Keskustelut Metsänomistus Sukupolvenvaihdos

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 24)
  • Sukupolvenvaihdos

    Moi,

    Miten sukupolvenvaihdos menee sellaisessa tilanteessa kun isä on ajatellut antaa metsätilan minulle ja siskolleni lahjana. Lahjaveroa tietysti tulee hiukan, mutta miten esimerkiksi se menee jos ostan sitten siskoni osuuden itselleni, tästä asiasta on keskusteltu yhteisymmärryksessä. Eli pystynkö ostamaan siskoni osuuden heti itselleni sukupolvenvaihdoksen yhteydessä? Vai onko siinä jotakin lakikiemuroita ja tuleeko siskolleni tuosta sitten vielä jotakin veroja maksettavaksi?

  • Mikkeli

    Joo on omistanut yli 10 vuotta. Mitä metsävähennys käytännössä tarkoittaa? Olen näistä kyllä lukenut mutta on niin paljon eri termejä että menee sekaisin näitten kanssa… Liittyykö se pelkästään puu kauppaan ja siitä saatavaan tuloon?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Lukaseppa myös: ”Uuden metsänomistajan kirja” tai tuhdimpi tietopaketti ”Tapion taskukirja” ja lisäksi ”Metsäverokirja”. Näistä selviävät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin. Syventävää tietoa metsänhoidosta löytyy kun etsii Tapion metsänhoidon suositukset netistä.

    https://www.metsakauppa.fi/kategoria/metsakauppa/kirjat/metsanomistus/

    isaskar keturi

    Metsävähennys on sellainen, että 60% metsätilan kauppasummasta saa hakkuiden yhteydessä puun myyntituloja verotta eli ilman pääomatulon veroa.

    Metsälahjavähennys on taas uusi vähennysmuoto, jossa lahjan saaja saa lahjaveron verran hakkuiden yhteydessä puun myyntituloja verotta eli ilman pääomatulon veroa. Tässä linkki metsälahjavähennys laskuriin Metsälahjavähennyslaskuri (metsakeskus.fi)

    Peksi

    Muutama vuosi sitten teimme  isäni maatilasta sukupolvenvaihdoksen siskoni kanssa kauppana. Tilan maksuaika on 10-vuotta ja tätä summaa lyhennämme kerran vuodessa isällemme. Pistimme pellot viljelyyn jolloin aloitimme myös maatalouden vuosien tauon jälkeen joka alensi perintöveron määrää. Kun edes toinen jatkaja on alle 40 vuotias ja viljellään tilaa saa tästä huojennus  ja kauppahintaa saa laskettua alemmassa eikä tätä alihintaa lueta silloin lahjana. Isällemme jäi asumisoikeus taloon. Meidän kohdalta lahjaveroa ei tarvinnut maksaa ollenkaan ja metsän hinnan osuudesta saatiin metsävähennyspohja. Tällä tavoin kuittaamme tilan omaksemme ilman omaa raahaa tai pankin velkarahaa myymällä metsää ja maatalouden tuotoilla.

    isaskar keturi

    Peksi – siis oliko oikeasti kyse ennakkoperinnöstä? Maatalouden harjoittaminen maatilan sukupolvenvaihdoksessa tarjoaa näköjään juuri noita etuja pelkkään metsätilaan nähden.

    Hienosti taablattu.

    juha.m.leppanen

    Vastauksena avauksen tekijälle.

    Mikäli loppulokseksi on kaiken todennäköisyyden mukaan tulossa se tilanne, että omistat tilan yksin hyvinkin pian isänne tekemän luovutuksen jälkeen, niin miksi ette toteuttaisi sukupolvenvaihdosta niin, että saat tilan kokonaan itsellesi jo suoraan isältänne? Käytännössähän on nimittäin ihan sama asia, että isänne myy tilan sinulle esimerkiksi 1/2 arvolla käyvästä arvosta. Sinä saat siis puolet tilan hinnasta lahjaa isältänne. Jotta sisaresi tulee tasapuolisesti kohdelluksi, niin isänne voi antaa tilasta maksamasi kauppasumman lahjaksi hänelle. Käytännössä voit maksaa kauppasumman sisarellesi ja se katsotaan maksamaksesi kauppasummaksi isällenne ja sisarellesi lahjaksi isältänne. Näin olette kumpikin saaneet yhtäsuuren lahjan ja maksatte yhtä paljon lahjaveroa. Lisäksi olet maksanut tilasta lopulta ihan saman verran kuin että olisit ostanut puolikkaan sisareltasi. Tällä järjestelyllä vältetään kaksi perättäistä luovutusta ja selvitään vain yksillä luovutuksen kustannuksilla (kaupanvahvistajan palkkio, lainhuudon kirjaamismaksu, kiinteistöasiapaperikustannukset, mahdolliset asiantuntijan kustannukset jne.).

    Vaihtoehtoja tottakai on pilvin pimein ja niitä kannattaa käydä läpi sukupolvenvaihdoksiin perehtyneen asiantuntijan kanssa, jotta löydätte nimenomaan teidän tapaukseenna kaikkein parhaiten sopivan vaihtoehdon.

    juha.m.leppanen

    Vastauksena yleisemmin tähän keskusteluun liittyen.

    Keskustelussa on tullut useampaan kertaan esiin ennakkoperintö, perintö ja lahja ja näiden merkitys vaikuttaisi olevan hieman epäselvää. On olemassa vain perintö, joka syntyy siinä vaiheessa kun perittävä kuolee ja on olemassa lahja, joka syntyy siinä vaiheesa, kun lahja annetaan. Lahjakirjassa (tai testamentissa) lahjan antaja voi sitten antaa määräyksen siitä, että elinaikana annettu lahja luetaan lahjan saajalle ennakkoperinnöksi. Tämä tarkoittaa taasen sitä, että perintöveroa laskettaessa ennakkoperinnöksi luettava lahja luetaan mukaan perillisen perintöosaan. Lasketusta perintöverosta sitten vähennetään maksettu lahjavero.

    Ennakkoperintömääräyksen suurin merkitys on siinä, että tällä määräyksellä mahdollistetaan useamman perillisen tasapuolinen kohtelu sitten perinnönjaossa, kun muille perillisille jaetaan ennakkoperinnöksi määrätyn lahjan saanutta perillistä enemmän omaisuutta.

    Mikäli perillisiä on vain yksi, tai useammalle lapselle annetaan elinaikana tasaveroisia lahjoja, ei lahjan määräämisestä ennakkoperinnöksi ole oikeastaan mitään hyötyä, ennemminkin vain haittaa, sillä lahjaverossa huomioituva 5000 € lahjaveroton lahja tulee  ikäänkuin verotettua sitten perintöverossa pois.

    juha.m.leppanen

    Näistä sukupolvenvaihdoksiin liittyvistä asioista kannattaa tosiaan jokaisen asiaa pohtivan ottaa hyvin matalalla kynnyksellä yhteyttä johonkin sukupolvenvaihdospalveluita tarjoavaan toimijaan. Tilanteisiin liittyy niin monia asioita, että niihin vastausten löytäminen itsenäisesti on suuren työn takana. Ehdottomasti kannattaa asiaan perehtyä myös itse, mutta mikäli sukupolvenvaihdosta alkaa suunnittelemaan heti alusta alkaen ammattilaisen johdolla, on helpompi välttää mahdolliset sudenkuopat verotuksen ja muun suhteen. Yksittäinen metsänomistaja hoitaa sukupolvenvaihdoksen yleensä vain kerran, asiaan perehtynyt ammattilainen taasen hoitaa sukupolvenvaihdoksia useita kymmeniä joka vuosi. Palveluita tarjoavat useat eri tahot ja varmasti jokaiselle löytyy se sopivin yhteistyökumppani asiaa hoitamaan.

    mehtäukko

    12:28 kysymykseni jäi auki. Jos sisar saa lahjan ja luovuttaa sen veljelleen, 10-vuoden sääntö on siinäkin…?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Lue mehtäukko uudelleen mitä kirjoitin 13.2.2024, 11:44. Ei 10 vuoden omistusaikaa aleta laskemaan alusta lahjan saannin hetkestä. Katso kuukkelista tai vero.fi-palvelusta luovutusvoiton verotus, syventävät ohjeet.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 24)