Keskustelut Metsänhoito Taimikon heinäys ym.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 42)
  • Taimikon heinäys ym.

    Oletteko suorittaneet taimikoissane heinäystä ja millä työvälineellä.Olen itse tykästynyt raivausveitseen,jolla pystyy kätevästi tekemään niin tukitikkuja taimille,kuin leikkaamaan haaroja taimista.Nyt taimet näkyvät heinikosta hyvin,vaikka olisivat kuinka heinien painamina.

  • tamperelainen tamperelainen

    Raivaussahassa ruohikkoterä,ei tarvi painia 5v kuluttua vesakon kanssa.Kieltämättä raskassoutuinen menetelmä.Näin käsitellyssä kohteissa myyrätuhot jääneet vähäisiksi.Ny ton hyvä hetki käydä nostelemassa ruohot taimien päältä

    paskolammi paskolammi

    Riekäperkausta olen raivausveitsellä tehnyt.
    Heinät ja myyrät yhdessä ovat olleet todella kiusaksi. Yksi puolen hehtaarin kuvio on melkein kokonaan ”vapautunut” taimista.

    Pitää kaiketi ottaa Roundup käyttöön, ja uusi istutus.

    tamperelainen tamperelainen

    Minulla oli hehtaarin rehevä multa-savimaan kuusentaimikko,joka kasvoi kosteimpina kesinä miehenmittaista heinää.Niitin sen raivassahalla parina vuotena kolmasti kesässä.Nyt siellä on komea kuusentaimikko.Ensimmäinen uudistus palstalla meni täysin mönkään.
    Tässä ei asiallinen mätästyskään auttanut.Roundup on kyllä tehokas,mutta silläkin saa taimet kuolemaan.Pitää tarkoin noudatta ohjeita liuosväkevyydestä ja ruiskutusajankohdasta

    sawo sawo

    En niittele heiniä, vatukkoa tai horsmikkoa.
    Joskus pienimuotoisesti kävin pahimmissa paikoissa polkemassa horsmikkoa.

    Nyt on käytössa kasvinsuojeluaineet. Elokuun puolivälin aikoihin kun tekee, niin ei tarvii havupuuntaimia suojailla. Ja taimia päin ei ole pakko ruiskuttaakkaan niin paljoa kun puhtaaseen heinikkoon.

    Parin vuoden käyttökokemuksella menetelmä on tehokas ja pitempivaikutteinen kuin niitto.

    putte

    Kaadan heinän tamista poispäin jaloilla polkemalla. Painan jalalla heinän niin, että se juuresta taittuu, eikä enää nouse ylös. Samalla laonnut heinä estää hieman uuden heinän nousua. Keppiä käytän samalla lähinnä oman tasapainon hallinnassa.

    t.putte

    Juippi

    Samaten parin vuoden takaisia glyfotaimia kun katselee niin parempitehonen kun niitto. Itte tosin oli kesämmällä ja tötterö aina taimen päällä. Kaippa se juuristokilpailu sitten hidastaa kasvua ja myrkky poistaa ongelman sieltäkin päästä. Pitäs vaan jatkokehittää ja siihen suojatötteröön pieni säiliö vaikka metsän np:tä jota ripsauttais aina taimen päälle lusikallisen samalla

    tamperelainen tamperelainen

    Kysyisin ,että millaisia väkevyyksiä,seossuhteita olette glyfosaatilla käyttäneet?

    Pete

    Olen käyttänyt 2% seosta, eli 3dl glyfosaattia ja 15 litraa vettä. Tämä on ehkä hiukan reippaanlainen määrä. Taimet pitää suojata puutuneinakin.

    Metsän NP:tä voisi olla hyvä ripotella taimen tyvelle. jos kevyemmin laitaisi esim. 300kg/ha määrällä, niin jos vaikkapa 2000 taimen alaa käsittelisi neliön alalta, niin se olisi 60kg/ha tällaisena laikkukäsittelynä.

    Uusi nestemäinen boorilannoite Bortrac voisi olla fiksumpi konsti. Siinä on 150g booria litrassa. Sitä jos laittaisi reppuruiskuun glyfosaatin mukaan niin jonkinmoisen boorilannoituksen saisi tehtyä samalla. Itse en oikein osaa arvioida glyfosaattiheinäyksen nestemäärää hehtaaria ja laikkua kohden, mutta jos se olisi tuo 200litraa/ha tavoitteena, niin 2000 laikulle se merkitsisi 40litraa glyfosaattiliuosta (aine + vesi). Bortracia tulisi laittaa 15litraa hehtaarille jotta sillä saisi 2kg booria hehtaarille. Jos samaa annostusta käyttäisi niin se olisi 3litraa bortracia hehtaarille laikkuihin levitettynä ja bortacia siis 1,1litraa yhteen 15litran reppuruiskulliseen.

    Timppa

    Tasan ei käy onnenlahjat.

    Katselin eilen vuonna 2009 istutettua hienosti kasvavaa kuusentaimikkoa aukossa, jossa edellisvuonna oli kaadettu noin 400 m3 kuusikkoa hehtaarilta ja myyntituloakin saatu siis noin 20000 euroa hehtaarilta. Ei ole tehty mitään muuta kuinmätästetty ja istutettu. Ei olle haitannut heinikkö. Vatukkoa kasvaa paikoin, mutta kuusentaimet kasvavat tänä kesänä sen yli.

    Parin vuoden kuluttua tarvitsee kait jo harkita varhaisperkausta. Siis kyllä se heinettyminen voi olla eri tienoilla aivan erilaista.

    vänkäri vänkäri

    Taisin joskus vanhan palstan aikoina tämän jo laittaa näkösälle, mutta kerran vielä. Itselläni on jo vuosia ollut kookas Stigan trimmeri, joka jaksaa piiskata paksut vatun ja horsman varret mitä rehevä kasvupohja hyvin turvottaa. Trimmerissä on suht kookas siimasuoja, jossa on vielä jotenkin toimiva siiman katkaisuterä estämässä liiallisen siiman venymisen. Eli tällä voi huoletta ajaa heinät ja muut korret taimen ympäriltä kun vaan muistaa pitää siimasuojan puuntainta kohti ja avoimen puolen ulospäin. Tietysti siimaa pitää välillä vilkaista ettei taimia katkeile. Toimiva systeemi ja huomattavasti nopeampi kuin käsipelillä tehden.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 42)