Keskustelut Metsänomistus Suojelumetsät aiheuttavat kirjanpainajatuhoja

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 24)
  • Suojelumetsät aiheuttavat kirjanpainajatuhoja

    Kirjanpainajakuoriaisen tuhot jäänevät Uudenmaan metsissä viime vuotista pienemmiksi.

    Uudenmaan metsänhoitoyhdistyksen mukaan viileä alkukesä on vähentänyt kirjanpainajatoukkien määrää.

    Kirjanpainajien määrä saattaa kuitenkin seuraavina vuosina kohota nopeasti, sillä metsissä lojuu liian paljon kaatuneita puita.

    – Etenkin suojelumetsissä on hyvin paljon kaatuneita puita ja ne ovat kirjanpainajakuoriaisen lisääntymiseen otollisia paikkoja. Jos tällaisen suojelumetsän ympärillä on sitten yksityismetsiä, niin ne ovat kyllä vaarasssa, sanoo metsänhoidon neuvoja Jukka-Pekka Vapaniemi Uudenmaan metsänhoitoyhdistyksestä.

    Kirjanpainajakuoriainen on etupäässä kuusien tuholainen. Kirjanpainajan saapuminen metsään tietää metsänomistajalle sievoisia menetyksiä.

    – Jos ajatellaan, että kuusitukin hinta tänä päivänä on 60 euroa ja pystyyn kuivaneesta puusta mätsänomistaja saa kympin, niin kyllä kirjanpainajan vierailun hinta nousee äkkiä tuhansiin euroihin, Vapaniemi laskee.

    Uudenmaan metsänhoitoyhdistyksessä ollaan huolissaan metsiin jääneistä kaatuneista puista. Metsänhoidon neuvoja Jukka-Pekka Vapaniemi Uudenmaan metsänhoitoyhdistyksestä haluaisikin eroon näistä puista.

    – Metsistä pitäisi saada kaatuneita puita nykyistä enemmän pois. Olisi hyvä, jos myös suojelumetsistä voitaisiin poistaa tuulenkaatoja. Tämä taitaisi kuitenkin vaatia jonkinlaista lainsäädäntötyötä ennen kuin se on mahdollista.
    Yle Helsinki

  • Puun takaa

    Tämä asia on ollut täysin varmasti tiedossa, mutta siitä huolimatta tuulenkaatoja ei ole suojelumetsistä korjattu.
    Oikeusvaltion periaateiden mukaisesti vahingonaiheuttaja joutuu korvaamaan vahingot, kuten yksityismetsänomistajien kohdalla onkin.
    Mihin osoitteeseen lähetetään korvausvaatimus, jos suojelualueelta on tullut kirjanpainaja yksityismetsän puolelle?

    Rane

    Kolumbiassa nämä huumekauppias Pablo Eskobarin omaan eläintarhaansa aikoinaan tuomat 4 virtahepoa vapautettiin luontoon Pablon jouduttua paikallisen huumapoliisin ampumaksi.Nyt kanta on kasvanut reiluun 60:neen.Hipot ovat erittäin agressiivisia,tuhoavat viljelijöiden satoja ja listivät kotieläimiä.Virtahepokantaa pitäisi vähentää tai jopa hävittää kokonaan koska ne eivät kuulu Kolumbian luontaiseen eläimistöön.
    Tämä vaan ei onnistu koska puolestaan erittäin agressiiviset luonnonsuojelijat vastustavat hippojen tappamista.Tämä siis Kolumbiassa jossa ihmisiä tapetaan jatkuvasti huumekonflikteissa.
    Kun nyt ajatellaan omia valkoposkihanhiamme,lokkilaumojamme,variksia ,koirasusia yms. niin kovin tuttua.
    Voi vaan kysyä miksi luonnonsuojeluaate näyttää hävittävän ihmiseltä sen vähäisenkin terveen järjen?

    raivuri

    Sen takia suurin osa suojelualueiden reunoista on ymmärrettävästi hakattu aukoiksi. Suojelun kannattavuus varmaan hieman laskee jos se on aukolla ympäröity?

    Keski-Euroopassa suojelualueita ja kansallispuistoja pidetään ihmisiä varten. Toisin sanoen häiritsevät tuulenkaadot korjataan pois. Noissa puistoissa suunnistaneena voin kertoa niiden olevan todella mukavia vrt. Suomen suojeluryteikköihin. Voisiko tätä harkita jossain määrin Suomessakin?

    Caballista

    Periaatteessa valtio korvaa luonnonsuojelualueilta lähteneet metsätuhot. Kymenlaaksossa kylläkin käytiin aiheesta oikeudessa asti ja todettiin, että kirjanpainajat voivat olla kyllä myös jostakin muualta. Eli ei rahaa rajanaapurille. Metsänomistaja on taas vastuullinen 10-kohteista ja Natura-alueilta lähteneistä tuhoista.

    Suomessakin on ylläpidettävä luontokohde, Aulangon kansallispuistoa Hämeenlinnassa hoidetaan aktiivisesti ja pidetään kunnossa.

    http://www.luontoon.fi/
    Retkikohteet/
    muutsuojelualueet
    /aulanko/Sivut/
    Default.aspx

    hemputtaja

    #### –snip—
    Keski-Euroopassa suojelualueita ja kansallispuistoja pidetään ihmisiä varten. Toisin sanoen häiritsevät tuulenkaadot korjataan pois. Noissa puistoissa suunnistaneena voin kertoa niiden olevan todella mukavia vrt. Suomen suojeluryteikköihin. Voisiko tätä harkita jossain määrin Suomessakin?
    Lähetetty: 14 h, 25 min sitten
    Lähettäjä: raivuri ###

    Voisi sitä tietysti tuohonkin rahnaa tuhlata, mutta onko tuo todella tarpeen. Paapomiskulttuurillakin olisi hyvä olla joku raja. Muitakin konsteja löytyy.

    Ameriikan ihmemaasta tulee ja on tullut paljon mahtavaa. Kuten Rambo ja Aku-Ankka. Kalustopuolelta Star Trek ja Karhukoplan HulluJussi. On ls-alueisiinkin liittyvää kikkaa tarjolla.

    Muistelen, että siellä on tapana poltella alueita tasaisin välein. Syy ei ole hygieeninen vaan se, että ovat siellä päin metsät syttyvämpää sorttia. Parempi polttaa hallitusti kuin yllättyä.

    Samaa kannattaisi tehdä Suomenkin ls-alueilla. Uudistuisivat nekin hiukan. Samalla häipyisivät muutamat öttiäiset vähäksi aikaa. On niissä tainnut jokunen palo ollakin, mutta on innolla sammutettu.

    Toisekseen, onkohan nuo ls-alueiden tuulenkaadot tosiaan niin vakava ongelma, että pitää niistä melskata.

    jees h-valta

    Mielestäni ovat tasan yhtä suuri ongelma. Kymmenen kuution rajoite hehtaarille ja jos ylittyy poisto tai sanktio ympäristöhallinnolle. Ja sieltä aina isoin kiho pihalle joka rikkeestä. Kun nääs elämme tasa-arvoisessa yhteiskunnassa ja silloin asioita on tapana tarkastella samalta viivalta. Ken vahinkoa aiheuttaa se korvatkoon.

    Portimo

    Tuolla makasiinin kysymyspalstalla on kysymykseni mahdollisista tuulenkaadoista, kun minulla on kuusivaltainen 8 ha:n määräaikainen suojelualue.

    Lakimies sanoo, että valtio korvaisi naapureille aiheutuneet vahingot. Suojelualueen tuulenkaatoja ei saisi korjata vaan ne pitäisi jättää kartuttamaan luonnon monimuotoisuutta.

    Puun takaa

    Mitähän se lakimies sanoo siitä, jos tällaisen määräaikaisen suojelualueen naapurissa olevalta maalta leviääkin kirjanpainaja sinne suojelualueelle?

    raivuri

    ”Suomessakin on ylläpidettävä luontokohde, Aulangon kansallispuistoa Hämeenlinnassa hoidetaan aktiivisesti ja pidetään kunnossa. ”

    Näin on ja se onkin hieno paikka, suosittelen. Ja tuskin sieltä hirveästi tuholaisia leviää.

    Edelleen olen sitä mieltä, että Suomessa on niin paljon hoitamatonta metsää, että varsinkaan ylimääräinen kuusi -ja mäntylahopuun jättäminen parantaa luonnon tilaa juurikaan, koska sitä löytyy yleensä jonkun verran normaalistakin talousmetsästä.

    jees h-valta

    Raivuri oikeassa. Mielestäni ryönää ja lahopuuta on yltäkylläisen paljon aivan tavistalousmetsissä. Hiukan sanoisin että liikaakin.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 24)