Käyttäjän A.Karttunen kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • A.Karttunen

    Metsästäjiä kyllä riittää, se ei muodostu ongelmaksi.

    Vaan kuinka pitkään? Maaseudun tulevaisuus 14.09.2018:

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/era/artikkeli-1.300677

    Lainaus uutisesta:

    ”Alle 18-vuotiaita metsästäjiä arvioidaan olevan noin 8 600.”

    20 vuoden sisällä hirvenmetsästys harrastuksena loppuu jos metsästäviä nuoria on nyt tuollainen määrä. Tilalle voi tietysti tulla kaupallista toimintaa, mutta ennustan silti Texasin mallia sikojen taposta jossei ongelmaa hoideta nyt. Omassakin seurassa alkaa olla tilanne että hirvien haalaus maastosta lahtivajalle on tehtävä kohta konevoimin kun vetäjien fyysinen kunto ei riitä hommaan. Tai joukko harvenee sen vetohomman aikana luonnollisista syistä.

    Muistutuksena filmi kuinka Texasissa hoidetaan sikaongelmaa:

    A.Karttunen

    Jos hirvipolitiikka ei muutu niin jossain vaiheessa hirville saattaa käydä niinkuin villiintyneille sioille:

     

    A.Karttunen

    Suorittava porras: oikea hirvitiheys Suomeen on 0.5-1 hirveä/1000ha. Ei yhtään enempää.

    A.Karttunen

    Suorittava porras: sudet ei pidä P-Karjalan hirvikantaa kurissa. Hirvet kun lähtevät susia karkuun. Hirvityhjiöt johtuu tästä. Ei metsästäjistä. Sudet ei kuitenkaan näytä liikkuvan länteen yhtä voimakkaasti. Toisaalta Keski-Suomeen saapuessaan ne tapettaisiin koska asutustiheys on senverran suurempi.

    Pohjois-Karjalasta on tulossa hirvi- ja suurpetoreservaatti. Metsänomistajien kustannuksella.

    A.Karttunen

    Hirvet on siirtyneet susien ajamana länteen. Kysyin jo jonkin aikaa sitten paikallisen RHY:n puheenjohtajalta miten on mahdollista että suurpetojen ruokaa kasvatetaan yksityisten metsänomistajien mailla ilman korvausta. Ei tullut vastausta.

    Hirvien liike petojen tieltä länteen on myös tullut joillekkin hirviluvista päättäville yllätyksenä ja nyt ollaankin lupaamassa lisää lupia. Jää nähtäväksi. Jokatapauksessa nämä pakenevat hirvilaumat on jo aiheuttaneet vahinkoja omassa metsässä. Alueet jotka syksyllä suojattiin Trico-karkotteella on säästyneet mutta suojaamattomat taimikot on syöty pilalle.

    Suurpetojen ruuan kasvattamisesta on saatava käypä korvaus tai sitten peto- sekä hirvikannat saatava järkevälle tasolle. Metsätalous ei saa olla uhrina riistapolitiikassa.

    A.Karttunen

    Tänä vuonna en osallistunut mutta mitä on seurakavereilta tullut viestiä niin kaksi viikonloppua metästetty ja 2+4 luvista enää 2 vasaa jälellä. Hirviä kyllä jää liikaakin metsänomistajan näkökulmasta, mutta sillähän ei enää aikoihin ole ollut merkitystä lupamääriin? Susien ja karhujen ruokaa vaan yksityisten metissä kasvatellaan…

    A.Karttunen

    Täällähän on tullutkin jo mukavasi neuvoja ja keskustelua aiheesta.

    Voisin kuvatakkin palstaa niin tulisi sitten selvemmäksi mitä tarkoitan, mutta näissä männyissä on kuivaa ja paksua oksaa pitkin runkoa, tiheässä. Mulle joku joskus kuvaili tällaisia ”puuhevosen p’rsrei-iksi”. Kasvu on ollut nopeaa ja puu hötöä. Kaadoin yhden pystyyn kuivaneen nuotiopuiksi ja vuosilustot saa laskettua metrin päästä. Ja on lenkoa, koroa ja vaikka mitä jopa amatöörin silmään virheelistä. En usko että ammattilainenkaan kovaa tukkiprosenttia saisi. Alla on jo melko hyvännäköistä kuusentainta kasvamassa ja osa kuusista jo kerennyt ns. ensiharvennuskokoisiksi. eli jos nyt huonolaatuiset männyt poistaisi ja jättäisi suorat ja hyvännäköiset, olisi kuusi-mäntysekametsä jossa sitten olisi tukkia kasvamassa noin kahdessa puusukupolvessa. Vähän erikoisempi perinteiseen koivu-kuusi yhdistelmään verraten mutta varmaan toteutettavissa?

    Ja jatkuva kasvatus kovan hirvitiheyden sekä rehevän maaston vuoksi. En halua ruiskutella taimia koko lopun ikääni Tricolla ja raivaussahakaan ei ole mieluinen väline. Mieluummin sitten ihan kunnon moottorisaha ja traktori-puutavaravaunu, kun kuitenkin molemmat käsissä pysyy… Ja olen myös tietoinen mahdollisen juurikäävän/maannouseman riskistä kuusikossa, Jos se sitten tulee niin katsotaan uudestaan mitä tekee. Ainahan sen metsän nurin saa..

    A.Karttunen

    Meillä on nyt savotoilla kaksi; pieni ja iso (ei välimallia kun sellaiselle ei ole oikeata tarvetta kellään). Husku 550XPG ja Dolmar 32PS. Mitä niillä on sahattu nyt niin Dolmarilla pari vuotta ja noin 40m3 ja huskulla puoli vuotta ja sama. Eli isompi saha tekee samassa ajassa tuplatuloksen (jopa tripla) ja riittää myös pidemmälle sitten kun se nälkä kasvaa syödessä. Ja sehän on kasvanut ja kasvaa koko ajan…

    Mutta Dolmarin puolustukseksi on sanottava että kun se toimitetaan 14″ laipalla niin se on ihan liikaa. Lyhyempi laippa ja hienompi ketju riittäisi ja silloin Dolle toimisi oikein hyvin EH-puissa. Itse asiassa olen joitakin puita kaadellut huskulla ja sitten ns. kokorunkojuontona vetänyt mönkijällä laanille missä jatkanut Dollella ja todennut homman jopa toimivan. Dolmar jaksaa katkoa isommatkin oksat kun sen on säätänyt ja ketju on terävä. Ja polttopuunteossa on ihan riittävä.

    A.Karttunen

    ”monen lienee vaikea uskoa tätä, mutta nämä kasvualustat rehevine rinteineen lienevät tällä korkeudella Suomea aivan huippua.”

    Ei itseasiassa. Höytiäisen ympäristössä on samankaltaisia ”pienalueita” joissa puun kasvulle on otolliset suhteet. mm. Huhmarisen ympäristössä on vastaavaa paikkavaihtelua sen suhteen missä kasvaa hyvin ja missä huonommin…

    A.Karttunen

    Kiinnostaa kyllä puunostajana. Mutta aion kyllä jääräpäisesti tarjota hankintana myös tukkia. Kokeillaa nyt jatkuvalla kasvatuksella ja moottorisahameinigillä mitä tulee vai tuleeko mitään.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)