Keskustelut Harrastukset Syttyjä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 31)
 • Syttyjä

  Olen monasti miettinyt tuota tulentekoasiaa.
  Kaupunkilaiset sanoo että sytytä päältä, ei tule päästöjä.
  Kun on lyyssi tyhjä mutta märkä tekee mieli saada lämmintä ja äkkiä.
  Kyllä se sittenkin syttyy äkäsemmin alta sytyttämällä.

  Tuoreesta puusta tuohi irtoaa helposti ja käpertyy kauniisti kuivuessaan.

  Kuivaa tuohikäpryä repiessä on tullu mieleen olisko semmosesta tuohikäprystä kaupunkilaiselle lisäarvoa.

  Siis kaupallistaa luonnon mukainen sytyke sen huoltoaseman halkosylyken mukaan euron parin lisähintaan.

  Kiehiset on liian työläitä käsipelissä isommasti tehdä.

 • japine

  Samoja kokemuksia on. Kyllä ne sytykkeen liekit altapäin paremmin sytyttää. Ainakin jäisistä vaivaiskoivuista Lapin puuttomilla alueilla tuulessa taitaisi päältäsytyttäjä jäädä ilman kahvia.

  hemputtaja

  Eikös se sytyttäminen ole kiinni vedosta. Jos liesi vetää alakautta, niin saattaa tuo syttyä ylhäältäkin.

  Harvemmin olen kyllä sellaiseen piisiin törmännyt.

  Voin tietysti luulla väärinkin.

  Onhan se tuohenkäppyrä tai kiehiset hyvä apu ja tietysti romanttinenkin takkailtaan, mutta on tullut käytettyä Sinolia ja noita sytytyspaloja. Ovat niin helppoja ja ei tuolle romantiikallekaan ole enää niin kysyntää.

  Varalta täsmennän, että ei suoraa Sinolia, vaan apuvälineen kanssa. Ratalangan päässä jonkinlainen metallitötsä (ostin rautakaupasta), joka imee Sinolia kuin entinen mies tenttua. Se aika vaaraton vehje, paitsi, jos pistää kuumana takaisin Sinoliputeliin.

  abietis

  No pannaan koksia uuniin ja sytytetään se tentulla, eihän sitä kallista metsää tuhkaksi polteta.

  No se tulta tehdessä tuleepi mieleen se metsien monikäyttö ja luonnonmukainen toiminta.

  Se meni ohi se avauksen idea.

  Miten tehdä tuohesta rahaa?

  e.uro

  Pirtinuuni syttyy oman kokemukseni mukaan parhaiten ei alta, ei päältä vaan edestä. Puut uuniin, puiden ja uunin luukun väliin riittävästi rutattua sanomalehtipaperia (huom. paperin kierrätys vaarantaa puun kysynnään). Tuli paperiin ja luukku lähes kiinni. Paperi palaa suurella liekilllä sytyttäen nopeasti ja tasaisesti takana olevat puut.

  japine

  Tapoja on monia. Kuulin äskettäin erään henkilön tunkevan puut lieteen ja kaasutoholla liekkiä perään. Hyvin kuulemma syttyy.
  Uskallan tunnustaa, että joskus olen syyllistynyt siihen, että kun mökin lähimaastoissa on hakkuu olen mennyt parin muovipussin kanssa koivupinolle tuohia keräämään. Lieneekö kovin rangaistava teko?

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Itse olen käyttänyt saunan uunissa tapaa, jossa isojen puiden päälle kasataan sanomalehteä, tuohta ja pieniä syttypuita tai oksia. Kun tuikkaa tulen sanomalehteen, syttyy päällä oleva keko ikään kuin alta päin, ja se keko sytyttää sitten palaessaan isot puut päältä päin. Tämä on siis eräänlainen alta-päältä menetelmä.

  abietis

  No jo on tylsä koukku ongessa.

  Itse koivuja pilkkoessani nila-aikaan kerään puhtaat tuohet talteen.
  Käytän niitä sitten kuivia puita sytyttäessäni.

  Olen miettinyt keinoa helposti irrottaa tuohta koivun kupeesta.
  Niistä sitten saisi tuohta kun veisi huoltsikalle.

  Ettei tarvitse sanomalehdillä, toholla, sytytyspaloilla, sytytysnesteellä tai tenulla sytytellä.
  Tuohen savu tuoksuu upealle, sanomalehden pahalle, systysnesteen ällölle ja tenu luonnottomalle.

  kisi

  Hyvin syttyy.

  Hella, siis puuhella (hellanlettat miten hellyttävä sana; enpä ole ennen huomannutkaan!) taitaa olla niitä Hemputtajan kaipaamia alakautta vetäviä liesiä. Omani toimii useimmiten käsittämättömän sähäkästi, sen kun vaan pistää sopivan OHUTTA koivupuuta alussa. Paras sytty tietysti tuohi, mutta kuiva sanomalehtikin kelpaa. Hellanpesä on matala niin että siinä ei kyllä oikein tiedä että syttyykö se päältä vai alta, mutta aina siinä rystyset nokeentuu, ei auta mikään. Romantiikka siis hakusissa.

  e.uron selostus pirtin uunin sytytyksestä on täydellinen. Noin minäkin sen aina teen. Luukussa olevat pystyraot saa tietysti olla aivan auki alkuvaiheessa, mutta kun tuli on vakiintunut, luukun voi sulkea kokonaan ja sitten vähitellen pienentää niitä vetoaukkojakin.

  Annelin yltäpäältä-tekniikkaa pitää vielä tutkistella lähemmin ajatuksen kanssa. Alustava arvioni on, että hänen tapansa sytyttää saunan uuni vaatii aikaa, erityyppistä tarpeistoa, vakaata kättä ja täsmällistä sommittelutaitoa.

  kisi

  Ai niin abietis haki tällä aloituksellaan uutta, kaupallisempaa asennetta tuoheen. Voin kai tässä sitten tunnustaa, että ihan samaa olen mielessäni muhitellut. Idea lähti tuluskukkarosta. Väsäsin sellaisen nahkasta ja täytin siroilla tuohirullilla. Oli alunperin tarkoitus antaa se hyvälle ystävälle lahjaksi, mutta aloinkin omia sitä itselleni (ihme hamsteri!), ja nyt se seisoo huutomerkkinä kaapin päällä. Kävi mielessä, että moni varmaan maksaisi vaikka mahlaa, että saisi sellaisen pussukan – se on nätti ja ajatelkaa nyt: tuohella täytetty tuluskukkaro. Mikä myyntivaltti!

  vänkäri vänkäri

  On tuohia kaupattu ihan tehtaissakin pakattuna. Taannoin luulin ostavani grillihiiliä, mutta tuli ostettua sytyketuohia. Hyvät kaupat tuli silti tehtyä vaikka tuleehan noita omastakin takaa. Kotimaisuutta en kyllä huomannut tarkistaa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 31)