Keskustelut Metsänhoito Vanhaa räkämännikköä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 24)
  • Vanhaa räkämännikköä

    Eli otsikon kertoma ongelma. Hoitamaton vanha, jo tukki-kokoiseksi kasvanut ns. räkämännikkö Pohjois-Karjalassa.

    Mitä kannattaisi tehdä? Puuston ikä arviolta 50-60v ja rinnankorkeusläpimitta +- 20cm. Joku jo sanoo tässä vaiheessa että äkkiä nurin ja uutta tilalle, mutta kun olisi aikeissa vaan jatkuvasti kasvattaa niin ei ole vaihtoehto. Omalla työllä jaksaa vielä hommata rungot tienvarteen joten oikeastaan kysymys kuuluu:

    Saako järeästä kuiturungosta mitään etua (lisähintaa) myydessä hankintana versus tukit erikseen niille jotka ne suostuu ostamaan? Koska jos ja kun joutuu näistä ns. lonimaan tukit niin itku tulee. Hidastaa työtä ja riskinä on että menee kuitenkin raakiksi. Mietin vaan miten a) yhtiöt b) verottaja suhtautuu jos kylmästi myy huonolaatuisen tukkipuun selluksi?

  • Nimetön

    Verottajalla ei ainakaan ole mitään sanomista vaikka huonolaatusen puun myy selluksi.
    Mitään lisähintaa ei saa vaikka selupöllit onki normaalia järeämpiä, vain kerroin parempi.

    Gla Gla

    Paljonko korjattavaa puuta on? Jos ala on vähänkään isompi, kannattaa harkita hankintakaupan sijaan pystykauppaa tai tienvarsikauppaa ja teettää harvennus motolla. Kuidun ja energiapuun alhaisen hinta johtuu osittain siitä, että niitä kerätään pienikokoisena. Tuossa kohteessa korjuukulut voisi kuitenkin pysyä kurissa, koska ei ole pieniä runkoja.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tukin hinta kaksinkertainen hankintanakin. Kylläpä olet varoissasi, jos ei kannata tukkia erotella???
    Niinkuin jo itse totesit järkevintä panna motolla matalaksi kokonaan ja aloittaa alusta. Pystykaupassa kyllä motokuski erottelee tukit eri kasaan, ellet sitä erikseen kiellä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Nimetön

    Kerttunen totes tuossa toisessa ketjussa että aikoo jääräpäisesti tarjota tukkia hankintana. Voi sitä hankintatukkia tarjota mutta kauppa pitää tehdä etukäteen ja tukit pitää olla kauppaehtojen mukasia. Tukin laatuvaatimukset kun on tiedossa niin ei se ole vaikia tehdä laadut täyttäviä tukkeja, palkaa ei vaan työstä saa. Paljo mahdollista ettei ostajaa löydy.

    pikkutukki

    Kysy jotakin naapuria neuvomaan tukkien tekomahdollisuuksia . Aikaisemmin mainittu kerroin parempi , tarkoittaa pinokuution muuttamista kiintokuutioiksi , jolloin käytetään kertoimia , oksaisuus , ladonta ja järeys vaikuttavat kertoimeen . Sinällään tästä järeydest et saa lisähintaa !

    purnu

    Sellainen varoituksen sana, että jos meinaat noista tukkia tehdä, niin painaahan ne. Kolmimetrinen vielä paksumpanakin jotenkin siirtyy, mutta tukkimitta kun alkaa 4,3m kohdalta, niin painoa on taas paljon enemmän. Riippuu tietysti miten teet uria ja mitä korjuukalustoa käytössä, toivottavasti ei tarvi käsin siirrellä.

    hemputtaja

    Että näin sanoi ”mutta kun olisi aikeissa vaan jatkuvasti kasvattaa niin ei ole vaihtoehto”.

    Ongelma ei taidakaan olla puun korjuu ja myynti vaan tuo tavoite. Ehkä kannattaa vielä miettiä muutama vuosi, että mitä tekisi. Sinä aikana voipi ilmestyä kuusen taimia alikasvokseksi.

    Metsuri motokuski

    Minusta taisit jo omassa kirjoituksessa vastata kysmyksiisi. Harva niitä raakkitukkeja ottaa ja varsinkin hankintana ne ovat tosi vaikeita myydä. Jokainen itse voi pohtia olisiko valmis käyttämään jonkin räkämännikön sahatavaraa muuhun kuin betonilaudoitukseen. En minä ainakaan.

    Puut myydään yleensä kuutiokaupana ja se on aina tietyn hintaista. Harvoin tietyllä järeydellä on erikoishintaa ainakaan kuitupuun osalla.

    kuusessa ollaan

    Tuosta jatkuvasta kasvatuksesta tuollaisessa kohteessa voisi todeta, että ainakin omalle silmälle räkämännikköä rumempi on harva räkämännikkö. Eli kannattaa miettiä, uudistaako kokonaan, etenkin jos maalaji sallii koivun kasvatuksen, se täyttää maiseman nopeasti. Sen sekaan syntyy myös kuusta, joka sulkee maisemaa. Eikä tuossa tapauksessa taloustilannekkaan taida parantua paksumman kuidun kasvatuksella.

    Jätkä

    Jotenkin en ymmärrä ketjun avaajan mietteitä. Männikkö on 60 – 70 vuotiasta, D 1,3 n. 20 cm ja PUUSTO RÄKÄMÄNTYÄ!
    meilläpäin räkämännyksi nimitellään puuta, joka on kasvanut poikkeuksellisen nopeasti, ollen rungoltaan pehmeää kuin raka. Tuntomerkkeinä on yleensä myös paksut oksat.
    Männikössä ei oikea jatkuvakasvatus onnistu, mutta yläharvennuksena voi ottaa päävaltapuita pois.
    Lukaise tarkkaan nykyiset tukin laatuvaatimukset nimenomaan oksien osalta ja tarvittaessa ota ammattitaitoinen metsuri tekemään tukkeja.

    On tehty sellaisia savotoita, että MHY:n Toimari sanoi, että tuosta leimikosta ei tukkia tule – laatu liian huono. metsuri teki laatuharvennuksen, yli 500 kpl tukkeja, joista yksi raakatttiin sahalla.
    Kyllä siellä varmaankin rima vapisi useasti, mutta pysyi ylhäällä.

    Sanoisin, että metsuri oli palkkansa arvoinen – ja paljon enemmänkin…
    Oli tosin minun kouluttama.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 24)