- Tämä aihe sisältää 15 vastausta, 7 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 12 vuotta, sitten toimesta.
-
Teollisuus: Suomessa maailman kolmanneksi kalleimmat tukit
Uutisista poimittua:
”Puukauppa kävi lokakuussa tasaista runsaan 500 000 kuution viikkotahtia. Kuukauden ostot nousivat Metsäteollisuus ry:n tilastojen mukaan 3,2 miljoonaan kuutioon, mikä on viidennes enemmän kuin syyskuussa.
Havutukeista maksettiin lokakuussa valtakunnallisesti keskimäärin 53-54 euroa kuutiolta. Se on hieman enemmän kuin syyskuussa.
Sahoilla kantohinnan osuus on keskimäärin 70 prosenttia sahatavaran tuotantokustannuksista. Puun hintataso onkin pistänyt sahateollisuuden kestämättömään asemaan, Metsäteollisuus ry:stä korostetaan. Järjestön mukaan Suomessa maksettiin havutukista huhti-kesäkuussa maailman kolmanneksi kalleinta hintaa.”
Jokin aika sitten oli tarkoitus, että alan osapuolet istuvat saman pöydän ääreen pohtimaan nykymenon ongelmiin ratkaisuja. Metsäteollisuus oli jo tuolloin esittänyt tukin hinnan joustoa markkinatilanteen mukaan. Toivoin, että MTK selvittäisi kuinka joustoa on tapahtunut ja esittäisi vastineen väitteille. Muuten ne herkästi jäävät elämään totuuksina huolimatta siitä, että ne ovat vain toisen osapuolen näkemyksiä.
Tähän uutiseen, kuten myös edelliseen tilanteeseen liittyen olisi myös hyvä saada vähän tarkempi katsaus väitteestä, jonka mukaan tukki olisi meillä maailman kolmanneksi kalleinta. Ainakin uusimmassa lehdessä oli maininta saksan 93 euron hintatasosta. Lieneekö sitten venäjältä tuotu tavara maailman toiseksi kalleinta. Ja miten hintataso on vertailussa muutettu yhteismitalliseksi. Eikös ainakin Ruotsissa mittaustapa ole erilainen kuin meillä.
Kiinnostava on myös Metsälehden artikkelissa olleen sahurin kommentti. Raaka-aineen hinta ei ole ongelma, mutta erot euroopassa eivät saisi olla isoja.
Jos siis raaka-aineen hinta edustaa 70% lopputuotteen hinnasta, miten mahtaa 93 eurolla sahaaminen kannattaa?
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.