Keskustelut Metsänhoito Voisiko myyriä ja jäniksiä huijata istutettaessa lehtipuita?

  • Voisiko myyriä ja jäniksiä huijata istutettaessa lehtipuita?

    Metlan myyräkantatutkimuksista ja tiedotteista ei aina ole apua lehtipuiden istutusalueilla. Metsänhakkuusopimukset tehdään yleensä kahden vuoden korjuuajalle ja istutusalueiden muokkauskin toimii monesti vuoden tai kahden viiveellä.

    Taimet saadaan kylläkin kasvamaan usein vuodessa metsään vietävään kokoon. Kuitenkaan siemeniä taimitarhoilla kylvettäessä ei aina tiedetä seuraavan tai ainakaan sitä seuraavan talven myyrien runsaudesta. Siksi taimien kysyntä voi hiipua juuri silloin, kun hyvää lehtipuun tainta olisi runsaasti taimitarhoilla.

    Tarhoille jäävä ylivuotinen taimi on kaatopaikkatavaraa. Se nostaa taimien hintaa. Muovinen taimisuoja ei tunnu kovin hyvältä heiveröisten yksivuotisten taimien suojana. Voiskohan myyriä ja jäniksiä jotenkin muulla tavoin ikäänkuin huijata jättämään koivun tai haavan taimet rauhaan istutuksen jälkeisen syksyn ja seuraavan talven ajaksi?

    Ainakin omenapuilla on hyvin toiminut tuomen versoista pystytetty kehikko puun ympärille. Ehkä samaa voisi kokeilla istutettujen lehtipuiden osalla rehevillä mailla, missä tuomenvesaa on etsimättäkin istutuskohdan vieressä.

    Istutushetkellä voisi panna vaikka 3-4 pientä tuomenversoa pystyyn taimen ympärille. Ne katkeavat vielä sormella eivätkä paljon hidasta istutustyötä. Pitempiä (vähintään taimen pituisia pari kpl) tuomenversoja voisi panna ennen talven tuloa tukemaan taimia ja hämäämään myyrien lisäksi jäniksiä.

  • mehänpoika

    Tuomen vesa voi kosteassa kohteessa kehittää tyveen juuret, ja vesasta tulee silloin pitemmän päälle kilpailija varsinaiselle istutetulle taimelle. Luulen, että varsinaisilla kivennäismailla vesomista ainakaan palteessa ei tapahtuisi.

    Lehtipuu- ja mäntyvaltaisilla viljavilla kohteilla luulisi tuomenvesakkoa hämäysmateriaaliksi riittävän istutuksien aikaan. Vuoden päästä on kokemusta vähän enemmän.