Keskustelut Harrastukset Tyvipölli istuinjakkarana, lakkaanko?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)
 • Tyvipölli istuinjakkarana, lakkaanko?

  Myrskynkaadoissa moto joutuu usein jättämään kallistuneeseen juurakkoon 1-2 m tyvipuuta. Sahasin tällaisesta ikihongasta (194 vuosirengasta) komean istuinpöllin grillipaikalle. Miten tuollaista mäntypölliä pitäis käsitellä, jos sen haluaa kestävän jakkarakäytössä ”toiset 194 vuotta”? Venelakkaako päihin, mitä muuta käsittelyä?

 • Leevi Sytky

  200-vuotiaassa ikihongassa on sydänpuun osuus aika suuri. Sydänpuuhan on tervaksista ja sinällään jo kestää lahottajasienien hyökkäyksiä.
  Lahottajasienet vaativat elääkseen kosteat olosuhteet; kuiva puu ei lahoa koskaan.
  Mielestäni voi leikkopintaan vetää lakan. Eihän se kirkas lakka näy, suojaa veden imeytymistä puuhun.

  hemputtaja

  Itse kyllä yrittäisin ensin jotain pihakalusteisiin tarkoitettua öljyä tai vastaavaa. Saattaisi halkeilukin vähentyä.

  Sitä en tiedä ottaisiko lakka enää tuollaisen jälkeen. Lakka olisi kyllä hyvä, ei ehkä menisi liikaa tikkuja hienompaan pyllyyn.

  Enkä tiedä muutenkaan onko ehdotuksessani mitään järkeä.

  Itäsuomen Antti

  Minä oisin öljyn tai vahan kannalla. Antaa luonnollisemman pinnan ja tukkii huokoset jotka imisivät vettä. Lakka ja maalit tekevät sellaisen kerroksen pöllin pintaan joka ajan mittaan hilseilee ja siitä tulee huomattavasti rumemman näköinen hoitamattomana kuin vahatusta tai öljytystä yksilöstä.

  Tomperi

  33 % tervaa, 33 prosenttia pellavaöljyä ja 33%  Tärpättiä ja voitele sillä. Jos tervn määrä tuntuu pelottta suurelta aloita ohuemmalla liuoksella, 10 tervaa ja reilummin tärpättiä.  Käsittele useamman kerrran, takaa ettei myöskään sinisty tai harmaannu. Lakka ja maali lahottaa alapuolen helposti. Olen nähnyt saunamökin joka oli maalattu lateksilla, sormi painu maalin sisään…. Voi olla että parempaa vois olla Vernisssa.

  Ja se että pelkästään tervaa ja tärpättiä, pitäs riittää, eikä siitä jää tervaa pintaan housuja tahraamaan kun käyttää ohutta liuosta eli ei ylitä  tuota kolmeakymmentä prosenttia.  En ole koskaan testannut tuota eroa ja vissiin molempia käyttänyt.

  Puuki

  Ehti lahota jo…  Mutta muuten hyvä ohje. Ehkä vernissaa tuoreen pellavaöljyn tilalle.

  A.Jalkanen

  Onko mahdollista pitää pöllin päällä sadesuojaa, vaikka vanerilevyä tms. Jatkaisi elinikää huomattavastikin. Lakka ei ole ehkä niin kestävä suoja ulkona kosteissa oloissa kuin venekäyttöönkin suositeltu vernissa tai ”Roslagenin mahonki”. Vaha tai terassiöljy kelvannee myös hyvin. Mehiläisvaha?

  Tomperi

  Miksi tuommoisen pöllyyn pitää laittaa ns vesistölle haitaölista terassiöljyä ongelmattoman tervan sijaan? Lakka on airojen ja melojen surma puhumattakaan puurunkoisista veneistä, toisaalta tommostakaan puuta ei kannata tekipä mitä hyvänsä maata vastenilmastointirako alaåpuolelle vaikka kiviä käyttäen

   

   

  metsänkasvattaja

  ei  tarvitse  mitään tököttiä. filmivaneri  kannattaa  laittaa  päälle ja  kattohuovan pala  alapuolelle  eristämään maakosteus .lakka  on huonoin vaihtoehto.

  arto

  Saunatuotteella näkyy myynnissä olevan http://EcoFurn Pölkky 45cm 59.00€

  A.Jalkanen

  Yksi konsti tuli vielä mieleen: hiiltäminen estää lahoamisen. Esimerkiksi nestekaasukäyttöisellä minipolttimella (Biltema).

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)