Keskustelut Metsänhoito Tähtikirjaaja vai kirjanpainaja?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 27)
 • Tähtikirjaaja vai kirjanpainaja?

  Eli kyseessä on tien varrella oleva todella vanha kuusi. Sen vieressä vasemmalla puolella oleva kuusi on kuihtunut, vain alalehdissä on ”eloa”. Mielestäni nämä tuhot tapahtuivat kesän mittaan, koska en talvikävelyillä huomannut näissä puissa mitään erikoista. Kumpi tuholainen on kyseessä, vai molemmat? Pahoittelut kuvanlaadusta, oli pilvinen päivä.

 • Jean S

  Joku voisi nyt korjata, mutta mulla olisi vahva mutu siitä, että tähtikirjaaja tappaa ylhäältä alaspäin ja kirjanpainaja alhaalta ylöspäin.

  Visakallo

  Jean S on aivan oikeilla jäljillä. Tähtikirjaaja tappaa kuusen latvat, mutta puu voi pysyä hengissä vielä vuosia, mutta kirjanpainajan jäljiltä tulee noutaja hyvin nopeasti koko puulle.

  A.Jalkanen

  Voi olla vaikka molemmat samanaikaisesti. Selviää kun kaataa kuusen ja tutkii rungolla kaarnan alla olevia jälkiä.

  pv

  Onkos puu vielä myyntikelpoista tähtikirjaajan jäljiltä?

  Olen itse kallistumassa kirjanpainajaan aloituskuviin liittyen. Nuo isot reiät olisivat merkki siitä ja lisäksi koko puu kellastui todella nopeasti. Kirjanpainajalle tyypillistä oranssia putua ei vaan löydy.

  Kaadettiin mökiltä pari tähtikirjaajan iskemää kuusta. Kyllä niistä polttopuuta sai. Koitetaan kanssa laittaa kuuset myyntiin niin ei tule samaa kohtaloa muille. Kasvavat niin huonolla maaperällä, joten ne eivät ole pitkäikäisiä

  @A
  .Jalkanen
  Katsottiin mökiltä kaadettujen kuusien latvassa olevia kuvioita. Olivat kuin lapin shamaani olisi rustannut jotain. Eli tähtikirjaajalle tyypillistä kuviota.
  Pelkkä latva oli harmaantunut ja tilanne pysyi samana kuukausien ajan.

  A.Jalkanen

  pv ?

  kuusenkiertäjä

  Voin rehellisesti tunnustaa että metsässäni on molempia. .  Eli lähtökohta oli liian iäkkäänä harvennettu kuusikko (3v sitten). Tuli lämpimiä kesiä sekä taitavat pirulaiset lisääntyä ihan hakkuujätteessäkin.

  Tuulenkaatoja tuli ensin 13 kpl. Ne raivattiin pois tai aisattiin. Sitten tulee koko pikkuhiljaa lisää näitä ötökkätuhoja. Näissäkin olen pyrkinyt kaatamaan ja pilkkomaan puun toukkien ollessa vielä kuoren alla. Vaan ei näy ainakaan loppuvan ilmiö.  Tuho ei vielä ole valtava. Viime kesänä kuivui reilu 10 tukkikoon kuusta joista yksi kaksihaara jäi pystyyn sähkölinjan vierestä. No sen läheisyyteen on nyt tullut nyt puolenkymmentä kuivamaan alkanutta puuta. Samoin muuanne joku yksittäinen puu. Kaksi olen näistä poistanut ja tänään löysin taas yhden lisää.

  Nyt kun hinta on kohtalainen taidan myydä pois ja sovittukin vähän jo kauppaa. Myös hakkuujätteet pois.

  Kaksi suht hyvää tarjousta tullut. Pieni hintaero ja kun kokemattoma metsänomistajana ymmärtäisi jotain tuon katkonnan päälle niin osaisi päättää kummalle myyn.

  kuusenkiertäjä

  Aloittajalle. Tähtikirjaaja on tuon kuusen syönyt latvasta ja tod näköisesti kuusi saanut sitten kirjanpainajat kaveriksi.

  pv

  Mistäs tunnistaa luontaisesti kuivuneen kuusen?
  Täällä päin on paikoittain kuollut 2 kuusta vieretysten. Epäilen kirjanpainajaa mutta en voi olla varma etteikö helle olisi tehnyt tepposet. Muu metsä ympärillä on elinvoimaista.
  Sitten oli nämä kaksi mäntyä. Ovatko kirjanpainajat iskeneet vai voiko jokin muu tappaa männyt näin nopeata?

  https://i.imgur.com/y3bZIv6.jpg

  A.Jalkanen
  pv

  En osaa sanoa. Nopealla aikataululla noita puita on kyllä kuivunut. Kävelytin koiraa talvella ja keväällä ja en huomannut mitään erikoista puustossa.
  Koitan etsiä putua puun tyven läheltä. En ole vielä nähnyt sitä oranssia putua puunrungoilla. Kaarnaa on kyllä lähtenyt.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 27)