Keskustelut Metsänhoito Uudempaa metsäoppia……

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)
 • Uudempaa metsäoppia……

  Miten saada lehtipuuta enemmän kasvuun jatkuvan kuusetuksen sijaan?
  No, metsänhoitoyhdistys Koillis-Savo on ratkaissut yhtälön takuuttamalla istutuksensa niin että varmasti syntyy lehtimetsää ja hyvää vatukkoa kaupan päälle.
  Takuu estää istutuksen jälkeen metsänomistajaa pelastamasta lehtipuun ja vatukon joukkoon tukehtuvan istutuskuusikon vaikka isäntä maksaa siitä täyden kuusikon alun hinnan.
  Tätä voisi laajentaa muuallekkin suomeen niin johan alkaisi lehtipuun voittoisa kulku kuusikoihin.

 • Gla

  Laitatko Jees hiukan tarkempaa tietoa vatukonsekaiseen lehtipuumetsään johtavasta takuusta?

  Sinänsä monet tahot kyllä markkinoivat palveluja, jotka eivät aina ole asiakkaalle edullisia. Ei siinä ole vastuuta kenelläkään muulla kuin maksajalla. Kannattaa siis miettiä, mihin suostuu.

  Itse en ainakaan suostuisi sopimukseen uudistamisesta, jossa sovitaan tietyt toimenpiteet tarvittaessa tehtäväksi (esim. varhaisperkaus 5 vuoden kuluttua), mutta sopimuksessa ei ole määritelty sopimuskaudelle lopputulosta (esim. taimien määrä, kunto, keskipituus yms. asiat vaikkapa 10 vuoden kuluttua). Ei talojakaan rakenneta siten, että ostetaan tietty määrä lautaa ja tapettia ja katsotaan, mitä niistä saadaan aikaan. Ymmärrän, että metsässä urakoitsija joutuisi ottamaan kohtuuttomia riskejä taatessaan tietyn tasoisen lopputuloksen useiden vuosien kuluttua, eikä metsänomistajan kannata riskejä varmuuden vuoksi maksaa, joten langat on syytä pitää omissa näpeissä. Jos siihen ei pysty, on hyväksyttävä se, ettei toiminta välttämättä ole kannattavaa. Ihan sama kuin missä tahansa muussakin toiminnassa.

  jees h-valta

  Gla, saat jutun Maaseudun Tulevaisuuden artikkelista. Olikohan vielä joku metsä-extra numerokin. Ilmestyi joko loppuviikosta tai olisko jo ollut maanantain lehdessä. Takuu käsittääkseni esti omatoimisuuden koska se olisi silloin rauennut. Siinä oli kyllä määritelty tietyn aikavälin hyvinkin yksityiskohtainen asento.
  Jostain syystä jälkihoitoa ei ollut asianmukaisesti tehty useista mo:n huomautuksista huolimatta. Myös hehtaarihinta vaikutti aika suolaiselta.

  jees h-valta

  No joopa. Takuu pyöri jossain puolentoistatuhannen taimen nurkilla.
  Istutettu oli kyllä parituhattakin.

  mehänpoika

  Tähänkin ketjuun pitäisi tuoda hirvi mukaan. Se ei tietystikkään miellytä kaikkia palstalaisia.

  Metsänhoitoyhdistyksien pitäisi ryhtyä takaamaan aina omalla alueellaan hirvivahingoista vapaa metsien uudistaminen, huolimatta siitä, mille puulajille mikäkin alue on alkujaan uudistettu. Siinä säästyisi jäseniltä enemmän varoja, kuin mitä metsänhoitomaksut vievät.

  Metsänhoitoyhdistyksillä on jäsenet ja hallitukset. Pankaa siellä asiat oikeaan arvojärjestykseen, että metsänomistajat pystyisivät hoitamaan metsiään uusimman metsätietämyksen mukaisesti. Päätöksillä on tavaton kiire, koska jahtikautta on kohta liian niukasti jäljellä.

  Vain hirvikantaa voimakkaasti supistamalla saadaan kuusettumista hidastumaan.

  jees h-valta

  Älähän suotta hoppuile mehänpoika. Ei ne saa näitäkään lupahirviään nurin.
  Kohtuutonta kuvitella mitään lisää tähän kauteen. Ohiammuttua ja naapuripitäjiin hätistettyjä saavutukset.

  mehänpoika

  jees h-vallalle!
  Jos asia pitkistyy niin se mutkistuu! Kyllä hirvenpyyntiluvat voisi tuplata hyvinkin pikaisesti. Pitää tällaisista asioista edes keskustella.

  Kun luvallinen jahtikausi alkaa, pitäisi jahdista tehdä lauantaista eteenpäin täysipäiväistä, kunnes ainakin lähes kaikki lupahirvet on kaadettu. Näin vältetään hirvien muuttaminen viikon kuluessa toisiin maisemiin eli tavoittamattomiin. Syksyisinä lyhenevinä päivinä siihen ei olisi varaa. Se pienentää turhaan kaatoprosenttia.

  Monesti yli puolet hirviporukan jäsenistä on eläkeläisiä, joten heille sopisi hyvin arkipäiviksi katkeamaton hirvijahti. Esim. maanantaina löytyisi vielä sunnuntaina tavatut mutta vielä kaatamatta jääneet hirvet suhteellisen vähällä vaivalla.

  Jahdin katkaiseminen viideksi päiväksi voi aiheuttaa esim. hirvien löytymisen vasta sunnuntaina iltahämärissä. Nykyisin hallaöistä tai lumesta ei ole eteläosassa maata monestikkaan apua hirvien etsimisessä.

  Timppa

  Onpa ”Mehänpojalla” ”huonosti” asiat.
  Meillä kyllä hirviä löytyy joka viikonloppu. Riittää, kun päästää pari nuorta koiraa johonkin mäkeen, niin useimmiten molemmat jotain sieltä ajavat.

  Saaliiksi olisi saatu miltei kaikki luvalliset aikuiset hirvet, mutta yhteislupapäällikkö rauhoitti suuret sonnit kahdeksi ensimmäiseksi metsästysviikonlopuksi. Kaksi sellaista käveli kuin ilkeyksissään passimiehen ohi.

  Oikeastaan varsinainen asia on se, kuinka taas sieltä ”katsomosta” annetaan metsästysohjeita. Tulkaa mukaan jahtiin, ettei tarvitse vain huudella. Voi käyttää ihan oikeita aseitakin.

  MJO

  Mehänpojan tyylillä huudella pelkästään vieraisiin pöytiin ja moittia muiden tapoja hirvikanta laskee?

  Miten olet itse ajatellut kantaa kortesi kekoon?

  mehänpoika

  Timpalle huuteluun mukaan hirvijahtiin:

  Kiitos ei millään käy!

  Olisi aivan sama kun ryhtyisi mukaan johonkin yhteiskunnalle vaarallisen harrastuksen ylläpitoon, jonka tuloksena on ihmishenkien menetyksiä liikenteessä, loukkaantumisia vuosittain 100-200 henkilölle sekä useiden satojen tuhansien hehtaarien metsätaimikkotuhot vuodessa monesti jo valmiiksi hoidetuissa kohteissa.

  Koko touhu tuntuisi kovasti rikolliselta ja valheellisten väittämien ylläpidolta. Ei, ei ja ei!

  jees h-valta

  MJO myös yrittää kääntää asian metsänomistajan syyksi kuten moni harrastepalstapipertäjä/metsästäjä yleensäkin.
  Metsästys on vapaaehtoinen ja aivan ylimainostettu harrastus joka tuhoaisi metsäomistajan loputkin mahdollisuudet järkevään metsänhoitoon. Tuo nykyhirvestys on lähinnä vitsi metsästyksestä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)