Keskustelut Harrastukset Tulkinta jokamiehenoikeuksista

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)
  • Gla Gla

    Suunnilleen sama juttu löytyy näköjään metsäuutisista.

    Gla Gla

    Kiinnostavaa tulkinnoissa on lähinnä se, miten ympäristöministeriö suhtautuu kaupalliseen toimintaan. MTK:n sivuilla kohdassa Metsien virkistyskäyttö todetaan seuraavasti:

    ”Jokamiehenoikeus tarkoittaa jokaisen kansalaisen mahdollisuutta nauttia luonnosta muun muassa marjastaen ja sienestäen siitä riippumatta, kuka alueen omistaa. Maanomistajat tarjoavat tämän mahdollisuuden korvauksetta kaikkien käyttöön. Jokamiehenoikeudella on kaksi perusedellytystä: sen tulee olla tilapäistä tai satunnaista ja haitatonta.

    Jokamiehenoikeus on ns. väistyvä oikeus. Sen perusteella ei voi vaatia maanomistajaa rajoittamaan lainmukaista toimintaa kuten hakkuita ja metsänhoitotöitä metsissä. Jos maanomistaja ottaa jonkin alueen erityiseen käyttöön, jokamiehenoikeuden käyttömahdollisuus väistyy. Erityinen käyttö metsäalueilla tarkoittaa esimerkiksi hakkuualueita ja niille istutettavia taimikoita. Jokamiehenoikeuden nojalla ei liioin voi harjoittaa liiketoimintaa toisen maalla ilman maanomistajan suostumusta.

    Sivu päivitetty: 14.6.2012 ”

    Kaupallinen marjojen poiminta on ollut viime aikoina esillä. Ymmärrän MTK:n tulkinnan kieltävän sen myyntiä varten, varsinkin palkallista työvoimaa käyttäen. Mutta missä menee raja. Jos toimitan korillisen sieniä ravintolaan tms. jalostajalle, onko sekin kaupallista toimintaa. Lisäksi tietysti rajanvetoa joudutaan tekemään esim. hevosten tai retkeilijöiden suhteen.

    Mielenkiintoista nähdä, millaisen kannan julkaistava ohjeistus asiaan ottaa ja mikä on sen juridinen merkitys.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Se judiirinen merkitys taitaakin olla kysymysmerkki.
    Yleensä säännökset perustuvat lakiin, jossa valtuutetaan asetuksen antooikeus, asetuksella taas valtuutetaan ministeriö antamaan ohjeita. Jokamiehenoikeusta kun ei ole lakia, niin ei ole tätä ketjuakaan.

    Jokamiehen oikeudet muodostuivat aikana jolloin olosuhteet olivat vallan toiset.
    Oikeuksia tarvittiin normaaliin kulkemiseen.
    Nyt ratsua ei käytetä tässä mielessä ollenkaan. Kaikki ratsastus on lenkin kiertämistä. samoin muut kulkemismuodot. Kun vielä on tullut kaupallisia yrityksiä jotka lenkkeilyttävät ihmisiä rahasta ja samoja polkuja ja latuja pitkin.
    On tullut myös aivan uusi kulkuväline jokamiehen oikeuden piiriin, polkupyörä. Erityisesti maastopolkupyörä on tässä mielessä ongelma.
    Marjastus on myös muuttunut. Ei se myyntiin poiminen sinänsä. 50-luvulta muistan kun talon emäntä saattoi ostaa mökin Miinalta puolukoita, vaikka ne oli poimittu talon omasta metsästä. Jo silloin pidettiin tärkeänä, että poiminta oli lähialueen ihmisten oikeus. Niinpä nyt nämä marjafirmat ulkolaisine poimijoineen herättävät pahaa verta. Tullaan vielä tontiltakin poimimaan.

    Homma on senverran kimurantti, että se vaatisi lain säätämistä. Jos ohjeistus tehdään huolella ja järjen kanssa, niin tyhjää parempi sekin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    putte

    Gla:n kysymys siitä, onko ympäristöministeriö relevantti taho ottamaan kantaa jokamiehenoikeutta koskeviin kysymyksiin on erityisen tärkeä, koska nuo kysymykset edellyttävät sekä historian että ihmisluonnon tuntemusta. Ympäristöministeriön sivuilla on erään veronmaksajien verovaroja nauttiva virkamies, joka on ottanut oikeudekseen laatia ympäristöministeriön nimissä lakitekstin tasoista ohjeistusta jokamiehenoikeuksista. Nuo ohjeet mahdollisesti kestää lain tarkastelun, mutta eivät kaikilta osin kestä niiden taustojen tarkastelua, jotka ovat vaikuttaneet Suomessa vallitsevan jokamiehenoikeuden syntymiseen. Sen verran rankkoja ylilyöntejä hänen vastauksistaan löytyy.

    Lainaus ympäristöministeriön ylitarkastajan antamasta vastauksesta jokamiehenoikeuksia koskeviin kysymyksiin:

    ”Liikennemerkin asettamiseen tulee olla kunnan lupa. Laittomat merkit ovat luonnonsuojelulain vastaisia eikä niitä tarvitse noudattaa. …”

    Julkisesti annettu neuvo olla noudattamatta liikennemerkkiä on täysin käsittämätön. Useimmiten liikennettä rajoittava merkki metsätiellä on ilman lupaa asetettu, muttei se tarkoita sitä, että merkki olisi perusteeton. Voi hyvä tavaton, minkä vastauksen herra ylitarkastaja menee antamaan! Tällaisia virkaherroja me elätämme.

    pitkät neulaset pitkät neulaset

    Maailma muuttuu Eskoseni.

    Tiukennetaan sääntöjä kaikilla rintamalla – kehitetään uusia rajoitteita
    ja asetetaan maksuja.
    Nythän voi kuka tahansa mennä uimaan yleiselle uimarannalle,veneilemään ilman tutkintoja jne.
    Verokantoja laajentamalla voi olla tulevaisuudessa tarpeen kerätä
    rahat jokaiselta järvissä,joissa ja merellä lorkkijoilta,veneilijältä,purjehtelijalta ja kalastajalta.
    Rahvas pitkin hampain voinee näistä suoriutua?

    hemputtaja

    ### Lainaus ympäristöministeriön ylitarkastajan antamasta vastauksesta jokamiehenoikeuksia koskeviin kysymyksiin:

    ”Liikennemerkin asettamiseen tulee olla kunnan lupa. Laittomat merkit ovat luonnonsuojelulain vastaisia eikä niitä tarvitse noudattaa. …”

    Julkisesti annettu neuvo olla noudattamatta liikennemerkkiä on täysin käsittämätön. Useimmiten liikennettä rajoittava merkki metsätiellä on ilman lupaa asetettu, muttei se tarkoita sitä, että merkki olisi perusteeton. Voi hyvä tavaton, minkä vastauksen herra ylitarkastaja menee antamaan! Tällaisia virkaherroja me elätämme.

    Lähetetty: 18.03.2014
    Lähettäjä: putte ###

    Vautsi. Kerrankin yksinkertainen ja selkeä neuvo. Ei mitään kapulakieltä.

    Myös helppo noudattaa. Ei muuta kuin ajoneuvo seis ja yhteys kunnan lupaviranomaiseen, että onko laillinen merkki.

    Tietenkin asiat kehittyy ja saattaa ilmestyä merkkeihin pieni präntti, että kunnan hyväksymä liikennemerkki.

    On ne viisaita siellä ymp:ssä, jos tuo ohje pitää paikkansa.

    Tare Tare

    Ihmisten oikeus liikkumiseen ja elannon hankkimiseen on hirmuisesti paljon vanhempaa perua, kuin vasta muutamia satoja vuosia sitten pikkuhiljaa yleistynyt yksityinen maanomistus

    Tare Tare

    Toi liikennemerkkien luvanvaraisuus on ihan selkeä juttu meille, jotka liikennemerkkejä joutuu asenteleen.
    Jos niitä tosta vaan saisi kuka vaan asennella, tilanne olisi ihan kestämätön, kun kaiken maailman mökkiläiset voisi mielinmäärin rajoitella milloin mitäkin, samoin tietysti muut maanomistajat

    Pähkäilijä

    Ulottuuko jokamiehenoikeudet myös kiinteistöjen alueelle?

    nimim

    kiinteistövero metsämaalle

    koskela

    ”Ulottuuko jokamiehenoikeudet myös kiinteistöjen alueelle?

    nimim

    kiinteistövero metsämaalle ”

    Jokamiehenoikeutta 150 metriä asunnosta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)