Keskustelut Metsänomistus Syntyykö bioenergiasta kupla?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 15)
 • Syntyykö bioenergiasta kupla?

  Helsingin Sanomat käsitteli tänään laajasti maailman energiamarkkinoiden uutta tilannetta.
  Energiamarkkinat menivät kerralla uusiksi uuden tekniikan mahdollistettua liuskekaasun ja -öljyn laajamittaisen hyödyntämisen mm. Kanadassa, USA:ssa, Kiinassa, Puolassa, Balttiassa, Unkarissa, Romaniassa, jne.
  Useat aikaisemmin tuonnista riipuvaiset suuretkin maat tulevat energiaomavaraisiksi.
  Tämä on johtanut mm. kivihiilen pysyvään alennusmyyntiin ja maakaasun halpenemiseen.
  Syntyykö bioenergiasta kupla?
  Jääkö puun suurimittainen energiakäyttö vain haaveeksi?

 • abietis

  Suomen energian kulutus 390 TWh
  Metsien kasvui 240 TWh

  Kaikki puutavaran käyttö on lopetettava ja säästetään vielä 140 TWh

  Gla

  Fossiilinen polttoaine ei ole kestävä ratkaisu, vaikka uusia esiintymiä löytyisikin. Siksi en usko noiden mahdollisuuksien kehityksen suuntaa muuttavan.

  Peräkylän Tarzan

  Raha vain tahtoo mennä hyvien päämäärien edelle.
  Välittömästi kivihiilen halvennuttua suomalaiset biovoimalat korvasivat puuhaketta kivihiilellä. Julkisuudessa puhuttiin vain turpeen korvaamisesta, mutta tosiasiaassa eniten viime talvena korvattiin juuri puuhaketta. Tämä suunta tulee jatkumaan, eikä energiapuun hinta ainakaan nouse, vaan saattaa laskea nykyisestä.

  6 m3

  Toivottavasti ei. Suomessa tuota liuskekiveä ei kuitenkaan ole.
  Toivottavasti valtiovalta suosii kotimaisia polttoaineita. Turvetta ja metsähaketta, ja rakentavat polttoaine politiikkaansa niitä tukien.

  Gla

  Tällaisia tuloksia kun saadaan, on trendi täysin selvä. Totta tai ei, tuollaisten tietojen perusteella ilmastopolitiikkaa tehdään.

  http://www.co2-raportti.fi/
  ?heading=97,1-%-tutkimuk
  sista:-ilmasto-l%C3%A4
  mpenee-ihmisen-toiminnan
  -ansiosta&page=ilmasto
  uutisia&news_id=3829

  Pähkäilijä

  http://opinion.financialpost.com/2013/05/13/the-eu-green-hell/

  miten tässä näin on päässy käymään…

  MaalaisSeppo

  Suomen energiankulutus oli viime vuonna 380 TWH (Energiakatsaus 1/2013). Tästä fossiilisilla tuontipolttoaineilla tuotettiin 161 TWH. Puupolttoaineilla tuotettiin 88 TWH. Jos fossiiliset tuontipolttoaineet korvattaisiin puulla, metsien vuotuinen kasvu riittäisi kattamaan kokonaan fossiilisten tuontipolttoaineiden käytön.

  Metsäteollisuus on kuitenkin myös suuri sähkön käyttäjä. Eli lopettamalla osa metsäteollisuudesta, riittäisi puuta vielä jalostukseenkin. No onneksi muutaman vuoden päästä saamme lisää ydinvoimaa (nykyinen tuotanto 67 TWH), joten metsäteollisuuden ei vielä kannata laittaa pannujaan kylmäksi.

  Se on kuitenkin selvää, että lyhyellä tähtäimellä bionenergiasta ja etenkin tuulivoimasta syntyy kupla, koska mm. USA saa kilpailuetua halvasta maakaasustaan sekä luiskeöljystään. USA ja Kiina antaa vielä tällä ketkellä piut paut koko kasvihuoneilmiölle. Eurooppa ja etenkin Suomi ottaa asian tosissaan ja menettää lyhyellä tähtäimellä vielä lisää markkinoita mikä lisää ennestään työttömyyttä ja mellakoita. Espanjassa on jo hieman herätty, kun rahat eivät riitä kalliisiin aurinkoenergiahankkeisiin, jotka onkin suurelta osin keskeytetty. Ko. maan vientikin on jo lähtenyt nousuun.

  Täällä vaan toistetaan poliittista mantraa hiilivapaasta Suomesta ja samaan aikaan lisätään teollisuuden ja kansalaisten kontolle järjettömät määrät turhia kustannuksia (rikkidirektiivi, energiatodistukset, Durban-sopimus, haja-asutusalueiden jätevesisysteemit jne. jne).
  Puuenergiaan satsaus kuitenkin kannattaa, koska sillä saadaan nopeimmin korvattua kauppatasetta rasittavaa fossiilisten polttoaineiden tuontia. Valtiovalta on kuitenkin valinnut pääpanostuskohteekseen tuulivoiman lisäämisen ja ajaa alas puuenergiatukia. Eli pian tuodaan Suomeen kiinalaisia tuulimyllyjä fossiilisten polttoaineiden sijasta. Kotimaisethan tuulimyllyt eivät pärjää hintakilpailussa. Eli huonolta näyttää – kiitos Vihreiden tuulivoimaa suosivien linjausten.

  Puun takaa

  Energiaratkaisut ovat muuttuneet yllättäviksi ja vaikeasti ennakoitaviksi.
  Erittäin runsaasti sähköä tarvitseva Googlen Haminan palvelinyksikkö päättikin yllättäen ostaa pelkästään ruotsalaista tuulivoimaa kymmenen vuoden sopimuksella, ja samaan aikaan Venäjä ilmoitti mm. Suomeen toimittamansa maakaasun hinnan reilusta alentamisesta.
  Kivihiilen alennusmyynti jatkuu entistä rajumpana, ja jossain vaiheessa valmistuu Olkiluodon uusi ydinvoimalakin.
  Näillä eväillä kotimaisen energiapuun menekki,- tai ainakin hinta saattaa laskea, sillä maailmalla kasvatettavan eucalyptyksen hinta on romahtanut jo kolmasosalla.

  jees h-valta

  Voi,voi kun puuntakusen e-käyrä osoittaa laskusuuntaa. On aivan sama mitä teemme muilla energiamuodoilla ne vain ovat taaksejääviä ja bioenergia tulee ja nappaa iiiison siivun. Se juna ei enää käänny. Se rullaa yllättävän voimallisesti ja tuontienergiaa ei meitin poliitikot enää hinkua. Se on usan tilanteen jälkeen muuttunut eu-vetoiseksi ja siellä on voimakas viherpipertäjäsiipi joka kyllä vie. Kivihiili putoaa heti myös. Kiinalaisilla on aivan tarpeeksi tekemistä muutenkin katastrofinsa hoidossa ettei tuo enää ole tärkeä kauppatavara heillekkään.
  Eu antoi tukimahdikset yrityspäähän ja sehän sopii meitin isoisille e-puutoimijoille loistavasti. Hehän dumppaa polttolaitoksia sun muita jalostavia aivan ykköskiireellä. Nythän ei tarvi kierrättää tukiakaan vaan suoraan iiiissooon lompsaan vaan jatkoksi.
  Almut tänne raaka-aineen kasvattajille kuten kait kuuluukin. Emmehän me sitä e-puuta oikeasti kasvata vaan annamme sille vain oivan tilaisuuden. Ja koneorjat hoitaa ne tienposkeen itkun kera. Näin se kulkee ja kapitalismi kukoistaa!

  Puun takaa

  Liki viidennes suomalaisista ei tiedä, että vesivoima on uusiutuva energiamuoto, selviää VR Groupin teettämästä internetkyselystä.

  Vastaavasti naisista viidennes ja miehistä joka kymmenes sanoi maakaasun olevan uusiutuva energiamuoto.

  Saman tutkimuksen mukaan kaksi suomalaista kolmesta on huolissaan ilmastonmuutoksesta. Naisia asia huolettaa miehiä enemmän.

  Yle Uutiset

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 15)