Keskustelut Metsänomistus Talven 2017 riistakolmiolaskennat.Metsästäjä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 51)
 • Talven 2017 riistakolmiolaskennat.Metsästäjä.

  Merkitty: 

  Hirvi.

  Etelä savo 6.4

  Etelä häme 2.6

  Kaakois suomi 5.9

  Kainuu 2.7

  Keski suomi 5.8

  Lappi 2.4

  Oulu 5.1

  Pohjanmaa 5.1

  Pohjois häme 6.8

  Pohjois karjala 4.0

  Pohjois savo 4.9

  Rannikko-pohjanmaa 2.6

  Satakunta 4.9

  Uusimaa 4.5

  Varsinais suomi 4.3

  Siinä hirvitilastoa kevään laskelmista.

  Lisäksi pistää silmään metsäkauris ja valkohäntäpeura.

  Satakunta 20.2

  Uusimaa 23.9

  Varsinaissuomi 45.6

  Kärppiä taas näkyy olevan eniten lapissa 2.4.

  Näkkyy suurriista hakeutuvan ihmisten pariin.

 • jees h-valta

  Ei kait se vegaania tarvii jos kaupasta lihansa ostaa. Yhtään hirveä ei lautaselle ole ilmaantunut vaikka metsästäjiä on paikkakunta väärällään. Kerran ehkä viidessä-seitsemässä vuodessa pieni lihanklimppi kun tullaan uutta sopimusta mankumaan. Mikään pakko täällä valtakunnassa ei ole ymmärtää metsästäjiä sen paremmin kuin muitakaan harrastajaryhmiä jotka käyttävät hyväkseen muiden hyväuskoisuutta. Vieläpä ilmaiseksi. Mitään konkreettista korvaustahan heiltä ei saa.

  jees h-valta

  Tänään taas hiukan hämmästytti metsästyskulttuurin romahdus ku ensin peura meinasi tupata auton eteen tielle. Jarrutus pelästytti ja onneksi palasi takaisin. Alle tunti tuosta ja pukkasi kauris tielle seisoskelemaan liian lähellä. Taas jarrutus ja palasi myös takaisin. Keskellä kirkasta päivää! En väitä etteikö tämänkinlaisessa elukkashowssa voi elää mutta hiton raskasta se on. Aina valppaana ja elukkaa singahtelee mistä milloinkin eteen. Aika paljon on paikallisongelman makua koska Satakunnassa tämä on jo pois kenenkään hallinnasta mutta sama tuntuu leviävän jatkuvasti koko eteläsuomeen.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Tuore metsänomistaja Karkkilasta kirjoittaa: ”Minusta hirville saisi tarjota lopullista ratkaisua ja ampua niiden määrän neljännekseen tai kolmannekseen nykykannasta. 1960-luvun taso oli metsien kannalta kestävä … Suurpetojen metsästykseen en olekaan lupia antanut siinä toivossa, että pedot palaisivat vähitellen tasapainottamaan eliökuntaa.”

  http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/lukijalta/hirvituhot-ja-niistä-saatavat-korvaukset-muodostavat-järjettömän-ikiliikkujan-1.190244

  Martti Hiltunen Kaavilta: ”Kehitys ei ole ollut taloudellisesti kestävää, kun menot ovat moninkertaiset tuottoihin verrattuna. Sosiaalisesti kehitys on kestämätöntä, sillä saaliin korjaa eri porukka kuin mikä joutuu laskun maksamaan. Biologinen kestävyyskin on niin ja näin, kun ylisuuren hirvikannan vuoksi kaikki kanervatyyppiä rehevämmät metsäpohjat istutetaan kuuselle. … Metsästäjille kyse on rakkaasta harrastuksesta, metsätaloudelle kyse on elinkeinosta ja toimeentulosta. Harrastaa voi pienemmänkin hirvi­määrän kanssa, mutta kannattavaa metsätaloutta on mahdotonta harjoittaa nykyisen hirvi­tiheyden vallitessa.”

  http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/lukijalta/metsästäjätkö-syyllisiä-kaikkeen-1.187572

   

   

  Metsuri motokuski

  Tottahan tuo on mitä Anneli kirjoitti.

  Jesse lähde sinne hirviporukkaan, johonka olen sinua usein yllyttänyt, niin ei tarvii jäädä lihakimpaletta vaille. Uskon että mielellään ottavat porukkaan.

  jees h-valta

  En sinällään kaipaa lihakimpaletta, toki syön, jopa hirvenlihaakin, vaan lähinnä edesvastuuta tekemättä jättämisistä. Kun tietoisesti päästetään hirvieläinkanta pois kaikesta metsätalouden sietokyvystä jopa hiukan leikkimällä koko metsästystapahtumalla. Väitän näin koska seuraan aika läheltä noiden lähinurkilla metsästävien seurojen touhuja. Myös muitakin kritisoijia on ja jopa hirviporukasta erkantunuttakin löytyy. Juuri jahdin tapoja kritisoivaa. Mitään intoa tai ajallista mahdollisuutta ei itelläni ole vielä moneen vuoteen eikä ihan oikeasti se popula kyllä pätkääkään kiinnostakkaan.

  Planter Planter

  Riistakolmiolaskennassa oli mielenkiintoinen ilmiö. Kun asia otettiin esille tällä keskustelupalstalla, tutkin asiaa helmi-maaslikuun vaihteessa. Otin silloin talteen hirven lumijälkigraafeja. Ne näyttivät hyvin suurta kasvua edelliseen vuoteen verrattuna. Kun vertaan niitä nyt löytyviin graafeihin, suuri osa jäljistä on sulanut pois.

  Samanlaista ”sulamista” on tapahtunut muissakin lukemissa.

  Luonnonvarakeskus (Luke) laskee vuosittain arviot hirvikannan suuruudesta. Viimeisen kymmen vuoden aikana Luke:lle on toimitettu virheellistä tietoa laskentojen tekemiseksi. Virhe näkyy selvästi esimerkiksi LUKE:n Hirvitiheyden aikasarjat ja saalis 2016 dokumenteista. Kaatomäärät pitävät paikkansa, mutta hirvihavaintoja voidaan ”säveltää” ja niin on myös tehty.
  Aikasarjoista näkee että suurella määrällä hirvitalousalueista hirvikannan suuruudeksi on ajoittain arvioitu vain puolet.
  Ei ole mahdollista että hirvistä kaadettaisiin kaikki tai jopa enemmän kuin niitä on, eikä määrä siitä huolimatta vähene.

  Virheellisten tietojen toimittaminen on selvästi tahallista ja tarkoituksellista, sillä ne tiedot joita ei toimiteta Luke:n laskentaan, näyttävät aivan toisenlaista kehitystä.

  Metsästyksen jälkeen jäävää kantaa Riistawebin RHY-lukemista ei käytetä Luke:n laskemissa. Kun laskin RHY:n määrät oman maakunnan ja hirvitalousalueen kohdalta,  suurempi hirvimäärä historiasta löytyy vasta vuodelta 2001.

  Vaikka RHY-lukemien mukaan hirvimäärä on selkeästi noussut vuodesta 2015 vuoteen 2016, niin Luken:n laskentaan käytettävät parametrit ovat laskeneet. RHY-havaintojen mukaan hirvimäärät ovat kasvaneet, mutta Lukelle toimitettavat havaintoja/päivä määrät ovat laskeneet, metsästäjien arvio jäävästä kannata on laskenut ja hirvikolarimäärä jopa puolittunut.
  2016 siirryttiin sähköiseen havaintokorttiin, jolloin 97% seurueista palautti havaintokortit. Edellisenä vuonna, jolloin saalisilmoitus ja havaintokortti olivat vielä erillisiä noin 85% seurueista ilmoitti hirvihavaintonsa.

  Hirvihavintojen oli luullut nousevan, kun havaintokortteja palautettiin enemmän. Kuitenkin, vaikka RHY-havainnot lisääntyivät, niin Luke:lle toimitetut havaintoja/ päivä laskivat.

  Luke käyttää laskennassa myös hirvikolarien määrää, mutta ottaa ne riistavahinkorekisteristä. Oman hirvitalousalueen kolarilukemat ovat riistavahinkorekisterin mukaan 2014=32, 2015=29, 2016=16.
  Maakunnan Elykeskuksen hirvikolaritilastot ovat erilaisia kuin riistavahinkorekisterin.

  Näyttää siltä, että riistaneuvosto päättää mikä on sopiva hirvimäärä julkaistavaksi ja toimittaa Lukelle sellaiset tiedot, että saa haluamansa hirvimäärän.

   

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Toivotaan Planter, että hirvikannan arviointi ei ole noin huonolla tolalla. Mietityttäähän se, miksi kanta arvioidaan pienemmäksi kuin mitä se kaatomäärien valossa voi olla. Luulisi että lumijälkitietoa ei viitsittäisi ainakaan ’säveltää’.

  suorittava porras suorittava porras

  Hirvihavainnot/ metsästyspäivä on ihan eriasia , kun jäävä kanta , jota Planter tarjoaa Rhy:n arvioksi . Havainnot on kirjattu tällä kertaa yhteen ja samaan ”oma riista”-palveluun ja se tieto on tasan tarkkaan yksi ja sama niin Rhy:ssä , kun Lukessakin . Jäävän kannan ero johtuu siitä , että Luke ottaa metsästjien ilmoittaman jäävän kannan lisäksi arviossaan huomioon myös muita tekijöitä eli tarkentaa kanta-arviota kaatotulosten ,todettujen hirvivahinkojen ja kolaritilastojen avulla . Lopullinen arvio jäävästä kannasta (luken) saadaan tästä johtuen vasta jahtikautta seuraavana keväänä. Tämä tieto oli pohjana tulevan kauden kaatosuosituksille .

  Se , miksi hirvikanta nyttää käppyröissä laskevan , johtuukin näistä tarkennuksista . Alenemista tukee alhaisempi kolarimäärä ja toisaalta pienempi määrä havintoja  metsästyspäivää kohti jahtikauden aikana . Metsästäjien ilmoittama jäävä kanta jahdin päättyessä lumettomaan aikaan on hyvin paljon arvailujen varassa . Havainnot/ metsästyspäivä puolestaan ovat täyttä faktaa .

  Kuluneena keväänä meitäkin kehotettiin hakemaan mahdollisimman paljon pyyntilupia . Tämän päälle tarjottiin vielä 20% lisää pankkihirviksi . Homman ei pitäisi enää olla missään luvista kiinni , enemmänkin siitä , onko niitä hirviä lupien edellyttämää määrää .

  PS.Vuoden alusta lähtien kaikki ilmoitetut hirvikolarit tilastoidaan edellä mainittuun kaikkien osapuolien käytösä olevaan ”oma riista”-palveluun , joten siltäkin puolelta epäselvyydet poistuvat . Edellyttäen tietysti , että srva-ryhmä käy kolaripaikalla .

   

  jees h-valta

  Ja jälleen joku näistä ”suorittavista portaista” tietää kaiken riistahallinnon toiminnasta. Muka metsästäjänä???

  Ei kiirettä.

  Mitäpä Jesse sitte kitisee?kun ei kerran kiinnosta.Vähät varmaan ”populaakaan”kiinnostaa.Taitaa olla ihan ite aiheutettu ongelma.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 51)