Keskustelut Metsänhoito Taimien nopea sulatus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 39)
  • Taimien nopea sulatus

    Merkitty: 

    Poika ryhtyy lakkoon. Eli nyt pitäisi saada kuusentaimet nopeasti istutuskuntoon.

    Taimet on tänään otettu taimitarhalla pois pakkasvarastosta. Haen ne huomenaamulla mökille. Huomisen aikana pitäisi saada taimet suliksi eli istutuskuntoon. Tavoitteena tuollainen laiskan miehen päiväsatsi eli yhteensä kahdelle istuttajalle sellaiset 1200 tainta. Loput varmaan sulavat ilman temppuiluakin.

    Ajatuksia, miten se onnistuu. Itse järkeilin seuraavaa:

    Laatikot auki. Taimet vartiksi likoamaan ämpäriin ja sitten takaisin laatikoihin, mutta vain n puolet. määrästä per laatikko. Sitten laatikot aurinkoon ja osa peräti muutamaksi tunniksi pakun tavaratilaan aurinkoon. Illalla taimet sellaiseen paikkaan, etteivät enää pääse pakastumaan. Jos tarvis niin aamulla vielä toinen kylpy ennen istuttamaan lähtemistä.

    Onko vartin kylvystä haittaa? Voiko kylpy olla pitempi? Lämmintä vettä ei ole… Vai riittääkö laatikkoon perusteellinen kastelu? Silloin tosin siirtely tulee hankalammaksi, kun pahvilaatikot kostuvat kokonaan? Vaikuttaako taimien määrä laatikossa? Uskallanko levittää märät taimet ihan pelkästään aurinkoon soralle, jolloin kai taimi parhaiten sulaa.

     

  • Tolopainen

    Mikä kiireen tuossa on, ei se lakko viikossa lopu kuitenkaan. Onhan noissa taimissa pari viikkoa istutusaikaa. Maaperäkin on vielä liian kylmää, ei siellä mikään lähde kasvuun.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Komppaan Tolopaisen ajatuksia. Nopeaa sulatusta ei suositella joulukuusellekaan. Laatikot avattuina lämpimään paikkaan ja istutuksen aloitus aukon lämpimimmästä kohdasta. Sulamista tietenkin nopeuttaa jos ensimmäiset erät ottaa pois laatikosta mutta juuria ei saa pitää auringossa.

    Sulatuksen aikana valon määrällä ei ole merkitystä mutta sulaneet taimet säilytetään mieluiten valoisassa avatuissa laatikoissa. Taimet kastellaan ennen istutusta, tarvittaessa myös varastoinnin aikana.

    Metsänmies

    Pakkasvarastoitujen taimien sulatusohjeet

    Taimihuollossa eri varastointimenetelmät on huomioitava, sillä pakkasvarastoidut taimet tulee sulattaa ehdottomasti ennen istutusta. Jäisenä istutettu taimi kuivuu, koska taimi ei saa vettä jäisestä juuripaakusta. Taimet sulatetaan joko metsässä varjoisassa paikassa tai kellarissa tai muussa viileässä tilassa (8–14 °C). Liian nopea sulatus, esim. suoraan pakkasesta yli 20 °C:een, voi rikkoa kasvisolukoita ja aiheuttaa kuivumisvaurioita. Myös suora auringonvalo sulatusaikana kuivattaa taimen.

    Jos taimia sulatetaan lähes pimeässä tilassa (2–3 vrk), taimet pitää totuttaa pimeän jälkeen valoon puolivarjossa (1–2 vrk). Siirto pimeästä liian voimakkaaseen valoon aiheuttaa pimeässä varastoiduille taimille valoshokin ja neulaset voivat muuttua punaruskeiksi. Valoon totuttamisen jälkeen taimet kastellaan ja istutetaan.

    Sulavien taimien hengitys lisääntyy, mikä nostaa umpinaisessa pakkauksessa lämpötilan nopeasti haitallisen korkealle. Ilmanvaihdon parantamiseksi taimilaatikoiden kädensija-aukot tulee avata sulatusvaiheessa. Lämpötilan noustessa tarvittaessa myös laatikoiden kannet tulee avata raolleen. Umpinaisessa pakkauksessa homesienet pilaavat taimia.

    Jos taimet ovat pahvilaatikoissa, auo niiden ilmaluukut, kansiakin voi vähän aukoa. Laatikot kannattaa levitellä erilleen toisistaan, saavat paremmin lämpöä. Pikasulatusta en kannata millään tavalla. Olen sitä mieltä,  jos haluatte kunnollisen lopputuloksen teidän on siirrettävä istutuksen aloitusta parilla/kolmella päivällä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tärkeää huomioida sekin että jos maa on roudassa sulatus ei auta.

    Metsänmies

    Jos pakastetaimet istutetaan heti sulatuksen jälkeen, ei niitä tule kastella. Niissä on aina riittävä kosteus tarhalta tullessa. Liiallinen kastelu huuhtelee juuripaakun niin märäksi, että se hajoaa istuttaessa. Avolaatikoissa olevat taimet haihduttavat nopeammin vettä, niitä jotuu kastelemaan, jos ovat useamman päivän sulana ennen istutusta. Pahvilaatikoihin pakatuissa haihtuminen on vähäistä, ne kestävät kastelematta pitempään. Jos potista tulee vettä kohtuullisella puristuksella, se on riittävän märkä, ei siitä tarvitse vesi valua vapaasti.

    pikkutukki

    Vie suoraan tunkiolle .

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Kyllä näillä keleillä muutama päivä on sovinnolla sulamiselle varattava. Vippaskonstit sulamisen nopeuttamiseksi syytä unohtaa, jos haluat varmistaa onnistuneen taimien kasvuun lähdön. Metsämies edellä perusteellisen tietoiskun asiasta kirjoittanut.

    Normandy

    Kiitokset, mukana oli todella hyviä ja hyödyllisiä vastauksia.

    1) 8-14 astetta lämpöä. ei enempää

    2) Ei taimia eikä varsinkaan juuria aurinkoon, mutta jos taimia saa levälleen niin sulaminen on nopeampaa

    3) Varovasti veden kanssa, ettei turvepaakku hajoa

    Mikä on studiojoukkueen arvio sulamisajasta, jos otan ensimmäiset taimet laatikoistaan pois ja laitan ne ilmavasti vakkaan / tomaattilaatikkoon sulamaan. Jos juuripaakun halkaisija on 50 mm, niin +10 lämmössä, kosteana kuvittelisi sen 36 h sulavan..

    Poika on koululainen ja lakossa vaan tämän viikon – ja viikonloppuna menossa. Eli mitä ei saada tehtyä pian pojan kanssa, kaatuu kaikki minun päälle ensi viikolle 🙂

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Teette miten vaan, ette ehdi kovin monta tainta pilata. 🙂 Suosittelen tutustumaan maan routatilanteeseen etukäteen. Aikoinaan istutimme puolijäisiä lehtikuusia ja kyllä nekin lähti kasvamaan. Johtuneeko siitä että lehtikuusen lehdet puhkeavat vasta myöhemmin eikä haihduntaa ole. Tämä tarkoittaisi ehkä sitä että pakkasvarastoitu koivukaan ei olisi niin tarkka sulatuksesta kuin havupuu.

    Puuki

    Eihän ne taimet kuivu jos kastelee sen mukaan mitä vettä haihtuu ja tarvitaan.  Jos kiire sulattaa, niin kastelisin haalealla vedellä pikkuhiljaa ettei liika nopeasti sula.  Pari pv korkeintaan ja ovat valmiit istutukseen jos maa ei ole enää jäässä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 39)