Keskustelut Metsänhoito Tuhoriskit

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Tuhoriskit

    ML viime numerossa eräät tutkijat ovat päätyneet tasa-ikäisen suurempaan tuhoriskiin verrattuna jk:een.

    Noinkohan olisi? Mielestäni monet tuhot tasa-ikäisen mh:n vaiheissa kun tulevat puuston kovan kasvun ja hoidon laiminlyöntien yhtälöstä. Tai hoitamattomuudesta. Jatkuvan kitulias kasvu ja hoitamattomuus jatkavat vain entisestään kierto-aikoja.

  • Jean S

    Niin no kai nopeasti kasvava puu yleensä on hauraampaa ja oksat isompia?

    Tietysti voihan tuota miettiä myös, että vaurioiden tulemisella on tietysti ajankin kanssa jotain tekemistä, eli 120 vuoteen mahtuu enemmän myrskyjä kuin 60 vuoteen.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Oudolta tuntuu, mitä itsellä joskus isoja puita päältä poisteltu, niin kyllä tuhoriskit kasvaneet. Taasen tasaikäisen metsän harvennustuhot olleet todella vähäisiä. Uuudishakkuussa ei tuhoja hakkuuaukealla jättöpuiden lisäksi ole, no reunametsää usein myrskyt kylläkin runtelee. Riukuuntuneessa metsässä tuhot usein ovat ja sitten kun myöhässä harventaa alkaa lumikuormat latvoja tiputella.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Viimeinen virke tuossa jutussa: ”…Metsän kestävyyttä useita taudinaiheuttajia vastaan voi lisätä muun muassa puulajikierrolla, sekapuustolla ja kuusettumisen estämisellä…”

    Puulajikierto ei tarkoita sitä (kuten nykyään joudutaan pakosta tekemään), että istutetaan kuusta kuusen perään (vaan rauduskoivua). Tuo kuusettumisen estäminen onkin mielenkiintoinen tapaus: tuossa kuuluisi olla kuusettaminen, joka johtuu holtittomasta sorkkaeläinlaidunnuksesta, jota johtaa metsästystalousministeri leppä.

    Vielä tuolla lukee: Varma keino puhdistaa kasvupaikka juurikäävästä on puulajin vaihto. Tarkoittaa, että se puulaji vaihdetaan rauduskoivuksi.

    Metsälehdessä (8/2007) oli juttua hirvilaidunten hoidosta. Siinä kerrotaan Tammelassa sijaitsevan Mustialan yhteismetsän (6260 hehtaaria) tilanteesta toiminnanjohtajansa suulla: ”15 vuoteen emme ole istuttaneet yhtäkään männyntainta. Koivunviljelyä ei voi ajatellakaan”, kertoo Kasper Nurmi.

    Timppa

    Jatkuvan kasvatuksen pienissä  taimikoissa tuhoriski on erittäin pieni, koska ei yleensä ole niitä taimikoita.

    Jos olisi sattunut syntymään mäntytaimikkoa jatkuvan kasvatuksen metsään, niin ne ovat kyllä suuremmassa vaarassa joutua hirvien suihin  kuin jaksollisen taimet.  Tämän olen itse nähnyt vierekkäisillä kuvioilla.

    Myrskyt kaatavat metsän kun metsän, jos kunnon puhuri osuu paikalle.  Jos kyseessä on taimikko tai nuori metsä, niin ne pysyvät pystyssä.  Joskus jatkuvan reunametsää kaatuu.  Ei varmuudella voi sanoa kumpi on enemmän vaarassa.

    Jatkuvan kasvatuksen metsässä voi metsäpalo levitä helposti latvapaloksi, koska sen alukasvuskuuset syttyvät soihdun lailla ja sytyttävät latvukset.  Kaksi havaintoa jaksollisen metsässä vahvisti, että niissä palo etenee hitaasti. Vain maan pintaa paloi. Palokunnan oli helppo sammuttaa.

    Jos jaksollisen kuusikkoa kasvatetaan liian kauan jolloin puut ovat erittäin isoja, niin totta kai niissä kirjanpainajariski kasvaa.  Jatkuvan kasvatuksen puita ei voi koskaan kasvattaa kunnon tukkipuiksi.  Ei ole riskiäkään.

    Todellinen ongelma on, ettei jatkuvan kasvatuksen metsä taimetu.  Sitä ei vaan lasketa mihinkään tuhokategoriaan, koska se on ominaisuus.  Aivan samoin kuin ihmisellä vaikka sukupuolinen suuntautuminen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Taloudellisesti merkittävimmät tuhonaiheuttajat ovat olleet maassamme hirvi, myrskyt ja juurikääpä. Tähän joukkoon on nyt tarjolla uusia kandidaatteja kuten kaarnakuoriaiset ja havununna.

    Erirakenteinen metsä on paremmin turvassa muilta paitsi juurikäävältä. Yksi tapa vähentää hsrventamisen haittoja olisi vähentää harvennuskertoja mutta käytännössä tämä voi olla vaikea rasti toteuttaa.

    Metsäpalot eivät vielä ole olleet ongelma mutta jos muodostuvat sellaisiksi niin avohakkuut ovat kyllä luonnollisia palokatkoja.

    mehtäukko

    Hyvin paljon samoilla linjoilla raatilaisten kanssa. Esim. pakkokuusettuminen sorkkaelukoiden takia kertautuu moneen kierto-ajan muuhun ongelmaan. Politiikka asiassa on käsittämätöntä.

     

    Gla Gla

    ”ML viime numerossa eräät tutkijat ovat päätyneet tasa-ikäisen suurempaan tuhoriskiin verrattuna jk:een.”

    Jutusta sain sen käsityksen, että listattiin riskejä ja arvioitiin niiden todennäköisyys tasarakenteisessä ja erirakenteisessa metsässä. Riskit ei kuitenkaan ole merkitykseltään yhtä suuria eli vaikka erirakenteinen voittaisi 15 riskin ottelun 10-5, ei se osoita tasarakenteisen olevan riskialttiimpaa. Merkityshän tulee riskin todennäköisyyden ja riskin seurausten tulosta ja siihen ei tuossa jutussa otettu kantaa.

    ”Niin no kai nopeasti kasvava puu yleensä on hauraampaa ja oksat isompia?”

    Yleisesti ottaen nopeasti kasvava puu voi hyvin, joten sillä on juuristo yms. asiat kunnossa ja siksi se kestää tuulikuormaa hyvin. Hitaasti kasvavakin puu voi kestää myrskyissä, mutta eri syystä. Hidas kasvu voi johtua varjoisasta eli suojaisesta kasvupaikasta. Myrsky ei tällaiseen osu, joten puu säilyy. Mutta kun tällainen puu vapautetaan esiin paremman kasvun toivossa, tilanne onkin paha. Puu ei ole tottunut tuuliin, eikä kasvattanut tukevaa juuristoa tai runkoa, joten se voi hyvinkin herkästi kaatua tai katketa. Yleensä evoluutio suosii menestyviä yksilöitä. Puissa siemeniä teettää hyvin kasvavat puut, ei alla kituuttavat yksilöt. Toki ympäristötekijätkin tähän vaikuttavat, mutta suuressa mittakaavassa perimä ohjaa menestystä.

    Juttua lukiessaan täytyy kuitenkin olla tarkkana, millaisia mielikuvia siitä muodostaa. Onko tasarakenteinen puhtaaksi perattu, toistuvien ylitiheiden  kuusisukupolvien pimentämä ja happamoittama monokulttuuri vai valoisampi ja maaperän ravinnekierroltaan eloisampi sekametsä ja voiko erirakenteista kasvattaa jaksollisena, jossa koivujen tai mäntyjen alle muodostuu aikanaan päätehakkuun kautta uudistettava luontainen kuusikko. Selvitys perustui ammattilaisille tehtyyn kyselyyn, jolloin vastaajillakin on jokin näkemys metsästä, jota he arvioivat. Se saattaa olla täysin erilainen kuin se, jota itse kasvattaa.

     

    Puuki

    Jk lisää norm. kiertoajan harvennuskertoja . Se voi vaikuttaa myös esim. myrskytuhojen riskeihin ja juurikääpätartuntoihin.

    Tasaikäisen metsän riskejä lisää varmasti harvennusten tekemättömyys tai niiden tekeminen liian rajuina jossain tapauksessa. Sama koskee jk:n hakkuita; taimettumista varten tehty harveikko pysyy usein  huonosti pystyssä.     Melko yksipuolinen tuommonen tutkimus missä ei ole otettu huomioon kuin riskien yleisyys, ei niiden vaikuttavuutta eikä  mahdollisia riskejä lisääviä muita syitä kuin kasvatustapa.   Olisko ollu tarkoituskin vain  vähän hipaista asiaa jotta jatkotutkimuksiin jää paremmin aihetta.

    Scientist Scientist

    Minä istutin rauduskoivua 1997, mutta jänikset ja hirvet söivät suuren osan pois. On siihen sekametsä syntynyt kun aukkopaikkoihin laiton myöhemmin kuusen taimia. Tämä ei tietenkään ole tehokkain tapa, mutta ihan hyvä ja tuhoa kestävä metsä siitä tuli. Vähäiset luontaisesti syntyneet männyt on syöty pois silloin kun ne olivat sopivan mittaisia, samoin tammet suurelta osin. Metsä on Kymenlaaksossa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tämä 😡 systeemi poisti taas linkkejä sisältävän jutun. Eiku uusiksi, linkki tiedon alkulähteille – käytä html-linkkiä ellet halua tavaraa omalle koneelle:

    http://metsatieteenaikakauskirja.fi/issue/volume/2020

     

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)