Keskustelut Metsänhoito Taimitarhan perustamisohjeet vuodelta 1913

 • Taimitarhan perustamisohjeet vuodelta 1913

  Merkitty: 

  Hyllystä löytyi Tapion vuosikirja 1913.  Jos joku haluaisi kasvattaa puuntaimia, niin siitä löytää erinomaiset ohjeet tilapäisen taimitarhan perustamiselle.

  Taimitarha sijoitetaan loivaan pohjoisrinteeseen mieluummin lehtimetsän keskelle, jottei tulisi sienitauteja.  Kasteluvettä saa olla lähellä.  Maa muokataan ja sen laatua voi parantaa tarvittaessa suomudalla ja palaneella lehmän lannalla.  Savimaahan tarhaa ei saa perustaa.

  Tehdään metriset pohjois-eteläsuuntaiset penkit, joiden välissä 30 cm käytävät.  Kylvövaot tehdään 10 cm välein penkkeihin poikittain.  Näin kasvavat taimet suojaavat toisiaan keskipäivän auringon paahteelta.

  Kylvövaot ovat 2 cm syviä ja siemenet peitetään vähän.  Vaot peitetään kostealla rahkasammalella, joka poistetaan, kun taimet ovat itäneet.  Huolehditaan tatvittaessa aurinkosuojauksesta ja joskus myös kastelusta.  Etenkin kevällä pitää taimia suojella liialliselta haihduttamiselta jotteivat ne kuolisi kevätahavassa.

  Taimet irroitetaan siten, että rivin viereen kaivetaan vako, johon rivi kaadetaan ja sitten taimien juuret irroitetaan varovasti toisistaan.  Koska kyse on paljasjuuritaimista, niin niiden juuret eivät saa päästä kuivumaan.

  Etenkin suurille kulonpalo- ja hakkuualoille suositeltiin näitä taimitarhoja.

  Aiemmin olen kirjoittanut, että vuoden 1914 vuosikirjassa oli sitten ohjeet näiden istutustaimikoiden hoidosta.

   

   

 • Uusmetsäläinen

  ”Savimaahan tarhaa ei saa perustaa”. Varmaan noin taimitarhan osalta.

  Muutoin vähän ihmettelen tuota savimaan vieroksuntaa metsämaana. Onkohan siinä niin sanottua tavanomaista viisautta, joka ei välttämättä pidä paikkaansa?

  Itsellänikin  on yksi metsäpalsta puhdasta savimaata, jonka puuntuotto on ollut hyvää. Viime vuoden avohakkuussa  75-vuotiaassa omt-kuusikossa kertymä oli 370 kuutiota hehtaarilta ja  sen harvennus kymmenisen vuotta sitten tuotti myös  hyvin. Samalle savimaalle istutin vastoin varoituksia 17  vuotta sitten kokeeksi myös puolisen hehtaaria rauduskoivuja, joiden kasvu on ollut  hyvä ja alkavat olla kohta ensiharvennusvaiheessa.