Keskustelut Tekniikka Terävä teräketju

  • Tämä aihe sisältää 56 vastausta, 21 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten AvatarJätkä toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 56)
  • Terävä teräketju

    Tänään tuli paketti terälevy- ja -ketjukauppiaalta. Vaihdoin vanhan laipan ja loppuun terotetun ketjun uusiin.

    Saha käyntiin ja koesahaamaan.

    Voi hyvää päivää miten muuttui saha! Aivan käsittämätön leikkuuteho verrattuna aiempaan!

    Kyse oli Stihlin ketjuista ja sahana on -261. Hymyilyttää vieläkin 🙂

    Onko muille käynyt näin?

     

  • Hiluxmetsuri

    Kyseessä on 15” eli n. 37cm laippa, 1,5mm uralla ja 62 lenkkisellä .325 ketjulla. Kumpikin Stihlin tekemiä. Edellinen laippa oli molemmin puolin kuopalle sahattu 1,6 mm urainen, jossa kynti 1,5 mm ketju eli ei ihan optimiyhdistelmä.

    Terotukseen on viilanohjain ja 4,8 mm viiloja. Lisäksi löytyy Dremel, jossa 4,8 mm kivi ja ohjain. Näillä oon turannut, mutta pitkä on matka vielä kunnolliseen lopputulokseen.

    Saha rouhi menemään niin että aloin jo miettimään että mitenhän turvahousut kestäisivät mahdollisessa osumassa. Laipan pituisesta koivupöllistä päädystä pistämällä terä läpi ihan hujauksessa.

    harrastelija harrastelija

    Jätkä: #Sahauskisoissa ketjut viilattiin puoliväliin asti aina heti uutena. Usein ne saatiin maahantuojilta koneella smirklattuina puoliväliin asti.#

    En epäile yhtään Jätkän taitoa vaikkapa sahaketjun kunnostuksessa, mutta tuo juttu ei oikein ”natsannut”, että mitä tarkoittaa? Itse en ole oikein osannut koskaan tuollaisissa huoltohommissa malttaa toimia tarkasti vaikka sahaakin on tullut käytettyä jonkinverran.

    Pojasta ei ole ”polvi parannut”, koska menin pojan rantteelle puita tekemään. Laippa eteni rakoon puoliväliin ja sitten loppui eteneminen! Ketju puolti niin paljon. Vasta kolmannella viilauksella sain ketjun menemään suurinpiirtein suoraan.

    Nyt odottaa n. 20 kiintomottia m.sahaa, koska pölkyt eivät sopineet klapikoneen 25 cm:n kidasta. Huskin 445 ja 531 ovat asemissa. 13 ” laipat molemmissa. Pölkyt ovat saattaneet pyöriä maassa, joten viilauksia saattaa tulla joka pölkylle. Aikaisemmin oli sahaketju-klapikone ja laitoin pienen smirkelin, jolla kyllä ketju tulee sahauskuntoon. Smirkelillä ketju kuluu teroitettaessa nopeammin kuin viilalla.

     

    petep

    Jokainenhan saa uskoa mihin tahansa ja hyvä  jos uskoo itseensä. Sitä minä en usko millään että vapaalla kädellä viilattuna tulee terävempi ketju kuin vaikkapa koneella tai ohjurilla teroitettuna.

     

    Itse olin tässä vielä vuosi sitten sitä mieltä että Stihlin 1.5 mm oma ketju ei ole paras yhdistelmä 261:n kanssa mutta nyt olen vähän jo toista mieltä . Kyllä silläkin puru lentää kun ohjurin kanssa teroittaa .

    Jätkä

    Niin! Ohjuri – rullaviilanohjuri on oikein hyvä silloin, kun teroitusviilaus on mennyt aivan poskelleen. Sillä on mahdollista saada kulmat ja kourun muoto kohdalleen – Jos osaa ohjaimen pistää oikein ketjulle ja se on tarkoitettu juuri sille ketjulle.

    Kuitenkaan en käyttäisi rullaohjuriakaan joka kerta, vain silloin, jos viila on esim uponnut liian syvälle, taikka kulmat ovat ihan mitä sattuu.

    Teroituskoneella ei KOSKAAN saa yhtä hyvää laikkuuta kuin viilalla, jos osaa viilata ja näkö on tallella.

    1: Jokaisen hampaan pitää olla samanlainen = yhtä pitkä/ korkea. 2: Yhteenkään hampaaseen ei saa jäädä minkäänlaista pintavauriota. 3: Viila pitää olla oikean kokoinen. 4: Kun hammasta viilataan, sitä pitää työnnellä niin kauan, että se on terävä. Hampaan särmään nousee kierre, jonka tultua särmä on terävä.

    Ei riitä, että viilaa ketjua, se on turhaa, jos sitä ei teroita teräväksi.

    Uuden ketjun smirklaus n. puoliväliin tehtiin siksi, että sahausrako kapenee huomattavasti, ketjun hampaiden hankaus puuhun vähenee ja myös ketju hieman kevenee. Ketjut Smirklattiin siksi, että niiden leikkuuteho parani. ne olivat lähes uusia kisassa siksi, että ne eivät horjuneet laipan urassa.

    Jos harrastelijan pöllit ovat kovasti maaham sotkeutuneet, niin minä putsaisin kirveellä pienen alueen katkaisukohdalta ja työntäisin siitä laipankärjen sisään – Ei läpi. Kun sahaa koko ajan vetävällä terällä niin, että ketju tulee purujen kanssa ulos, ketju ei tylsty ”lainkaan” kuoressa olevasta maasta.

    Tuota menetelmää on käytetty ”AINA” hiekkatien varressa olevien puiden kaatosahauksissa, eli EI vedätetä kuoressa olevaa hiekkaa / pölyä puun sisään, vaan pöllytetään se aina poispäin = tielle päin.

     

    Metsuri motokuski

    Tuo hiekkasen puun sahaus oli hyvä vinkki jätkältä. Kiitos siitä. Itse olen aina ”vestänyt” kirveellä kaarnan pois mutta eihän ne kaikki lähde sillä tavallakaan.

    Hiluxmetsuri

    Jätkältä hyviä ohjeita. Harmillisinta katkaisusahauksessa on maaperän sahaaminen ja toiseksi ikävintä on hiekkaiset puut. Kaatosahauksessa ei taida oikein voida välttää jonkunlaista kuoren päältä aloitusta, se kuori kun tuppaa olemaan puussa ympäriinsä, mutta katkonnassa voi hyvinkin pelata erilaisilla jutuilla kunhan muistaa vaan jännitysten suunnat.

    Täytyy järjestää itselle viilauskurssi.

    Jätkä

    Kaatokolon sahaus on vaikeampaa, kun on hiekkatien vierellä kasvaneet puut. Voin kuitenkin luvata, että kirves ei ole turha apuväline varsinkaan isojen mäntyjen tyvellä.

    RS- hommissa pitäisi aina katsoa, että puru lentää tiellepäin. samoin karsiessa pitää välttää kuoren hankaamista ainakin tuonne neljän metrin korkeuteen asti. oksat katkaistaan pieneen tynkään ja sahataa tyveltä latvaan päin. Silti voi joutua teroittamaan jo puolen tankin jälkeen.

    Kokemukseta tiedän, että jos sahassa on pitkä laippa, sitä ei pidä antaa kenellekään sivulliselle edes kokeiltavaksi. Kun joku Urpo käynnistää pitkälaippaisen sahan maassa, niin sen käynnistyttyä hän nostaa sen ylös yhdellä kädellä. Jos ja kun terä pyörii, raapaisee terän kärki maahan ja ”SE ON SIINÄ”.

    harrastelija harrastelija

    No nuo minun pöllit eivät ole kovin pahoja, koska ne ovat metsästä lumen aikana tehty. Leikkoja tulee paljon, koska teen puolimetristä halkoa, eli 3-metrinen pölökky viidestä kohti poikki. Osan pölkyistä saan klapikoneen terien läpi, mutta suuremmat ja pahimmat täytyy sitten painaa tr-metrihalkaisijalla. Se on vähän hitaampaa hommaa kuin klapikoneelle suoraan.

    Petkeles Petkeles

    Eräänlainen taito sekin että näkee jo paljaalla silmällä ketjun ominaisuudet.

    Jätkä

    Petkeles. Meille järjestettiin tentti teräketjun kunnostusvirheistä.Siis ketju, johon oli tehty virheitä noin 15 kpl. Aikaa 1 minuutti ja löysin 15 virhettä, joista yksi oli eri tulkinnalla kuin raadilla, mutta edelleen olen sitä mieltä, että olin oikeassa. ( ketjussa oli yksi hammas viilattu 90 asteen kulmaan ja minä sanoin, että se on haukan nokalla)

     

    Jos valaistus on hyvä, näen kyllä ilman laseja, mutta jos hiukankaan hämärtää, on esim sen kierteen syntymisen havaitseminen jo ilman laseja vaikeampaa.

    Koko viilauksen periaate pitää olla TEROITUS. Ei viilaus!

    Kun trimmattiin teriä sahauskilpailua varten, syvyydensäätöhampaiden alennusta tehtiin todella hartaasti, eli kokeiltiin samanlaiseen puuhun kuin kisoissa on. Sitten alennettiin yksi pukkaus joka piikkiä – koesahaus  ja sama juttu. Niin kauan, että juuri saha veti täysillä purua.

    Sitten mentiin Tampereelle kisoihin. Sahan maahantuojan virittäjä KÄSKI sahan kanssa puheilleen. Sanoin, että kaikki on kunnossa – ketjukin. Äijä sanoi: ”Niinhän kaikki on luulleet tähän asti”. Tempaisi sahan käyhtiin ja sahasi pystypölkystä yhden kiekon. Sanoi”Tämä on hyvä, saat sahata tällä” ( Ukko ei ollut koskaan sahannut niin hyvin leikkaavalla sahalla)

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 56)