Keskustelut Metsänomistus Ukitettava yllätti taimikonhoitajam hellepäivänä

Esillä 6 vastausta, 11 - 16 (kaikkiaan 16)
  • Ukitettava yllätti taimikonhoitajam hellepäivänä

    Itä- Suomessa vietettiin ensimäistä helleviikkoa lomalaisten kanssa ja pieniä askareita tehden mökillä, soutelua järvellä, saunan kiukaan kivien vaihtoa ja metsäpuolella tulevaan harvennusleimikkoon säästökuvioiden merkkausta erusteluineen.

    Lomalaisilla kun on tapana nukkua aamulla vähän pitempään ja palata sitten päivän suunnitelmiin ja menemisiin myöhemmin. Minäkin toteutin heti amusta kahden tankillisen sahauksen vaikka yölämpötila oli yli kaksikymmentä astetta. Kuvio oli mökiltä vain muutaman sadan metrin päässä oleva ennakkoraivaus kuvio.

    Työkohte oli aamuaurinkoon päin viettävä kivikkoista rinnettä, jossa liikkuminen ja kiviin sahaamisen vaara oli jatkuva, siis maallikolle sopivan haastava. Kaksi tankillista kesti juomataukoineen ja terän viilauksen kanssa lähes neljä tuntia, joka tuntui jo päivän työltä siinä helteisessä aamupäivässä.

    Lomalaisten järjestämä yllätys odotti kun palasin mökille, lomalaiset oli aamupalan laitossa ja ukitettava oli lämmittämässä raivuri miehelle saunaa, siitä tuli minulle kesän tähän asti mukavin yllätys, lisäksi olihan siinä sitten saunoessa- sopiva ympäsistö ja hetki kertoa nuorille metsätaludesta ja sen  tarjoamista työmahdollisuuksista- ammatiksi !

  • Nostokoukku

    Olen tismalleen samaa mieltä. Viime viikolla keittelin ahvenkeiton hiukan yli kiloisesta ahvenesta. Piti pilkkoa kattilaan kolmeen osaan. Kuha on ahvenen verrattuna pehmeä, mauton lötkö. Haukikin on erinomainen ruokakala kun on riittävästi voita pannulla. Norjan kirjolohi näihin verrattuna kuin halvin ja jauhoisin grillimakkara.

    Tolopainen Tolopainen

    Kyllä meillä täällä rannikolla on huomattavasti parempi kalantarjonta kuin sisäjärvien sinetit. Merisiikaa ei ahvenen tirrit voita.

    jaaltoila jaaltoila

    Hauki on loistava ruokala, painoi sitten kilon tai 12. Kuka muuta väittää, ei osaa käsitellä haukea vedestä nostosta alkaen aina lautaselle asti. Minä tuon puhtaat  fileet keittiöön ja vaimo jatkaa tästä kalan jalostusta lautaselle saakka. Reseptejä riittää vanhoista perinteisistä Thaimaassa opittuun ja uusin kokeilu jauhaa kalapullamassaan hauen  sekaan kirjolohta oli vaativaisen marttatrion mukaan hyvin onnistunut.

     

    Nostokoukku

    Ne moittivat ison hauen makua puisevaksi jotka eivät niitä saa.

    suorittava porras suorittava porras

    Haukikin on jalokala ,kun valmistamiseen käytetään tarpeeksi voita!

    Käsittelen kaiken kalan pienintä ahvensinttiä myöten ruodottomaksi . Kalan haluttavuus paranee kummasti. Kuten edellä jo totesin ,hauesta kannattaa käyttää vain kylkiviivan yläpuoliset osat ja fileoida kala yläpuolelta käsin varsaonteloa avaamatta. Ei tule sivumakuja tehtiin sitten keittoa, paistettiin tai valmistettiin kalapulliksi. Nämä niksit on syytä opettaa myös jälkipolville.

    Itse opiskelin asiat vasta vanhemmalla iällä ja jäin sitä ennen monesta hyvästä kalakokemuksesta paitsi. Hauenkin arvostus nousi monta pykälää, kun opin käsittelemään sitä oikein. Ahvenet nyljen jo kalareissulla kylmälaukkuun ja fileoin saaliin seuraavana päivänä kalojen käsiteltävyyden parannuttua niiden oltua yön yli jääkaapissa. Sitten pannulle, keittoon tai pakastimeen. Hauen fileoin jo venessä kylmälaukkuun. En tuo perkeitä enkä perattavaa rantaan. Helpompaa  kun hirven paloittelu.

    …No kauas mentiin raivauksista ,mutta yhteinen nimittäjä on ukki…

    Gla Gla

    ” En tuo perkeitä enkä perattavaa rantaan.”

    Viskaat ne järveen mätänemään?

    ”Helpompaa  kun hirven paloittelu.”

    En epäile, painoero n. 100-kertainen. Kala yhtenä lajikkeena, hirvessä ties miten monta eri paistia yms. lajiketta.

Esillä 6 vastausta, 11 - 16 (kaikkiaan 16)