Keskustelut Puukauppa taukotupa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)
 • taukotupa

  Siirryin metsäyhtymän osakkaasta ”kaiken” omistajaksi. Aiemmin käytin omaa taukotupaa ilmoittamatta sitä metsätilan verotukseen. Jos nyt ilmoittaisin, ja poistaisin 10% erissä. JOS HYVÄKSYVÄT. Raivaussaha, pensat ja muut välineet ovat siellä varastoituna.

  Mutta, mitäs tuosta tulisi seuraamuksia, jos myisinkin tilan tulevaisuudessa ja pitäisin taukotuvan itsellä? Ei kai mitään tuloutusta mahdolliseen myyntivoittoon. Tuskin.

 • kisi

  Onko se taukotupasi siirrettävä? Vai ajattelitko pitää tuvan avaimet itselläsi myytyäsi metsäpalstan pois? Mitä siitä tuumisi palstan uusi omistaja?

  paskolammi paskolammi

  Hyvä kysymys! Ajatus.
  Ei ole siirrettävä. Mutta sijainniltaan melko kivuttomasti erotettavissa.

  Itäsuomen Antti

  Jos se on kuoletettu ennen myyntiä, niin sitähän ei oikeastaan katsota enää olevan olemassa, se on joko purettu tai sitten käyttökelvoton.

  Jos kauppa tehdään metsäpalstasta ja siinä ei mainita taukotupaa erikseen niin eihän sitä silloin tarvitse myydä.

  paskolammi paskolammi

  …ja jos sen taukotuvan myy….arvottomaksi poistamisen jälkeen. Onko jokainen euro myyntivoittoa? Joskus on mielessä: onko maailma mutkikas, vai olenko vain minä 😉

  karukko karukko

  Voisit tehdä niinkin, että pidät tuvan edelleen yksityistalouden rakennuksena ja veloitat kuluna metsäveroilmoituksella sopivaksi katsomasi vuosikorvauksen. Samoin, kuin esim. mönkijän tuntiveloitus silloin, kun se ei ole metsätalouden konekalustossa.

  Jos verottaja kysyy, niin vastaat laskelmallasi ja sitten käy miten käy.

  Mikäli siirrät tuvan metsätalouden kirjanpitoon, niin kait sille pitäisi määritellä käypä arvo, josta poistolaskenta aloitetaan? Jossain ohjeessa taisi olla, että poistot olisi 20% vuodessa menojäännöksestä.

  jees h-valta

  Jos haluaa turhasta verottajan kaas tuhtata niin siitä vaan. Mutta itse en sekoittaisi mitään kopperoita (lähes arvottomia korvessa) verottajan kanssa seurusteluun. Itse todennäköisesti antaisin kunnosta hiukan riippuen purkutuomion tai lahjoituksen palstan uudelle omistajalle.

  paskolammi paskolammi

  jees 😉

  Niin taitaa usein järki olla käyttökelpoisempi kuin tunne.

  kisi

  Karukko: ”Jossain ohjeessa taisi olla, että poistot olisi 20% vuodessa menojäännöksestä.”

  Metsätalouden harjoittajan veroilmoituksen täyttöoppaassa (uudistunut versio!) on mainittu:
  Vuosittaisten poistojen enimmäismäärät:
  * Koneet ja laitteet 25 %
  * Rakennukset 10 %
  * Metsäojat ja -tiet 15 %

  jees h-valta

  Eli poisto olemattomasta on aivan kelvaton. Ei mitään merkitystä lopullisessa verotuksessa. Kuin että saa kinata jonkun virkailijan kanssa olemattomasta yrityksestä.

  Aukusti

  Jos tarvitset sitä taukotupaa omaan käyttöön, niin en suosittele sille erotettavaksi omaa tonttia. Tontin erottamiskutannukset ovat nykyisin niin korkeat ( ? ) , ettei se kannata. Halvemmaksi tulee, jos vuokraat tontin uudelta omistajalta kaupanteon yhteydessä kulkuoikeksineen.

  Jos et tarvitse, lahjoita uudelle isännälle!

  Itse ostettuani tilan,jossa oli kolme vanhaa ja yksi uudempi rakennus, kirjattiin kauppakirjaan: ”…-tilan sillä olevine rakennuksineen.” Rakennnusten arvosta ei kirjattu mitään. Keskenämme arvioitiin vain saunamökin arvoksi silloin 25 000mk, muille ei mitään.

  Jos et ole maksanut kiinteistöveroa taukotuvasta, niin minä unohtaisin koko jutun. Uusi omistaja voi sitten ilmottaa kunnostettuaan rakennuksen vaikka uutena ja alkaa poistot ostovuodelta tilan veroilmoituksessa.

  Asiaa tarkemmin tuntematta en vastaa esittämistäni mielipiteistä: ”Vastuu on lukijalla” !!!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)