Keskustelut Metsänhoito Suomen ilmastotavoitteet ja metsät

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 66)
  • Suomen ilmastotavoitteet ja metsät

    Ilmastopaneeli kertoo raporteissaan, että Suomi voisi saavuttaa vuoden 2030 velvoitteensa, mikäli hakkuut vähentyvät lineaarisesti vuodesta 2025 noin 62 miljoonaan kuutiometriin vuodessa. Taso on ollut noin 73 miljoonaa josta 11 milj. vähennys olisi 15 prosenttia.

    ”Suomella on mahdollisuus ryhtyä välittömästi maankäyttösektorin korjaaviin toimiin, joilla velvoitteissa epäonnistumisen taloudellisia riskejä mainehaittoineen voidaan pienentää. Maankäyttösektorilla on paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia, joilla voidaan vahvistaa maankäyttösektorin nettonielua vuoteen 2030 mennessä. Tällä tavoin toisen velvoitekauden velvoitteet olisi mahdollista saavuttaa selvästi suuremmilla vuosihakkuilla kuin mitä tämän raportin SKE-62-skenaariossa on esitetty.”

    Hallituksen tulisi nyt ryhtyä toimiin että nettonieluja myös tulisi. Esimerkiksi Metka-tuesta karsiminen ei tue tavoitetta ja metsitystuki tulisi palauttaa.

    Osa metsänomistajista voisi saada puun sijaan tuloa hiilinieluyksiköistä ja  tuottamisesta. Hiiliyksikkö- ja luonnonarvokauppaan alkaisi olla jo säädöspohjaa ja toimivia yrityksiäkin kuten Compensate ja Hiilipörssi. Sitä en tiedä onko maksavia asiakkaita.

    https://ilmastopaneeli.fi//wp-content/uploads/2025/04/Ilmastopaneelin-raportti-1-2025-Arvio-Suomen-maankayttosektorin-tilanteesta-Tarkastelussa-EUn-LULUCF-velvoitekaudet-2021%E2%80%932025-ja-2026%E2%80%932030.pdf

    PS. Pidetään metaani poissa tästä ketjusta. 😡

  • oksapuu

    Toimii myös toiseen suuntaan…

    Itsellä ainakin metsä-pintaala vaan lisääntyy kun purkavat jakeluverkkoa ja kaivavat kaapeleita maahan.

    Nyt nuo vanhat johtokäytävät joutuu käymään raivaussahan kanssa läpi että niihin saa aikaiseksi jonkunlaisen taimikon.

    Visakallo Visakallo

    Osa sähkökaapeleista toki kaivetaan maahan, mutta aika paljon uusia avolinjoja vain siirretään uuteen paikkaan teiden laitoihin. Täälläkin minun aikanani jo kolmansiin paikkoihin.

    Nostokoukku

    Täällä päin vain noita suhteellisen harmittomia pikkulinjoja, paimenpojasta seuraavia, on kaivettu maahan.

    Kurki Kurki

    https://yle.fi/a/74-20162026

    Asiantuntija Soimakallio on taas haastettu runttaamaan metsänomistajan käsityksiä hiilinieluista ja ilmaston muutoksesta. Kohteena on 1500 ha metsää omistava Mikko Kauppinen, joka sanoo, että ”Ilmasto pelastuu metsiä hakkaamalla”.

    Kauppisella oli tuuria, kun on ostanut metsiä velkarahalla ja puun hinta nousi 1,5 -kertaiseksi.

    Luonnonvarakeskuksen johtava tutkija Kari T. Korhonen. On totta, että Suomessa on tehokkaan metsätalouden avulla pystytty koko ajan lisäämään metsiin sitoutuneen hiilen määrää,

    Juuri näin. Vastaus runttaa Soimakallion väitteen että hakkuiden varaston palautuminen siirtyy vuodelle 2100, sillä  Suomessa metsien kokonais runkopuumäärän on noussut joka vuosi viime vuonnakin 13,5 Mm3 ja yhteensä 1000 Mm3 60 vuodessa ja nostanut elävää metsien hiilivarastoa 1,3*1000=- 1300 Mtonnia 1960-luvulta ja Ilvesniemen 40/60 periaatteella mukana myös kuollut hiili 2,5*1000= -2500 Mtonnia.

    Rane2

    Kurjen linkissä oleva juttu on mielenkiintoisesti tehty.Siinä haastatellaan metsänomistajaa -tavista- ja toimittaja pyrkii koko ajan todistamaan että haastateltava on väärässä.Vääräksi todistaja on tämä Soimakallio joka vasta todisti vääräksi Savotta-ohjelmassa esiintyneiden keihäsmiesten puheita.Asetelma on että Sampo sai kommentoida Kuittisen sanomisia mutta Kuittinen ei saanut kommentoida Sampon sanomisia.

    Toimittaja Anne Polo näkyy tehtailleen näitä juttuja sarjatuotantona,edellisten lisäksi Kärsämäen seurakunnan hakkuista tehty juttu sekä juttu ahdistuneesta ostohenkilö Tatjanasta (tässäkin mukana oli Sampo) oli myös hänen käsialaansa.Jäämme mielenkiinnolla odottamaan seuraavaaAnnen ja Sampon hengentuotetta…

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Soimakallio on varmaan oikeassa että ilmaston kannalta puun pitäisi mieluiten pysyä metsässä ja tuottaa kariketta maaperään sieltä hajoavan materiaalin korvaamiseksi. Ihmisen kannalta tämä on kuitenkin kestämätön ratkaisu, kun metsillä on tärkeä taloudellinen arvo. Kauppinen: ”Jos on pelko, että valtio sosialisoi ilman korvauksia ja ottaa omistusoikeuden metsänomistajilta, metsänomistajilla ei ole mitään intressiä ylläpitää metsien arvoa.”

    Kurki Kurki

    Lähetin tämän nyt kommenttikenttään. Eilen lähetin puolikymmentä eikä niistä julkaistu ainoatakaan.

    Risuranelle: Juuri näin. Sama kaava ja sama tekijä ja Soimakallio tuomarina. Yllättävää, että sitten Luken Kari T. Korhonen saa runtata Soimakallion väitteen hakkuiden varaston pienentämisestä, sillä Suomessa metsien kokonais runkopuumäärän on noussut joka vuosi viimeisten 60 vuoden aikana. Viime vuonnakin runkopuuvaranto nousi 13,5 Mm3 ja yhteensä 1000 Mm3 60 vuodessa, joka on lisännyt elävää metsien puiden hiilivarastoa 1,3*1000=- 1300 Mtonnia 1960-luvulta lähtien ja Ilvesniemen 40/60 periaatteella mukana myös kuollut hiili 2,5*1000= -2500 Mtonnia.

    Soimakallio on varmaan oikeassa

    Oikeassa on, mutta antaa ymmärtää, että metsien kokonais hiilivarasto pienenee.

    Panu Panu

    Mitenhän Luken johtava tutkija perustelee tätä:

    koko ajan lisäämään metsiin sitoutuneen hiilen määrää”

    Tämä väite siis tarkoittaa, että metsään tulee sitoutumaan ääretön määrä hiiltä. Uskokoon ken tahtoo. Totuus lienee kuitenkin se, että metsien hiilinielu on nolla. Nieluja ja ilmastohyötyjä voi syntyä vain varastoimalla hakattua puuta rakennuksiin ja huonekaluihin ym. ja korvaamalla fossiilisiin perustuvia tuotteita puuhun perustuvilla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Päätelmä riippuu siitä mihin ajankohtaan verrataan. Tehometsätalous on kiistatta lisännyt puuston määrää metsissä, joskin samaan aikaan pienentänyt turpeeseen sitoutuneita hiilivaroja. Jos verrataan aikaan ennen ihmisen tuloa, metsissä ja soilla on varmaan vähemmän hiiltä nyt.

    Perko

    Miten lisälannoitus kuluttaa hiiltä maaperästä jos  paikalla on eläviä puita?

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 66)