Keskustelut Metsänhoito Suomen ilmastotavoitteet ja metsät

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 26)
  • Suomen ilmastotavoitteet ja metsät

    Ilmastopaneeli kertoo raporteissaan, että Suomi voisi saavuttaa vuoden 2030 velvoitteensa, mikäli hakkuut vähentyvät lineaarisesti vuodesta 2025 noin 62 miljoonaan kuutiometriin vuodessa. Taso on ollut noin 73 miljoonaa josta 11 milj. vähennys olisi 15 prosenttia.

    ”Suomella on mahdollisuus ryhtyä välittömästi maankäyttösektorin korjaaviin toimiin, joilla velvoitteissa epäonnistumisen taloudellisia riskejä mainehaittoineen voidaan pienentää. Maankäyttösektorilla on paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia, joilla voidaan vahvistaa maankäyttösektorin nettonielua vuoteen 2030 mennessä. Tällä tavoin toisen velvoitekauden velvoitteet olisi mahdollista saavuttaa selvästi suuremmilla vuosihakkuilla kuin mitä tämän raportin SKE-62-skenaariossa on esitetty.”

    Hallituksen tulisi nyt ryhtyä toimiin että nettonieluja myös tulisi. Esimerkiksi Metka-tuesta karsiminen ei tue tavoitetta ja metsitystuki tulisi palauttaa.

    Osa metsänomistajista voisi saada puun sijaan tuloa hiilinieluyksiköistä ja  tuottamisesta. Hiiliyksikkö- ja luonnonarvokauppaan alkaisi olla jo säädöspohjaa ja toimivia yrityksiäkin kuten Compensate ja Hiilipörssi. Sitä en tiedä onko maksavia asiakkaita.

    https://ilmastopaneeli.fi//wp-content/uploads/2025/04/Ilmastopaneelin-raportti-1-2025-Arvio-Suomen-maankayttosektorin-tilanteesta-Tarkastelussa-EUn-LULUCF-velvoitekaudet-2021%E2%80%932025-ja-2026%E2%80%932030.pdf

    PS. Pidetään metaani poissa tästä ketjusta. 😡

  • mehtäukko

    Prof. PTaalas on ehdottanut aikoja sitten. Mutta nämä kotiahot ja …

    Rane2

    Jos Suomen hakkuut vähenisivät tuon 15 prosenttia niin kuinka monta astetta vähemmän maapallon ilmasto lämpenisi?

    Jos ero/hyöty olisi niin pieni ettei sitä huomaa tai voi mitata niin kuinka paljon olemme valmiita maksamaan  tyhjästä?

    Apli

    Seuraavaksi jos tulee vihervasemmisto hallitus, tuo 11milj motin vähennys hakkuisiin varmaan tulee, muuten ei, tämä on oma näkemys… Paine vähentää hakkuita on toki nyt kova ja puhetta varmaan riittää jatkossakin..

    siniluoto

    Jos joudutaan ostamaan päästöoikeuksia niin mikä taho niitä myy ?

    Ja millä tavoin se raha poistaa hiilidioksidia ilmakehästä ?

    UMTS-puhallus käynnissä ???

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ilmeisesti EU-maissa ei tule olemaan kovin paljon kaupan päästöoikeuksia. Mittakaava on sen verran suuri, että tuo 15 prosenttia ei onnistu pelkästään suojelualueita perustamalla. Lisäavuksi tarvitaan metsien kasvua lisääviä ja turvemaan päästöjä alentavia toimia. Hallitushan lupaili niitä, mutta katsotaan mitä konkreettista tulee. Kolmas keino olisi hiilivuokra eli maan sisäinen hiilikauppa: suomalaiset yksityishenkilöt ja yritykset ostaisivat metsänomistajilta hiilen sidontaa; jolloin hakkuumäärät alenisivat samalla määrällä ko. vuonna. Saman tapaan toimii määräaikainen suojelu: alue on poissa puumarkkinoilta ainakin sopimuksen ajan. Jos kansalaiset haluavat hoitaa kuntoon hiilinielut ja suojelun, pitää rahat löytyä.

    Kurki Kurki

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/

    EU-parlamentin suurin ryhmä, keskustaoikeiston EPP pyrkii lunastamaan viime vuoden EU-vaaleissa maa- ja metsätaloudelle annettuja lupauksia. Saksalaisen euroedustaja Stefan Köhlerin mukaan tähtäimessä ovat nyt sekä metsien seurantaa edellyttävä laki että metsäkatoasetus, jonka toimeenpanoa lykättiin jo vuodella.
    ”Olemme edelleen sitä mieltä, ettei tällaista metsätiedon keräämiseen velvoittavaa EU-lakia tarvita. Siksi me pyrimme tavalla tai toisella estämään sen etenemisen”, Köhler linjaa MT:lle puhelimitse Brysselistä.

    EUn metsäpolitiikka ajoi seinään.

    Ei tule monitorointia eikä metsäkatoasetusta.

    Suomenkin vertailutaso vuosille 2025..30 putosi -4 Mtn/v.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Nuo uutiset EU-parlamentista antavat toivoa, että se osaa tehdä järkeviäkin linjauksia. Moni muu jäsenmaa Suomen lisäksi tuskailee nyt hiilinielutavoitteiden kanssa, joten politiikan muutoksille olisi tilausta. Maailma on nyt eri asennossa kuin siihen aikaan kun EU:n hiilineutraaliuspolitiikka muotoiltiin: alkoi Ukrainan sota ja Trumpin toinen kausi.

    Nyt voisi olla viisasta luopua EU-jäsenmaita sitovista neutraaliustavoitteista ja tavoitevuodesta, ja pyrkiä sen sijaan alenevaan päästökehitykseen. Aikajanalla siintelee hiilineutraalius – sillä tarkkuudella kuin asiaa pystytään mittaamaan, kun osa mittareista on epätarkkoja ja lisäksi tuonti ja vienti hämärtävät kokonaiskuvaa.

    Meidän mepeille hommia?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    En ole varma joko tämä on jaettu. Hoskonen ja Asikainen keskustelevat aiheesta: Suomalainen metsä – ympäristörikos?

    https://www.youtube.com/watch?v=-A-VkksYqqE

    Kurki Kurki

    Hoskonen ainakaan ei ole lukenut Metsälehden Hiilinielu-ketjua. On niin heikoilla tiedoilla varustettu. Asennetta kyllä näkyy olevan. Sillä ei pitkälle pötkitä.

    MaalaisSeppo

    Hoskonen, vajavaisilla tiedoillaankin jatkaa, jos haluaa, kansanedustajana ainakin vuoteen 2031. Asikaisen virka on ennen sitä katkolla.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 26)