Keskustelut Metsänhoito Tuhkalannoitus pienille erillisille kuviolle

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)
 • Tuhkalannoitus pienille erillisille kuviolle

  Minkälaisilla menetelmillä on tehty pienille yksittäisille kuviolle tuhkalannoituksia?

  Koneketjuille pitää olla heti reilusti hehtaareja. Olen toteuttanut ostopalveluna kymmeniä ha tuhkalannoituksia.

  Kiinnostaisi noita erillisiä n. 0,5 – 1 ha kuvioita myös laittaa kasvupotkuun Metkan vauhdittamana.

  Onko palstalaisilla minkälaisia menetelmiä käytössä? Hankikelien aikaan täällä pohjoisessa voisi ajatella suursäkkiä moottorikelkan rekeen ja siitä heitellä se muutama tuhat kiloa hehtaarille….

 • Berza

  Kelkka ja mönkijä tuttuja siinä hommassa.

  Äyskärillä on mukava huidella, kun vaan muistaa, ettei tuulen alta sitä tee. 😁

  Panu Panu

  Kannattaa äyskäröidä Horusta, joka on rakeina ja 3tn/ha riittää. On siinäkin äyskäröimistä. Itselläni on ajatuksena tuhkalannoittaa ainakin yksi 0,5ha kuvio kävellen varusteina kaksi taimivakkaa ja äyskäriä. Vastaavan määrän (1,4tn) typpilannoitetta levitin viime kesänä tuolla tavalla.

  Tikan poika

  Samoilla ajatuksilla liikkeellä. Tuhkaa pitäisi saada metsät täyteen.

  Katsoin tuota Metka-listausta hyväksytyistä lannoitteista. Niin silmää pisti semmoinen kuin YARASUNA BOREA. levitysmäärä vain 250-310kg/ha.

  Itse ajattelin tätä lantaa käyttää. Kyseessä käsittääkseni on Boorilannoite joka perustuu tuhkaan. ja Hinta on noin 500€/tonni. Mitä netistä selailin.

  HORUS olisi hyvää tavaraa , mutta siinä pitää olla ahkera sitten. Minulla ei ole mönkijää kummempaa vehjettä käytössä.

   

   

  Panu Panu

  Borealla tuhkaa tulee niin vähän, että pysyttelisin boorilannoitteissa jos boorin puutosta pitää pelkästään korjata.

  Jean S

  Vastaisin rehellisesti niin, että ei kannata tuhkalannoittaa pieniä alueita itse.

  Tämän hetken tilanne on kai se, että rehellisesti annosmäärältään pientä kivennäislannoitetta (vrt. ent. Rauta-PK) ei kai ole saatavilla. Kuten jo tuolla kuvissa todettu, apatiitti on irtotavaraa ja sen takia sitä pitää ensinnäkin ostaa paljon kerralla ja toisekseen varastointi on vähän niin ja näin.

  Ajattelisin, että aloittajan kannattaisi aloittaa projekti sillä, että ostaisi ihan tavallista kalisuolaa ja aloittaisi poistamalla näiltä turvemaan kuvioilta nyt ensin kaliumin puutoksen. Kalisuolan levitysmäärä on 400 kg / ha ja lannoite on rakeistettua, joten sen kuljettaminen metsään ja levittäminen onnistuu tuollaisilla pienillä kuvioilla aika helposti.

  Sitten voisi odotella 5-10 vuotta lannoitemarkkinan normalisoitumista ja ostaa fosforit erikseen. Käytännössä kai usein nimittäin on niin, että kaliumin puutos on turvemaalla automaatio, kun taas fosfori saattaa joillakin kohteilla riittäkin ihan kohtuulliseen kasvuun.

  Panu Panu

  Mitä käytännössä ostetaan kun ”ostaa fosforit erikseen”?

  Kuitupuunkasvattaja

  Mihin hintaan Jean S sai silloin irto-apatiitin ja kalisuolan? Oliko rahti mukana hinnoissa? Entäs alv?

  Onko mitään veikkauksia, että paljonko hinta olisi nyt?

  Aktiivinen siilinjärveläisten lantojen asiakas saattaa saada huomattavsti parempaan hintaan kuin satunnainen.

  janeerikojala@gmail.com

  Noin kymmenen vuotta sitten levitin kahdelle suo kuviolle raestetun tuhkalannoitteen ihan maataloustraktoriin kytketyllä apulannan levittimellä. Korotin vain sen verran että nykyaikainen säkki sopi kerralla koneeseen. Toisella traktorilla ajoin säkit metsään ja metsäkuormaajalla nostelin säkit koneeseen. 6+3ha. Tyytyväinen olen ollut. Isompaan tehtiin juuri viimeinen harvennus ja pienempi harvennettiin ennen levitystä. Molemmat ojitin uudestaan levitystä seuraavana kesänä. Kys.työtä pidin ihan hupina. -Jani-

  mehtäukko

  Janeerikojalalla oikeat otteet. Alunperinkin kohde on oltava kasvukykyinen ja edellytykset kehittymiseen kunnossa. Puuston laatu ja ikä tietysti kohdillaan. Kun levityskeli junaillaan nappiin, onnistuuhan se.

  Jean S

  Joudun nyt korjaamaan itseäni.

  Kaliumin tavoitemäärä turvemaan lannoituksessa on metsänhoitosuositusten mukaan 80-120 kg/ha. Kalisuolassa on kaliumia 50 %, jolloin siis haitari on 160-240 kg per ha, vähän puuston koon mukaan.

  Fosforin tavoitemäärä on 40-50 kg/ha, ja apatiitissa on sitä noin 15 % painosta, eli levitysmäärä voisi olla siinä 300 kg/ha.

  Tuhkaa laitetaan yleensä sellaiset 4000 kg/ha. Tuhkassa tulee tietysti muutakin mukana kuin näitä pääravinteita, mutta onhan se nyt eri asia, että pitääkö johonkin puolen hehtaarin suokuviolle siirtää jollain menetelmällä 250 kg lannoitetta vai 2000 kg. Se oli siis pointti alkuperäisessä viestissäni.

  Kalisuola on ihan normaali kierrossa oleva maatalouskaupan tuote, jota menee kasvinviljelypuolellekin, eikä minulla ole hajuakaan siitä, mitä se tällä hetkellä maksaa. Ongelma ehkä sellaisenkin ostamisessa on se, että jos säkillinen riittää kolmelle-neljälle hehtaarille, niin kyseessä on maatalouskaupan silmissä äkkiä pienerästä. Maanviljelijä-metsänomistajalle tuo ei tietysti ole mikään ongelma.

  Fosforit erikseen viittaa siihen, että en yhtään ihmettelisi, jos lannoitemarkkina kehittyisi jollain tavalla monipuolisempaan suuntaan seuraavan 10 vuoden aikana niin, että hidasliukoista fosforia alkaisi saamaan rakeistettuna säkkitavarana, Ukrainan kahinat vaan katkaisivat hyvään suuntaan lähteneen kehityksen.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)