Keskustelut Metsänhoito Taimisuoja

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)
  • Taimisuoja

    Millaisia kokemuksia palstalaisilla on taimisuojista? Tarkoitan maata vasten tulevia lappuja kuten Tassu-taimisuojaa, en varsinaisia myyrille yms. jyrsijöille tarkoitettuja tötteröitä.

    Tassun valmistaja on teettänyt Helsingin yliopistolla tutkimuksen, jonka mukaan kasvu paranee ja tuhot vähenevät. Raportti löytyy valmistajan sivuilta. Tutkimuksen rahoittajan takia tuloksiin on syytä suhtautua varovaisesti. Kasvun paranemiselle on kuitenkin rehevällä maalla peruste, koska lappu varmasti rajoittaa pintakasvillisuutta aivan taimen lähiympäristössä. Sitä, vaikuttaako tuo jotain maaperän lämpötilaan ja kosteuteen, en tiedä. Ecopulpin (Tassun valmistaja) mukaan taimisuojassa on lannoitetta, joka liuetessaan maaperään osaltaan saattaa parantaa kasvua.

    Suurin kysymysmerkki kuitenkin liittyy väitteeseen myyrätuhojen vähenemisestä. Metlan koeasemalla järjestetyssä kokeessa tulos oli selkeä, tuhot vähenivät n. 50%. Selittääkö tuon paljas alue taimen ympärillä, joku muu asia, sattuma vai liittyykö kokeeseen jotain mikä ei vastaa todellista tilannetta? Vaikka koe oli Metlan Asko Kaikusalon toteuttama ja tulokset hänen allekirjoittamiaan, Metlasta on useaan otteeseen todettu, että tämän tyyppinen suoja ei vähennä myyrien aiheuttamia tuhoja. Toisaalta heinän torjunta on osa myyrien vahinkojen ehkäisyä, joten monta puolta tässäkin asiassa on.

  • Leevi Sytky Leevi Sytky

    Taimitassu ainakin helpottaa mekaanista heinäntorjuntaa. Kun taimi näkyy, voi heinäystä suorittaa raivaussahalla.
    Myyrätuhoihin ”tassun” vaikutuksesta en osaa sanoa mitään.
    Ravinteitahan rehevällä maalla on taimien tarpeisiin riittävästi. Lieneekö taimisuojalla merkitystä siihen, ellei kyse ole hivenravinteista?

    Gla Gla

    Tassussa on valmistajan mukaan n. 10% lannoitetuhtaa ja booria.

    10% lienee laskettu yhden taimisuojan painosta (100 g), mutta muuten tieto on tulkinnanvarainen. Onko tuhkaa 10% ja sen lisäksi booria, vai onko 10% eli 10 g tuhkan ja boorin kokonaismäärä. Veikkaan jälkimmäistä. Mikä on niiden osuus ja toisaalta, onko määrä paljon vai vähän tai ylipäätään merkityksellinen?

    Gla Gla

    Ylipäätään taimen kasvun tekijät ovat kiinnostavia. Metsätieteen aikakauslehdessä 2/2011 oli Timo Saksan artikkeli muokkausmenetelmien vaikutuksesta kuusen kasvuun ja tukkimiehentäin tuhoihin. Tulos oli, että kasvua parantaa taimen sijainti ympäristöä korkeammalla, istuttaminen riittävän syvään ja kivennäismaapintaan. Myös pintakasvillisuuden ja puuston puuttuminen on hyvä asia. Yllättävää oli se, että ei muokkaustapa selittänyt eroja kasvussa. Toissaalta mätästystapoja on monia ja kokeessa ei kovin montaa seurantakohdetta kutakin tapaa ollut. Tilastoa ei niistä saa aikaan, kun jossain mättäässä taimi on maanpinnan tasalla ja äestyksessä ylhäällä. Esimerkiksi Karri Uotisen mukaan laikkumätästys kasvattaa kuitenkin äestykseen verrattuna taimea nopeammin. Muita mätästystapoja ei ole esitetty. Saksan artikkelissa mainittiin tutkimuksia, joissa äestys ei olisi kasvun suhteen mätästyksen veroinen, mutta ne ovat englanninkielisiä. Ylipäätään tutkimuksista ei oikein selviä, mikä vaikutus tuhoilla on kasvuun eri muokkausmenetelmissä. Äestyksessä riski on laikkumätästystä suurempi, joka tietysti näkyy myös kasvussa.

    Voisi kai kuitenkin todeta, että kun taimi on muuta maata ylempänä, saa se etumatkaa pintakasvillisuuteen (juuristo- ja valokilpailu), lisäksi maa lämpene peremmin. Tassu-taimisuoja toimii tässä suhteessa pintakasvillisuuden osalta samoin, mutta ei muuten. Sellainen tutkimus olisi kiinnostavaa luettavaa, jossa olisi saatu yksitäisten tekijöiden vaikutus esiin. Miksi esimerkiksi taimi pitää olla kivennäismaassa, eikä humuksessa? Selittääkö syyn tukkimiehentäin tuhot, eikä maaperä sinänsä tai esimerkiksi pintakasvillisuuden kilpailu.

    Uotinen: http://www.metla.fi/ohjelma/mkl/seminaarialustukset/joensuu/Karri_Maanmuokkausmenetelman_vaikutus_kuusen_uudistamisketjuun.pdf

    Saksa: http://www.metla.fi/aikakauskirja/full/ff11/ff112091.pdf

    Tassu: http://www.ecopulp.fi/fi/Taimitassu_tutkimus_University_of_Helsinki.pdf

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    Mahdotonta sanoa mitään ”tassun” boorimääristä ja onko sillä määrällä merkitystä. Epäilen kyllä vahvasti sitä. Samoin tuhka, sen merkitys lienee vähäinen viljavalla kivennäismaalla.

    Gla Gla

    Eikä olisi ensimmäinen kerta, kun tuotteen ominaisuudet eivät vastaisi ilmoitettuja arvoja. Muilla aloilla on arkipäivää se, että testiin laitetaan ihan oma erä ja massatuotanto on jotain muuta. Siksi käyttäjien kokemukset ja puolueettomat tutkimukset ovat kiinnostavia.

    Jollain rotanmyrkyllä kyllästetty lappu voisi muuten olla hieno asia.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Auttaa se tassu heinäämisessä, kasvueroista en tiedä.

    Aiemmin käytin jostain lumpusta kudottuja tekstiili taimisuojia. Eivät pysyneet maassa, aina taimen päällä rullalla, vaikka kuinka olisi asettanut kiviä reunoille.
    Mites ne sanomalehdet onko niissä tuo sama ongelma.

    Viime kevään männyntaimikon istutin ilman tassuja.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Oikein toimien mitään taimisuojia ei tarvita.

    Päijänteen tyttö

    Omasta kokemuksesta voin kertoa, että myyrät tekevät pesiään taimitassujen alle.Mitähän muuta tekevät?

    Gla Gla

    Sanomalehti tuli itsellänikin mieleen, onhan se kooltaan sopiva. Vanhat Metsälehdet (avattuna n. 40×50 cm) varmaan toimisi hyvin.., mutta liikuttaako tuuli niitä kuivana aikana pois paikaltaan? Painottaen menee jo turhan työlääksi. Toisaalta tavanomaisessa uudistamisessa ei tulisi mieleenikään noita laittaa, kun perinteisillä menetelmillä asiat hoituu. Tämä asia tuli vastaan täydennyksen vaihtoehtoja pohtiessani. Siinä hehtaarikustannus ei mahdottomaksi nouse, kun taimien määräkin on rajallinen. Täydennyksessä on kuitenkin hyväksyttävä hiukan tavanomaista istutusta korkeampi kustannus, jos jotain meinaa tehdä. Mutta kannattavuuslaskennan aika on sitten, kun voi arvioida toimenpiteen merkitystä.

    Ja jos Antonilla on jotain tietoa viestiketjun aiheeseen liittyen, jaa toki tietosi kun kerta keskustelupalstalla näin hyvin viihdyt.

    jees h-valta

    Ainakin pellonmetsityksessä kyllä taimisuoja on lähes välttämätön. Mutta varmin on myyrien suhteen se muovitötterö rungolle.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)