kun kapasiteettia on liikaa. Ostoajoitus meni täydellisesti pieleen. Uskottiin että paperille kysyntää löytyy ja monopolilla saadaan hintoja kiristettyä ylös. Toisin kävi ja nyt alkaa kova alasajo. Uskon että kyse ei ole pelkästään EU:sta ja palkoista, koska pohjoismaisesta sellusta tehdään ylivoimaisesti vahvinta ja parasta paperia. Mutta kun ei ole menekkiä niin ei sekän auta.

  abietis

  On meillä onnistuneitakin metsäteollisuuden tehdaskauppoja.

  Siniset metsänhenget ja satuolennot ostivat loppuunajettuja kartonkitehtaita suomesta ja tekevät niillä nyt rahaa.

  Eräästäkin savolaisesta tehtaasta sanottin että suomalaisomistuksen vuosina se ei tuottanut koskaan muuta kuin tappiota.

  Ilmeisesti ostohinta oli niin alhainen ja flutingin hinta niin hyvä että rahaa alkoi virrata uudelle omistajalle ovista ja ikkunoista.

  Tosin koneet ja laitteet olivat vuodelta -65 ja instrumentit tipahtelivat kuin räksät puunoksilta.

  Pikainen investointi hakalinpiin tapauksiin, koneet käyntiin ja liika sakki aidan taakse.

  Investoinnit ovat parantaneet käyttöasteen liki sataan ja tuotanto pyörii ja raha haisee paikkakunnalla, vaikka meneekin veroparatiisiin.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)