Keskustelut Metsänomistus Yhtymäsopimus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 22)
  • Yhtymäsopimus

    Merkitty: 

    Tältä pastalta löytynee varmaan henkilöitä, jotka ovat osakkaina metsäyhtymässä. Minulla tulossa samanlainen tilanne ja olisi tarvetta määritellä yhtymälle jonkinmoiset säännöt. Löytyisikö joltain pohjaa, jolla asiaa voisi lähteä viemään eteenpäin? Metsälehden Makasiinissa on aikoinaan ollut hyvä artikkeli aiheesta.

  • reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Tuossa on jotain pohjaa, josta voi katsoa mallia ja soveltaa metsäyhtymään. Vapaamuotoisuus tuossakin mainitaan. Eihän sillä ole oikein muuta merkitystä kuin se, että se toimii muistiona yhtymän osakkaille, mitä on sovittu.

    Kohdalleni on sattunut kaksi erittäin sopuisaa yhtymää. ”Perustamiskirjaan” halusin lähinnä kirjattavaksi etuosto-oikeuden ja kirjaukset siitä, miten yhtymän hyväksi tehtävät mh-työt hinnoitellaan/korvataan. Ne sinne laitettiin ja oli jatkossa selkeätä. Puolet yhtymän osakkaista eivät halunneet tai kyenneet esim. istuttamaan tai raivuria käyttämään.

    Lauri

    Omistajanvaihdokseen valmistautuminen kannattaa aloittaa ajoissa

    isaskar keturi

    Taitaa olla hiukan ongelmallinen tällainen sopimus, kun verottajan näkökulmasta menot ja kaikki tulot jakautuu/jaetaan yhtymän osuuksien mukaan osakkaille. Tällöinhän selkeintä on, että kaikki hankitaan ostopalveluna ja kulut menee osuuksien mukaan, ellei tuloilla pystytä kattamaan.

    Kuten r-i edellä kirjoitti, lähinnä toivoa, että asioista voidaan käytännössä sopia ja jotain suuntaviivoja voi ennakkoon sopia.

    Itsellä kanssa sopuisa yhtymä – johtunee, että teen kaiken itse. Töitä (suunnittelu, kirjanpito, istutus, maanmuokkaus, hankintahakkuu jne.) en veloita – harrastusta. Jos Metkatukia, niin nehän on kuluihin, eli tekijä pitäköön tuet. Tulot (tilille jäävä) jaetaan osuuksien mukaan.

    Ola_Pallonivel

     

    • metsien käsittelyn ja puukaupan periaatteet
    • metsäsuunnitelman hankinta tai päivitys
    • yhteinen pankkitili ja tilinkäyttöoikeudet
    • tulojen tilittämisen periaatteet ja tilitysaikataulu
    • veromuistiinpanojen ja veroilmoituksen laadintavastuut
    • asiakirjojen arkistointi
    • valtuutukset asioiden hoitamiseen
    • asioita hoitavien palkkiot ja kulukorvaukset
    • palvelusopimukset metsäalan toimijoiden kanssa
    • metsävakuutus

    MHY jäsenyys? Miten jaetaan työt?

    iloa metästä

    Puun myynnistä on hyvä sopia, esim. Enemmistön päätöksellä myydään puuta. Jos kaksi osakasta, niin vähintään metsänhoidon suositusten mukaiset hakkuut tehdään. Kenelle valtuutus tehdä puukaupat.

    Metsänhoitotöiden jakaminen tulikin jo, vaikka olisi halujakin, niin kaikki ei tosiasiassa pysty tekemään vaikka jo asuinsijainnin, töiden tai muun syyn vuoksi yhtä paljon. On hyvä sopia miten korvataan. Aluksi voi tuntua mukavalta touhuilla, mutta jossain vaiheessa kun löytää itsensä riittävän monesti kaatuilemassa ja raivailemassa pusikkoja kesälomallaan, voi alkaa kaivata myös muiden panosta asiaan. Kun sovittu korvaus metsätöistä, niin helpottanee ponnisteluja.

    Osuuden myyminen, esim kielletty myymästä ulkopuolisille,

    mehtäukko

    Hyviä seikkoja esitetty. Hyvään metsänhoitoon kuuluu kestävät hakkuut. Ts. puuston kasvun ja hakkuiden suhde olisi oltava pitkäjänteisen vakaa. Selvyys siitä, mikä ”laukaisee puunmyyntikynnyksen” ja onko tarkoitus koettaa laajentua= investoinnit. Pyritäänkö vakaaseen jäsensuhteeseen, vai vaellusta tilanteen mukaan. Vetohaluisimmalle valtuudet allekirjoittaa sopimuksia ja muutoksia eri alustoilla.

    Metsahemo Metsahemo

    Kiitoksia kaikille hyvistä vinkeistä! Näistä lähtökohdista on hyvä alkaa virittelemään yhtymäsopimusta.

    Normandy Normandy

    Mun psykologinen silmä sanoo, että ensin kirjoitat sopimuksen tekstin (jotta ”kaikki” tulee mietittyä) ja sitten pidätte porukalla istunnon puhelimessa tai nenäkkäin ja porukalla puhutte miten haluatte asiat hoitaa (kuten esim. koska myydään puuta, miten jaetaan työt/korvataan työt, miten osuuden myyminen jne.).

    Älä vie valmista sopimusta, jossakin vaiheessa joku alkaa miettiä että sinä johdattelit ja pomotat jne.

    juha.m.leppanen juha.m.leppanen

    Kannattaa muistaa, että yhtymäsopimus on vain henkilöiden välinen sopimus asioiden hoitamisen periaatteista. Sillä ei lopulta ole kovinkaan vahvaa lain voimaa, mikäli välit menevätkin solmuun ja sopimuksesta voi kuka tahansa osapuoli irtautua. Millään etuosto-oikeus -pysäkillä ei ole kehenkään mitään sitovuutta. Omaisuuden suoja on Suomessa niin vahva, että omaisuutensa saa myydä ihan kenelle itseä huvittaa, ilman että sitä on pakko myydä ensisijaisesti jollekin toiselle, vaikka kuinka johonkin sopimukseen niin olisi kirjattu. Ne ovat lopulta vain sanoja paperilla ilman lain voimaa. Tästä poikkeuksena tietenkin ovat esim yhteismetsäosuudet, joihin yhteismetsän osakkailla voi olla etuosto-oikeus tietyissä tilanteissa, tai kunnan etuosto-oikeus kiinteistökaupoissa joissain tapauksissa.

    Yhtymäsopimus on kuitenkin usein hyvä olla olemassa, sillä se että asioiden hoitamisesta on sovittu kirjallisesti, turvaa usein yhteisomistuksen sujuvamman toimimisen. Kaikkein paras tietenkin olisi,  kun yhteisomistuksia ei alunperinkään muodostettaisi, mutta joskus se on käytännössä väistämätöntä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä on etuosto-oikeuden  takaava pykälä, se on pätevä. Lehdessä oli juttua, että Helsingissä perhe joutui äskettäin muuttamaan pois ostamastaan asunnosta.

    isaskar keturi

    Asunto-osakeyhtiöitä säätelevät eri lait. Yhtymä taas on verotusta varten muodostettu tai muodostunut omistajien yhteisomistus, jossa kaikki jakaantuu osuuksien mukaan. Muu kuin osuuksien mukaan tehty kulujen tai tulojen jako tai maksut on lahjaa tai kauppaa tai korvausta kuluista, joiden kanssa tulee olla varovainen. Siinä ei sitten verottajan kanssa keskinäiset sopimukset paina mitään, ellei jaolle ole asiallista perustetta. Päätöksenteosta voidaan sopia luultavasti vapaasti, mutta tällöinkin pätevämpi olisi selkeä valtakirjan muotoon tehty paperi. Meillä Suomi.fi-palveluun tehty valtuutus hoitaa metsään liittyvät asiat. Tätä varten tarvittiin osakkailta valtakirja DVV:lle.

    Jos kaksi luonnollista henkilöä tekee sopimuksen, ettei myy omaisuuttaan ennen kuin kysyy toiselta, se lienee mahdollista, mutta mitä siitä seuraa, jollei toimi sopimuksen mukaan? Tuskin mitään, kun ei ole mitään lakia taustalla kuin pelkkä yleinen sopimusoikeus. Riippuu tietysti sopimusehdoista.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 22)