Keskustelut Puukauppa Suomesta ei saa hyvää haapa- tai leppälautaa!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 30)
 • Suomesta ei saa hyvää haapa- tai leppälautaa!

  Uudessa ”Metsään” -lehdessä on artikkeli HARVIA OY:n saunanteko pisneksestä 65 eri maahan. Harvian johtaja kertoo kaiken haapalaudan tulevan Virosta. Suomesta saa muka vain ”todella pienissä erissä”. Ainakin omassa metsässäni hyviä haapatukkejakin tulee hakkuiden yhteydessä joskus hyväkin satsi. Enpä tiedä mihin ostajat, mm Koskitukki Oy ne sitten kärrää.

 • jees h-valta

  Niin, olet Raimo oikeassa. Minulta olisi myös muutaman vuoden päästä mahdollisuus ostaa vuosittain huomattava määrä h-haapaa jalostukseen tukkina tai minä muotona sitten haluaakin ostaa.
  Kai tuosta väliin saisi sahurin/höylärinkin. Mm. naapurikunnassa on koko höyläämö koneineen myynnissä. Joten jos joku aikuisten oikeasti haluaa alkaa ostaa jopa pidempiaikaisella sopimuksella niin kyllä täältäkin pesee.

  Puun takaa

  Viron metsissä järeää haapaa ja muuta lehtipuuta on hyvin runsaasti verrattuna Suomeen. Tästä johtuen lehtipuutavaraa jalostetaan siellä aivan toisessa mittakaavassa kuin meillä.
  Suuri syy lehtipuun, kuten haavan vähäisyyteen meillä on menneitten vuosikymmenten valkoselkätikkasuojelu. Mielivaltaisen suojelun pelossa tuhansia hehtaareja lehtipuumetsiä ”aavistushakattiin” suoraan sellukattilaan.

  suorittava porras

  Kyselin tänään myös osoitetta 200-600 litraisten leppien tyville. Ei löytynyt , joten polttoon menevät nekin alkuperäisen suunnitelman mukaan.
  Suurin runko oli 700 – litrainen ja valtaosa 200 -300 litraa. Kaatelin pois kuusikkoa kiusaamasta. (ps . pitäisi ilmestyä kohta kuviakin palstalta)

  jees h-valta

  Tuo on harmittava totuus kuten suorittava mainitsee ja siksi itsekkin vielä joudun koko ajan lisäämääni leppäviljelyä harventamaan omaan polttoon. Nytkin puhdas leppäkuorma odottaa metsässä lanssille lähtöä kunhan saan edellisiä vähän alta pois.

  Raimo

  Te keillä enempi haapaa tai leppää löytyy, kysykääpäs tuolta HARVIAN johtajalta, Vesa Vehmaalta, haapalaudan ostohalukkuudestaan! Jalostuspaikka höylätyksi laudaksi varmaan myös tarvii löytää.

  jees h-valta

  Niin, ja taas rukoillaan että ostakaa meiltä puuta. Eikö jo olisi aika saada tämä asia luontaiseen kaupantekojärjestykseen?
  Eli, olemme kasvattaneet raaka-ainetta jota joku voisi hyödyntää omassa bisneksessään. Miksi ei tule yhteydenottoja tai ilmoituksia halusta ostaa?
  Siksi kun on ”seksikkäämpää” ostaa se ulkoa ja kiroilla kun ne ”puoliryssät” toimittaa he…in huonoa tavaraa. On kuulemma väri-ja pilkkuvikaa ja ties mitä. Mutta ei voi antaa viestiä että ostamme kotimaasta laadukasta haapaa tai leppää. Ei ainakaan siinäkään jutussa ilmennyt tällaista halua.
  Koska pitempiaikaisella yhteistyöllä kasvattaja vs.ostaja saataisiin laatu varmasti huipputälliin. Koska se huono osuus voi täällä mennä aivan hyvin moniin muihin vähemmän laatua pyytäviin kuten selluksi ja polttolaitoksiin.

  Kuitupuunkasvattaja

  Olispahan hieno homma, että Jesse saisi haavat mekaanisen metsäteollisuuden raaka-aineeksi ja Suorittava löytäisi järeille lepille ostajan.

  Meillä on kulttuurivajausta, mutta sitähän voisi yrittää korjata.

  Puusepät valittavat aina, ettei Suomesta saa lehtipuuta pelkkana tai sahatavarana.

  Netti on hyvä väline kauppapaikkoineen jne. Mutta entäpä, jos saataisiin keskitettyä puuseppien hakutarpeet Metsälehden ostaa ja myy -palstalle.

  Sinne vaan puusepät ilmoittelemaan, että mitä pelkkaa tarvitaan ja milloin. Määrät eivät kaikilla ole suuria, mutta myisin itse mielelläni puusepille, jos toinen vaihtoehto olisi joku bulkkikäyttö. Kyllä se puuseppä maksaisikin varmaan paremmin.

  Puuseppä kuivaisi sitten pelkkoja orsillaan ja siivuttaisi aikanaan vannesahalla mitä tarvitaan.

  Metsuri motokuski

  Ongelma lienee kuitenkin se että kyseistä tavaraa tulee niin vähän yhdelle alueelle ettei sen kuljettaminen pitkille matkoille ole kannattavaa. Sama ongelma lienee lehtikuusenkin osalta jota sitäkin ohjautuu poltoon.

  Kaippa se tavara pitäisi ilmaiseksi antaa että sitä johonkin kannattaa rahdata. Nuo pikkusahat eivät kaiketi ole pelastus koska niilläkin pitäisi olla tavaralle markkinat valmiina ennekuin hankintaan kannattaa ryhtyä. Sillä sitoohan tuo raaka-aineen osto aikapaljon pienen yrityksen pääomaa.

  jees h-valta

  Useita rekkakuormia h-haapaa olisi tarkoitus saada tuotettua vuosittain ja se ralli alkaisi tuossa 2020-23 vaiheilta pyöriä.

  abietis

  Onko Viron metsäpohjat niin paljon edullisempaa kasvultaan että siellä kannattaa haapa ja leppä kasvattaa sahapuuksi.

  Minulla kaikki haavikot on napsittu leilun metrin korkeudelta ja kasvavat kuin bonsait.

  Toisaalta ei kukaan osta haapaa. Naapuri pilkkoi puolimetistä haapapölliä omaan kattilaan kun sei kelpaa ostajille.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 30)