Keskustelut Metsänhoito Thai metsurit Suomessa

  • Tämä aihe sisältää 191 vastausta, 45 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 vuotta sitten Jätkä toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 191)
  • Thai metsurit Suomessa

    Merkitty: 

    MtV:n uutisissa oli juttu thaimaalaisista metsureista. Sievissä ei riitä omasta takaa metsureita se syynä.

     

  • mehtäukko

    Harmittava juttu jos ei ”riitä”. Onko sen syynä tekijäpula vai pula työhaluista?

    Jos ei ole tekijöitä, niin ulkomaiset työntekijät ovat tervetulleita.

    metsänkasvattaja

    mikähän   mahtaa  olla  tuntipalkka ? en  kyllä  ottaisi  ihan  heti  hommiin. ahkeria   varmaan ovat  mutta   työnjälki  epäilyttää .

    Kalle Kehveli

    Kyse taitaa olla vain palkkatason polkemisesta, ihmisriistosta. Tekevät varmaankin yhtiöille tai sijoitusrahastoille töitä. Todennäköisesti thaikuille maksetulla palkalla ei tule suomessa toimeen.

    A.Jalkanen

    Näin uutispätkän. Sekä työnantaja (maatalousyhtymä) että työntekijät vaikuttivat tyytyväisiltä. Rakennettiin asuntoja metsureille ja mietittiin myös perheiden tuloa Suomeen.

    Timppa

    Tapasin syksyllä metsäyhtiön istututyömaalla meidän maalla 5 ukrainalaisen porukan.  Olivat tulleet omalla autolla Suomeen.  Autossa oli lava, jolla kuljettivat taimia.  Työnjälki oli hyvä.  Meillä oli vähän kieliongelmia.

    Toisella (ei meidän) työmaalla oli virolainen tekemässä kuusentaimikon perkausta.  Ei se ainakaan FSC-serttiä olisi täyttänyt.  Mitkä sitten lienevät olleet ohjeet.

    Mukavampi oli kuitenkin keskustella laukaalaisen istuttajan kanssa, joka sai männyntaimet hyvin istutettua muokkaamattomaan maahan.  Vuonna 2019 tehty männynkylvö oli epäonnistunut ja yritetään paikata istuttamalla.  Saa nähdä mitä hirvet ajattelevat asiasta.

    isaskar keturi

    Tämä työvoimapula taitaa olla ideologista perua – pyritään siirtämään työ jonkun muun kuin ammattitaitoisen metsurin tekemäksi. Taimikonhoidon koneellistamisen harjoitus takavuosina oli tästä surullinen esimerkki. Metsäfirmojen pomot ja projektien vetäjät silmät hehkuen selittivät, miten työnjälki on melkein yhtä hyvää kuin metsurityönä eikä enää maksakaan paljoa enempää kuin metsurityö. Eli koko ongelma (kuvitteellinen tuleva työvoimapula) olisi ratkaistu sillä yksinkertaisella toimella, että olisi alettu maksamaan ammattimetsurille työn mukaista palkkaa: ei olisi tullut työvoimapulaa, työn jälki olisi hyvä, kustannukset olisivat pysyneet kurissa ilman kalliita kehityshankkeita.

    petep

    Työvoimapula = Etsitään  ihmisiä töihin missä ei makseta sellaista palkkaa millä ihminen tulee toimeen . Ja koskee aika monta alaa valitettavasti .

    Jätkä

    metsänkasvattaja:”-mikähän   mahtaa  olla  tuntipalkka ? en  kyllä  ottaisi  ihan  heti  hommiin. ahkeria   varmaan ovat  mutta   työnjälki  epäilyttää .”

    Metsurien tuntipalkka on työn vaatimuksiin nähden varsin matala jo TES:sen mukaankin. Jos sen alle mennään, niin sehän on jo törkeää riistoa.

    Työn jälkeen voisi vaikuttaa vain ja ainoastaan koulutuksella. Sillä saisi myös työtuloksen moninkertaistumaan. (Ei kaikkien kohdalla) Normaalit metsänomistajat ovat tehneet metsätöitä ilman koulutusta, eikä työn laatu kestä tarkastelua. Ammattitaitoinen opettaja löytää nopeasti virheet, joihin aloittelija sortuu ja niihin välittömästi puuttuminen korjaa tilanteen.

    Oikea tekniikka Raivurin kanssa lisää työn satoa moninkertaiseksi samalla työmäärällä. Kun samalla kehittyy pelisilmää jäävien puiden valinnassa, kestää jälki kireämmänkin arvioinnin.

    Scientist

    Kyllä raivaustyön periaatteet on opittavissa työnopastuksella ja työnteolla. Täytyy hattua nostaa thaimaalaisten työhaluille ja sille, että lähtevät töihin täysin erilaiseen maahan. Suomessa olisi omasta takaa esim. somalialaistaustaisia nuoria miehiä, mutta heitä ei tietääkseni ole metsissä näkynyt. Aikanaan olin töissä Thaimaassa ja silloin thaimaalaisen maanviljelijän vuositulot olivat 1000 usd/vuosi tasoa. Tämä selittää varmaan osin työhalut.

    kuustoista

    Kyllä sitä vierastyövoimaa tarvitaan että metsän istutus säilyy kannattavana. Vaihtoehtoa on luontainen uudistaminen eikä se että yhtäkkiä metsurin (käsi-)työn arvo nousisi.

    Mustikatkin poimii thaimaalaiset vaikka sillä alalla jokaisella suomalaisella on yhtä hyvin mahdollisuus mennä töihin

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 191)