Keskustelut Metsänomistus Tuottolaskuri

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 37)
 • Tuottolaskuri

  Merkitty: 

  Pitäisi saada laskettua metsätilan tuotto euroissa ja muutettuna prosenteiksi. Kuviotiedot ja niiden arvot on olemassa. Tekeekö joku, tai löytyykö jostain valmista laskuria jolla saisi vaikka 20 vuoden ajalle eteenpäin tuoton laskettua.

 • Timo Heikki

  Voiko Summa arviossa olevasta arvokasvuprosentista laskea tuoton? Eli jos keskimääräinen arvokasvu prosentti on 5 ja metsän maapohjan ja puuston kokonaisarvo 100000€, niin onko tuotto silloin 5000€?

  Puuki

  Voi ainakin teoriassa, jos arvokasvu% on laskettu oikein ja pysyy samana. Menot pitää muistaa vähentää nettotuotosta. Mutta viimeaikaiset muutokset puun hinnoissa on laittanut entiset tuottolaskelmatkin uusiksi.

  Timo Heikki

  Ok. Arvokasvuprosentti laskee tietysti puuston määrän kasvaessa. Tässä on kyseessä n. 35v havupuuvaltainen MT pohjainen metsä jonka arvokasvu on 7% puuston kokonais arvosta ja maksetusta kauppahinnasta 5,5%. Yritän selvittää, että onko kauppa ollut järkevä taloudellisesti.
  Ja tosiaan, puunhinnan muutokset tuo lisähaasteen laskentaan.

  Puuki

  Vaikka arvokasvu% laskee, saattaa euromääräinen tuotto/ha  lisääntyä, kun puuta tulee paljon tukkipuukokoon.

  A.Jalkanen

  Jos haluaa 20 vuoden tuoton, pitää arvioida hakkuutulot, vähentää kulut siltä ajalta ja vastaavasti lisätä kasvu samana aikana. Eikö nykyiset sähköiset metsävarajärjestelmät jo mahdollista ennustelaskelmat? Siis kehittyneemmät kuin metsaan.fi. Siitäkin saa arvion mutta joutuu laskemaan käsin.

  Timo Heikki

  Tuottoprosenttia selvitän.
  Pyrin selvittämään omatoimisesti metsäkaupan tuottoa joka on tehty yhteismetsän varoilla. Meillä on Forestan ohjelma käytettävissä, mutta minulla ei ole siihen oikeutta.
  Joku varmaan pystyy kertomaan millaista dataa sen kautta saa ulos.
  On siis epäilys, että on maksettu ylihintaa ja se pitäisi pystyä todentamaan.

   

  Kalle Kehveli

  Tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Kuitenkin metsätilan osto on ollut tähän asti pitkässä juoksussa hyvä sijoitus.

  Timo Heikki

  Tietystikkään yhteismetsä ei spekuloi tulevilla tuotoilla, koska metsien käyttöä voidaan myös rajoittaa…. Osakas voi sijoittaa nykyään helposti esim. metsärahastoihin jotka ovat tuottaneet hyvin. Eli yhteismetsän kannattaa sijoittaa metsään vain jos kohteen tuotto on poikkeuksellisen hyvä. Muussa tapauksessa on viisainta jakaa rahat omistajille ja antaa heidän ratkaista mikä on järkevin kohde. Nyt on epäilys, että hoitokunta on sijoittanut osakkaiden varoja huonosti tuottavasti. Eli maksettu ylihintaa metsätilasta.

  Panu

  Onko tilalla kaikkia kehitysluokkia taimikosta lähtien? Jos on niin se tuo oman haasteensa laskentaan. Onko tilasta tehty metsäarvio ennen ostoa? Jos on niin hintaa voi peilata Hannun hintaseurantaan, josta näkee ainakin alueen keskimääräisen hintatason.

  Arvokasvu 5,5% maksetusta kauppahinnasta kuulostaa minusta ihan hyvältä.

  Anneli puhuu kassavirrasta mikä on aika tyypillistä metsäkeskustelussa mutta tässä ymmärtääkseni haettiin tuottoa.

  Timo Heikki

  Kehityluokat 02 ja 03 pääsääntöiseti. Metsäarvion on tehty mhy:n toimesta. Käypä hinta on ylitetty noin 40%:lla ja kokonais arvo noin 20%:lla

  Arvokasvuprosentti lähtee voimakkaasti laskemaan puuston kasvaessa ja ikääntyessä ja siksi pohdin, että onko 5,5% kuitenkaan riittävä? Ajattelen, että  sen pitäisi olla liki 10% näin nuorella metsällä jos kauppa olisi hyvä verrattuna esim. metsärahastoihin tai muihin sijoituskohteisiin.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 37)