Keskustelut Metsänhoito Vanhat ilmakuvat

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 43)
  • urbo urbo

    No auttaa varmasti ja kuvetta saa kaivaa syvältä! Siirrä peräreikä uudet kivet sopivaan paikkaan, niin ne asiat hoidetaa

    Visakallo Visakallo

    Haba: ”Sosialismi rakensi tieverkoston ja näin tuli metsät järkevien hakkuiden ulottuville.”

    Tuohon voisikin todeta, että tässä asiassa me metsänomistajat olemme kovia sosialisteja! Tuskin se Habakaan yhtäkään metriä niitä metsäteitä pois antaisi, ja milläs ne hiilinieluihmisetkään pääsisi metsiin uusia nieluja etsimään, jos ei metsäteitä olisi?

    Visakallo Visakallo

    Meikäläisenkin raivauspäivät alkaisivat useimmiten parin kilometrin kävelyllä valtiontien laidasta, jos metsätiet olisi jäänyt tekemättä. Enpä siinä suhteessa todellakaan kaipaa vanhoja aikoja!

    Rane

    ”salaisten kansioiden touhuja”

    Nuorempana olin äestämässä vuokrapeltoa ja siihen pellonreunaan tuli vuokraemäntä,reilu 80:nen tomera naisihminen.Hän komensi että siirretäänpäs tuo pellonreunuskivi pois tuosta haitolta.Avuliaana aatuna pyörittelin kiven kauemmaksi.Paljon myöhemmin minulle selvisi että se olikin ollut pyykki eli tämä vanharouva oli värvännyt minut rikostoverikseen.

    Timppa

    Nuo metsätiet ovat yksi avain Suomen vaurauteen ja metsiemme kasvuun.  Saadaan puut helposti korjattua ja hoitotyöt tehtyä edullisesti.  Tuotamme tärkeitä puupohjaisia hyödykkeitä niin omiin kuin monien kaukaistenkin maiden asukkaiden tarpeisiin.

    Tietysti jotkut  Haba? ovat sitä mieltä, ettei tarvitsisi päästä metsiin.  Eiväthän ne viherpiipertäjät sinne muuten pääsisi, elleivät metsänomistajat olisi yhdessä Valtion kanssa niitä rakentaneet.  Hyvin taitavat metsäteollisuustuotteet kelvata Haballekin.  Tuskin sormella tasi sammalella pyyhit.

    Tiestöasiassa Suomella on sellainen etu, ettei sitä löydy kilpailijamailta.  Meillä tärkeimmillä metsätalouden tuotantoalueilla asutus ja metsät lomittuvat.  Tämä tarkoittaa, että myös metsätalouden ja asutuksen tienkäytöt lomittuvat.  Raskas tieinfra on kehittynyt automaattisesti lähinnä asutuksen tarpeista.  Metsiin on tarvinnut tehdä vain kevytrakenteisia metsäteitä.  Ei raskaita kokoojateitä tai suuria siltoja.

    Kilpailijamaissa asutus ja metsät sijaitsevat erillään.  Tämä on johtanut siihen, että jokien yli ei ole kiinnostusta rakentaa kalliita siltoja vain metsätalouden tarpeisiin.  Kehitys tulee ilmeisestikin jatkumaan samanlaisena.  Samalla se tietää esimerkiksi Venäjän ja Kanadan metsien ränsistymistä ja niissä entistä enemmän myös vaikeasti sammutettavia tulipaloja.  Toisin on Suomen metsissä, joissa palokunta pääsee usein niin lähelle, että pystyy letkuvedellä sammuttamaanm palon.  Esimerkiksi meidän metsissä kaksi kertaa salaman sytyttämän palon.

    isaskar keturi

    Yksi selvimmin havaittava muutos on kaupunkien kasvaminen ympäröiville pelloille ja peltopinta-alan väheneminen. Erityisesti metsälaitumet työntävät nyt kovasti puuta. Itsekin hakkasin tuulituhojen vuoksi joku vuosi sitten kuusikon, joka oli nollasta kasvanut kiertoajan (40v) aikana yhteensä 400 mottia ainespuuta (2 harvennusta+uudistushakkuu) – laskuissa ei ole 80-luvun alussa tekemäni leppähalot.

    Keskusteluun ojituksista ei kannata palata, koska se oli aikansa virhe, kun piti saada mahdollisimman halvalla mahdollisimman paljon pinta-alaa metsätalouden käyttöön. On selvää, että pillari+aura+avosuo oli se, mistä aloitettiin ja jälkeä syntyi.

    isaskar keturi

    PS. Rajapyykin hävittäjä vastaa rajankäynnin kuluista.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kummallista on että minun paltani osalta vanhin kuva palvelussa on vuodelta 1995. En tiedä koska vanhimmat kuvat alueelta on otettu, mutta minulla on yksi paperikuva vuodelta 1951. Todennäköisesti tämäkin alue on jo kuvattu 30-luvullakin

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Puuki

    Maanmittaria ei aina kannata kutsua hätiin, jos epäilee rajakiven siirtelyä tehdyn.  Naapurimökin asukas  oli kerran mittaillut ilm. kartasta mökkipalstansa rajoja ja kokoa ja päätynyt siihen, että rajakiveä oli siirretty joskus.  No mittari toimistosta paikalle adjutantteineen ja rajankäynti ; lopputulos oli että ei ole siirretty kiveä (kivi puron varressa ja puro ajan mittaan tehnyt uutta uomaa rannan tuntumassa) .  Toinen kerta oli , kun oli syntynyt epäily kiven siirtymisestä (vanha iso pyykkikivi oli kaatunut/kaadettu(?) sijoillaan, raja siinä kohtaa on ollut aina selvä; suora raja, aukko metsässä toiseen pyykkiin asti vähintään n. 50 vuoden ajan) . Molemmissa caseissa kulut aktiivisen mökin omistajan kustannettaviksi. Ei ihan halpaa mutta ”tapahtumaa” saatiin aikaan .

    Rajakiven siirto voidaan tehdä laillisesti esim. tien alta sivuun. Siirto merkataan sitten karttoihin ja selityksiin jotta ei tule myöhemmin sanomista.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Taneli: vanhat ilmakuvat -palvelu täydentyy uusilla vanhoilla kuvilla koko ajan. Kannattaa käydä siellä myöhemmin uudelleen. Keski-Suomessa sama juttu: vanhin kuva on tällä hetkellä 1990-luvulta. Kiva niitäkin on katsella, moni asia on jo unohtunut…

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 43)