Keskustelut Metsänhoito tyvitervas

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 30)
  • tyvitervas

    Merkitty: 

    männyn  tyvitervas   vaivaa   usein  kuivilla  kankailla ja  kuivattaa  puita  pystyyn usein   puulajin  vaihto hakkuun jälkeen  ei  ole  mahdollista  kun mänty  valtaa alueen  luontaisesti  ja  koivulle  ja  kuuselle  on  liian  karuamaata  liekö kukaan  tutkinut  häviääkö  vaiva  uudentaimiston  myötä  vaiko  paheneeko  vaan  ja   uudistaminen  epäonnistuu   ja  onko  uudistamiselle   vaihtoehtoja

  • Jätkä

    Kulotusta on pidetty maannouseman (sitähän se on) – torjunnassa hyvänä keinona, mutta pitäisi olla paljonkin poltettavaa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kantojen nosto ja niiden kuivatus sekä sen jälkeen kulotus? Maanmuokkaus auraamalla kuivattaisi loput juurenkappaleet. Sitten sekametsä alulle: raudus, haapa ja leppä parantaisivat maaperää. Mänty sekaan mutta jos se osoittautuu sairaaksi, se olisi poistettava. Helpompaa olisi estää taudin tulo kantokäsittelyn avulla.

    mehtäukko

    Metsätutkimusta on harrastettu montakymmentä vuotta? Eikö sinä aikana olisi tuollekin joku lääke pitänyt keksiä, vai niinkö yksiä asioita vuosikymmenet vatvotaan? Sama juttu kuusiporalla. Tumput suorana päivitellään tuhoja ja uuden tuloa, mutta torjunta-ainetta (myrkkyä) ei keksitä millän??!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Myrkyissä on se huono puoli että ne eivät valikoi, tulee paljon oheisuhreja. Biologinen torjunta luontaisilla vihollisilla olisi parempi,  jos noille löytyisi vastaava kuin Rotstop kuusenjuurikäävälle.

    Seilin saarelta löytyi harvinainen puutiaisissa loisiva loispistiäinen – tappaa punkin ennen kuin se ehtii lisääntyä (http://yle.fi/uutiset/3-11081667).

    metsänkasvattaja

    yleensä  tyvitervas  vaivaa  yksittäisiä puita s tai  puuryhmiä  mahtaisiko   auttaa  jos niiden  kannot  kaivaisi  pois

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä, tulee pienaukko, joka ei vielä laukaise uudistamisvelvoitetta. Torjunta: sairaiden puiden poisto, kantojen nosto ja vieminen muualle tai poltto, puulajin vaihto (haapaa pidetään kestävimpänä, puhdas koivikko myös ok), plus hirvieläinten torjunta.

    http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/lajit_kansi/heannp-n.htm

    metsänkasvattaja

    monesti   maalaji  on  niin  hiekkapitoista  että  koivu  eikä  kuusikaan  siinä  menesty  hyvin  haavasta  en  tiedä  muutakuin  että  ei ainakaan  ole  kovin  arvokasta  tuo   sairaiden puiden kantojen  nosto  päätehakkuun jälkeen  tuntuisi   keinoista  helpoimmalta jos   siitä  apua  on

    MIISU4F MIISU4F

    Voiko yksittäiset lahokannot polttaa niille sijoilleen?

    akkli

    Tyvitervas on kangasmaitten vitsaus ainakin kaakkois-suomessa.Vanhanajan kaskeaminen eli kaikki nurin ja tuleen olisi ehkä paras hoitokeino,mutta taloudellinen tappio liian suuri.Kantojen nosto auttaa jotain ,mutta saastuneita juuria jää maaperään kuitenkin runsaasti ja aikanaan juuriyhteys tekee tehtävänsä taas.Olen myös kokeillut reilun kaivurin kauhan syvyydeltä kääntäen maanmuokkausta vieri,vierekkäin ,mutta uusiutuu tauti ajastaan.Joskus tein koealoja 5 metriseen männyntaimikkoon poistin sammaleet juurenniskoilta n.0,5-1,5metriin matkalta paljaaksi ei auttanut.Maaperähän on yleensä kangasnaastoa ja männyn kasvualustaa ,joten puulajin vaihto ei onnistu järkevästi,olen kokeillut myös lehtikuusta -kasvu kärsii karulla maalla.parhaat tuloksen olen saanut äestys ja runsas männynkylvö .Siemenpuuhakkuuta en suosi juuritervasmetsässä.

    Jätkä

    Jos ja kun tyvitervaspuut kaataa pois ja kasaa oksista nuotion kannon päälle, niin uskon, että aika paljon se rajoittaa taudin leviämistä. Kantohan on tervaskanto, joten sekin palaa kohtuu hyvin.

    Jos Lehtikuusi karummalla pohjalla kasvaa hitaasti, niin kasvaa se ainakin lujaksi ja tiiviiksi, eli on täysin eri laatua kuin lehtomaisen kankaan lehtikuuset.

    Kaakonkulmilla tyvitervas on niin yleinen siksi, että siellä on metsässä tehty veistämällä Egyptinparruja kesäaikaan.  Juuristo vaurioitui niin, että tervastauti pääsi leviämään oikein huolella.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 30)