Keskustelut Puukauppa UPM lupaa hyvää.

Viewing 10 replies - 81 through 90 (of 128 total)
  • Timppa

    Jos tukkikuusikon alla on kasvatuskelpoinen ja vielä hakkuun jälkeenkin pystyssä oleva kuusikko, niin selvää on ainakin meilläpäin, että se tukkikuusikko on ollut kokolailla harva ja kasvu siksi vähäinen.  Selvää on tietenkin, että se kasvatuskelpoinen kuusikko kannattaa hyödyntää.

    Jovain

    Jäi kertomatta, ei ollut kuusikosta. Kieltämättä kuusikko on haasteellinen, niin kuin olet esittänyt. On valtaosaltaan koivikosta kysymys.

    Timppa tässä on ihan oikeasti nappulaa, hoitaa sen jaksollisen taimikon kustannukset kasvukuntoon. Ei tarvittse koplata  JK:n heikompaa tuottoa. Voihan sitä jaksollisen tuottoprosenttia hilata parempaan suuntaan tälläkin tavallla, niin kuin olet esittänyt.

    En väitä, että JK on se parempi vaihtoehto ja eihän se ole valtamenetelmä. Mutta oikein hoidettuna se kyllä toimii ja kilpailee tuotoista, vaikka umpimetsästä aloitettuna, niin kuin Perko on esittänyt. Ja siellä missä JK ihan oikeasti on olemassa, se on tuottava  vaihtoehto jaksolliselle metsänkasvatukselle.

    Visakallo

    Onhan niitä koivikoita tullut aika paljon hakattua pois kuusien päältä, ja tälläkin hetkellä on kymmenkunta hehtaaria sellaista tukkikoivikkoa kasvamassa, mihin on tullut kuusentaimikko alle, mutta en sillä perusteella lähde kehumaan jatkuvan kasvatuksen hyvyyttä!

    Puuki

    Tasaikäisenä kasvatettuja kaksijaksoisia metsiä on Suomessa vaikka kuinka paljon. JK:n kannattavuutta niissä ei ole kukaan ehtinyt vielä koeponnistaa käytännössä, kun jk on ollut virallisesti sallittua vasta 5 vuotta.

    Tein jk-hakkuun kokeeksi kuviolle, jossa on alikasvoksena kuusikkoa . Jää nähtäväksi miten kauan kuusikko miettii kasvuun lähtöä ylispuuhakkuun jälkeen.

    jees h-valta

    Puuki oikeassa. Aivan turha kenenkään vielä revitellä JK:n autuudesta mitään. Sanotaan että kolmensadan vuoden päästä voidaan saada vertailukelpoista dataa koska siinä ajassa saadaan olosuhde-erotkin keskiarvotettua. Mutta sitä aikaa ei kannata kyllä edes yrittää sitä koska Suomi kuusettuu aivan liikaa tällä nykyisellä valtamenetelmälläkin. Jos siihen vielä aletaan hyödyntää alikasvoskuusta meillä on pian sekundaharsintametsää joka ei kelpaa edes suojeluun piiperoille.

    Jovain

    Ei koivikko ole ainut vaihtoehto JK metsän kasvatuksessa. Ei ole mitään kehumisen aihetta, mutta olin jo 60- luvun alkupuolella leimausporukoissa, jolloin jaksollista metsäkasvatusta aloiteltiin ja sitä toteutettiin. Tehtiin paljon alaharvennuksia, väljennyksiä, siemen ja suojuspuuasentoja, myös aukkoja istutuksille ja kylvöille. Hoidettiin vajaatuottoisia, verhopuustoja istutuksille jne.

    Mutta myös Jk metsän kasvatusta toteutettiin, ei se ollut kiellettyä siihenkään aikaan. Aina kun oli sen paikka, taimistoja vapautettiin, leimattiin ylispuupoistoja, väljennettiin, siivottiin metsiä edelleen kasvatukselle jne.

    Ei siihen aikaan pistetty aukoksi kuin harkitusti, eikä raivattu kehityskelpoisia taimistoja, ne kyllä säästettiin. Nyt on tietysti toiset ajat ja toimintatavat ovat muuttuneet, mutta noin periaatteessa metsänhoidon perspektiivi on säilynyt samana. Sekin on totta, että nyt vasta harjoitellaan JK metsän kasvatusta?

    jees h-valta

    Jk-metsän kasvatusta on harjoitettu juuri noihin aikoihin kuin JOvain on nuorna intoa puhkuen siellä mesonnut. Ja paljon sitä ennenkin. Sen jälkeen onkin sitten harjoiteltu noiden rääseikköjen kunnostusta kasvatustehoiltaan aivan toisentyyppisiksi jaksollisen kasvatuksen metsiksi. Ja kansantalous alkoi kukoistaa. Nythän tässä konkurssissa on aivan sama vaikka taas tuhotaan metsätkin. Aina sieltä sitten nousee järki kehiin seuraavaksi.

    mettämiäs

    Näyttää vähän siltä, että kovin monessa kommentissa sotketaan luontainen uudistaminen ja JK. Jos näin käy tämän palstan asiantuntijoillekin, ei ole mikään ihme, että jossakin kyselyssä kovin suuri osuus metsänomistajista kertoi kokeilleensa jatkuvaa kasvatusta; siitähän oli jo joku tohtorikin ihan innoissaan, mutta valitettavasti totuus siinäkin asiassa on ihan jotakin muuta…

    pihkatappi

    Mitä olen nyt katsellut noita firman tekemiä jk-hakkuita, tekevät yläharvennuksen, jäävä puusto perin harvaa ja taimettuminen on tietysti useinmiten lähinnä toiveena, jos sitäkään. Eli onhan se kokeilua parhaimmillaan, kun tehdään. Turha kuitenkin väittää että firmat eivät hyödynnä jatkuvaakasvatusta omissa metsissään, onnistuuko nuo hyvin vai huonosti ja miten kannattaa..

    mehtäukko

    ”Eräs” metsärahasto-pulju oli hakkuuttanut ja jälki oli ollut aivan raiskiota. Mutta kun ohje oli ollut ottaa kaikki tukkiin yltävä, johan se kertansa kannattaa.

    Kyllä metsälaki meni osin perseelleen, kun moinen on mahdollista.

Viewing 10 replies - 81 through 90 (of 128 total)