Käyttäjän akivan55 kirjoittamat vastaukset

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
  • akivan55

    Joo, minulle on käynyt aivan samoin visakoivun kanssa. Toki puukkotehdas kehotti ottamaan uudelleen yhteyttä myöhemmin ja pyysi sahaamaan koivut 50 ja 62 mm läpisahauksella sekä kuivaamaan ne katoksen alla. Päädyin tekemään itse joitakin käsitöitä niillä kun oli pieni erä kyseessä. Tullitilastot osoittavat, että tammea tuodaan vuosittain Suomeen julmetulla hinnalla Suomen etelänpuoleisista valtioista. Käyn silloin tällöin huonekalukaupoissa ja tarkkailen erityisesti puumateriaaleja. Ainakin pöydissä käytetään viellä  nykyisin aitoakin puuta jopa tammea.

    akivan55

    Tammen markkinointi on samanlaista kuin visakoivunkin. Pieniä ja hieman isompia jalostajia on siellä täällä hajallaan ympäri Suomen. Vaneerisorvaajia on muutama Suomessa. Parkettitehtaita ei taida olla kuin yksi Riihimäellä. Huonekalu- ja keittiökalustotehtaita tai verstaita on hajallaan. Lahdessa ja Pohjanmaalla on pari keskittymää. Ainoita keinoja on markkinoida suoraan tehtaille ja verstaille pyöreenä tai läpisahattuna. Ostaminen niillä on ajoittaista. Joskus niissä ostetaan ja taas joskus ei. Hintakin on hyvä jos on laadukasta tarjolla. Tavaran vaan pitää viedä niille pihaan saakka. Ammattikoulutkin toisinaan ostavat jaloja lehtipuita raaka-aineiksi.

    akivan55

    Taitaa olla englanninkielesskin dam joka tarkoittaa patoa. Australiassa jossa on haluttu vähiset tai harvalukuiset sateet varastoida tekojärviksi, niin niiden padot olivat myös dam-nimellä.

    akivan55

    Ranskassa tammimetsissä kasvaa parhaat tryffelisienisadot. Suomeen on tuotu tryffeliitiöympein varustettuja tammentaimia monistusta varten. Alustavat uutisoinnit aiheesta näyttävät lupaavilta. Itse olisin kiinnostunut ostamaan tryffelymppejä jos vain niitä jostakin Suomessa saisi.

    akivan55

    Kotimetsäni sijaitsee alkuperäisartikkelissä kuvatun kartan pohjoisreunalla Pohjois-Satakunnassa Siikaisissa. Naapuriimme siirtoaisperheen pihan reunaan yksi osakas toi Tammisaaresta tammen taimia ja istutti ne kujaksi maantien varteen 1960-luvun lopulla. Nyt kyseiset tammet ovat jo tukkipuukokoisia. 1970-luvulla kun aloitin metsäopinnot mm. Tammelassa, niin toin Röykänl taimitarhalta erilaisia puuntaimia kotimaisia ja ulkomaisia lajeja. Tammeja istutin kotitilan eri alueille yksittäin. Isoimmat ovat tehneet jo kauan tehoja ja linnut ovat levittäneet niitä lähiympäristöön niin, että pikku taimia on siellä täällä. Myöhemmin opettelin taimituotanto omiksi tarpeiksi ja olen viljellyt tammea eri uudisaloille täydennystaimiksi monimuotoisuuden lisäämisen nimissä. Tammet ovat hyvin menestyneet Siikaisissa ja tuottavat jo luontaisia jälkeläisiäkin. Laadussa on suurta vaihtelua.  Suurta varjoa ne eivät siedä. Liika varjo johtaa kitukasvuisuuteen ja kuolemaan. Tubexeja en ole käyttänyt ja silti suurin osa on hirvieläimiltä säästyneet. Myös vuorjalavia olen käyttänyt täydennysistutuksissa monimuotoisuuden lisäämiseen. Nekin ovat menestyneet hyvin. Olen saanut muutaman jalavatukin joista tein lautaa ja soiroja. Ne ovat osoittautuneet erittäin laho kestäväksi ulkorakenteissa. Samoin on tammen laita. Tammi varsinkin lisää monimuotoistumista karike ja maaperäeläimien, sekä maanpäällisten eliöiden puolella. Maaperäpuolella lehtikarikemullassa viihtyy mm. muutama tammelle sopiva herkullinen sienilaji. Yläosassa oravat ja muutama tehoja syövä lintulaji ja puun pinnalla viihtyvät epifyytit. Tammeja voi kasvattaa yli kiertoajan että ne saavuttaa kunnon sorvipuukoon. Kuusisukupolvet tällöin on sopivin seuralainen puolivarjopuuna.

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)