Keskustelut Metsänhoito Tehometsätalouden vaihtoehdot

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)
  • Tehometsätalouden vaihtoehdot

    Seuraavan Metsälehti makasiinin teemana näkyy olevan Luonnonläheinen metsänhoito. Löytyykö tehometsätaloudelle vaihtoehtoja?

     

    Tottakai löytyy, nimittäin tehoton metsätalous. Hakataan vain parhaat yksilöt pois ja muodostetaan jätemetsästä uusi metsä. Se on toki luonnon vastainen, sillä luonto ei koskaan karsi pois vahvinpia ja parhaita yksilöitä. Onhan meillä toki kokemustakin siitä kun  1920 – 1950 luvulle tätä harrastettiin ja me jotka on oltu metsissä jo 1960 – 1970 luvuilla muistamme miltä nämä metsät näyttivät. Vieläkin tulee silloin tällöi vastaan tämän aikakauden harsintametsiä.

  • Gla Gla

    Mitä on tehometsätalous? Onko sitä omt-koivikko, jossa kasvaa sekapuustona jokunen  leppä ja haapa sekä alikasvoksena kuusi? Siis kuvio, jossa kuutiomääräinen  kasvu on maksimissaan.

    jees h-valta

    Niin, Glalta hyvä kysymys. Itse pidän itseäni ainakin sen tehometsätalouden kokeilijana eli olen juuri sillä kasvattanut nopeakiertoista hybridihaapaa useita vuosia, jopa jo vuosikymmeniä. Nyt ensimmäinen ja surkein alkaa olla alle kaksikymppistä ja parisataa mottia noin hehtaarilla. Kaikkien tuskien jälkeen kuten hirviongelman selätys sun muut pienhel…it. Mitä enemmän tehoja yritämme sitä kovemman panoksenkin joutuu peliin laittamaan. En tiedä edes onko kannattanut koska kauppoja ei vielä ole tehty mutta oletan että ehkä saan kipurahoja hiukan ja isompiin haavoihin hiukan balsamia. Mutta totuus valkenee vasta todennäköisesti minun metsäurani jälkeen jolloin huomataan miten meidän todella pitää tehostaa metsänviljelyä myös tehostetuilla puuntaimilla kuten minä nyt tein. Laji valikoituu tietenkin kysynnän mukaan eikä ”herätysliikkeen” mukaan jonka oppeja minä olen joutunut uskomaan. Ajatushan oli täysin väärin, olisi pitänyt olla pitkäkestoinen skenaario nopeakasvuisen puulajin tarpeesta huikeaan tulevaan markkinakysyntään. Kävikin niin että tehtiin ensin pioneerityö ja tutkimus hybridihaavan kasvatuksesta ja markkinat olivatkin jo sammumaan päin. Ja lisäksi ongelmien laajuutta ei tunnustettu ja vetäydyttiin kuoreen ja hiljennyttiin hirviongelman edessä hetkellä jolla rummut olisi pitänyt soida ja homma ajaa ylös. Silloinhan ei vielä tarvetta nopeaan lehtipuun kasvatukseen sitten ollutkaan vaan käännettiinkin nopeasti kelkka kuusenkasvatuksen ihannointiin ja sillehän tulikin markkinat kartongin menekin myötä. Silloin vain ilmeisesti kuviteltiin sahateollisuuden nostavan mutta tulikin havusellu joka todella oikeasti nosti. Ja tuotti. No, nyt on sitten lehtisellukin virinnyt mutta jos haavalle tulevaisuutta ennustaa se on jokin seossellu jossa yhdistyy haavan ja kuusen ominaisuudet jota myöden haapaa joudutaan tuomaan idästä kun suomen kasvatus tyrättiin täysin.

    harrastelija harrastelija

    Taisi eucalyptus viedä voiton Suomen lehtipuusellun kehittämisessä? Pitkäkuituinen havusellu olikin sittenkin tarpeellinen. Monipuolisempi biokuidun tarve on vielä hakusessa, mutta lehtipuun kasvatuksessa Suomen ilmastossa ei taida olla kilpailuetua?

    Tavallinen haapakin on nopeakasvuinen, mutta sen käytölle ei ole oikein löytynyt mielekästä uraa. Kotipalstassa 1960-luvulla siivosin metsän männyn taimikolle. Haapoja jäi alueelle sen verran, että yksi kaunis kesä männyn taimien latvat meni ruskeaksi. Anneki sen todisti, mitä WWF ei maininnut; männynversoruostetauti! Parhaalla kankaalla kodin vieressä oli n. parimetrinen taimikko ruskeana! Taimikko kyllä sitten toipui, mutt vuosikasvutappioita tuli.

    Toinen moka tuli klapihommissa, kun erehdyin ottamaan rekkakuorman itärajan takaa klapiraaka-ainetta. Yollä rekkamies soitti, että mihin kuorma puretaan? Kuorma oli helevetin isoa haapaa, osin puolilahoa, joka monestikin jätetään metsään ehkä kaulattuna! Fiksuna miehenä annoin purkaa kuorman rantteelle. Tein kuorman uunipuuksi, jota sitten jouduin kuivattelemaan vuosikausia. Loput mustiksi muuttuneet polttelin sitten omassa uunisa 🙁

    Mottimasa Mottimasa

    Omat kokemukset ovat että nimenomaan nykypäivänä sen jälkeen kun motot on päästetty harvennuspuuhiin on metsät muuttuneet rumiksi ryteiköiksi. Hakataan kaikenmaailman tiheystaulukoiden mukaan metsän nykytilaan katsomatta, ajattelematta tulevaisuutta. Oma kokemus on kun päästää moton vähän hankalempaan ylitiheään rytöön jossa koivut ja haavat jo hakanneet aluskuusten latvat, osin tosi hyviäkin kuusia ja mäntyjä. Moto kaataa ensin rumat koivut ja haavat, sitten latvattomat kuuset, jäljelle jää harvahko hyvä kuusikko, hyviä mäntyjä sinne tänne ja jonkinverran nuorta aluskuusta, oli kyseessä siis ylitiheä metsä ennestään. Tulee ensimmäinen kovempi tuuli tai räntäsade, kaataa puolet isommista jäljelle jääneestä pois, tulos on harsintahakkuuta muistuttava. Jätettävää puuta, hyvääkin oli runsaasti. Ei varmasti onnistu motomiehelle käymään vahinkoa jossa kyseisenlainen kuvio jäisi tiheäksi ja suojapuita tuulen varalta, isompi koivu kasvamaan, tai latvaton kuusi tekemään vaikka oksasta uutta latvaa, paljon parempi se kuitukin tai tuleva lahopuu on siinä mitä aukko jonka takaa luonto kaataa puut. Yksi ylimääräinen harvennus ja hyvä tulee.

    mehtäukko

    Käsittäisin tehometsätalouden lyhyeen kierto-aikaan tähtäävänä intensiivisenä mallina.

    Uudistus tehdään heti ja rusauttamalla naverot ja penkkatiet Raivaukset ja harvennukset alarajoille joissa lannoitusryöppy turvottaa tukin päätehakkuuseen niin nopeasti kuin vain on mahdollista.

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)