Käyttäjän capo kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 40)
 • capo

  En anna enää ilmaiseksi, mutta kympillä tai kahdella saa tehdä sovittuna aikana niin paljon kuin jaksaa. Pari kertaa kävi niin, että ilmaisia puita ei sitten jaksettukaan tehdä, ja toinen kysyjä jäi ilman. Nimellinen korvaus motivoi paremmin.

   

  capo

  Sisäinen insinöörini heräsi eli Tanelille ja Metsäkupsalle tiedoksi, että sähkölinjat yleensä luokitellaan jännitteen eikä tehon mukaan.

  capo

  Harrastelijalle tiedoksi, että kyseessä on harvennus eikä mikään päätehakkuu. Siksi kirjoitin talviharvennus.
  Kuitu on vallitseva ptl, kaikki eivät tarjonneet parrua ja toisaalta sen määrä oli vähäinen niissä, joissa sitä oli huomioitu. Parrun määrällä ei ollut käytännössä merkitystä laskelmaan.

  Tilanteeseen sopii, että päätehakkuissa paras on ollut sellufirma sekä katkonta että ptl hinnat huomioiden. Sellufirma on ehkä vähän väärä nimitys, onhan niillä kaikilla sahausta ja/tai vaneria. Ehkä juuri sen takia syy noissa tapauksissa lienee epäluuloiselle helppo keksiä.

  capo

  Taitaa olla metsänhoidon ongelmat Suomessa muualla noin yleisesti ottaen kuin ensiharvennusten kelpaamattomuudessa.
  Kukin tekee omissa metsissään niin kuin haluaa, mutta jos ulkopuoliset viestit ovat samansuuntaisia eli liian aikaista, niin voi olla hyvä miettiä omaa tulokulmaa.
  Motossa istuminen saattaa avartaa omaa näkökulmaa tai sitten ei. Aurauskeppien teossa sillä ei oikein pääse palkoille, ja jos risukko peittää näkyvyyden, niin saattaa tulla huteja sekä teknisesti että puiden valinnan suhteen. Teräketjua ei viitsisi olla koko ajan asentamassa. Nykyisin motoja ajaa vielä ihminen eikä tekoäly, joten turakko saattaa valitettavasti vaikuttaa työhuumoriin.

  capo

  Kaliforniassa on harrastettu vihreää metsäpolitiikkaa, mikä on ollut ainakin osasyy viimeaikaisiin metsäpaloihin. Hakkuita vähennetty 75-80 %, työpaikat vähentyneet puolella. Nyt vaan hiukkas- ja hiilidioksidipäästöt lävähti silmille, ja aika moni maksoi jopa hengellään. Taisi käydä huonosti aika monille eläimillekin.
  Trump on tässä osin oikeassa, vaikka täällä fokusoidaan vain yhteen sanaan. Paloista ei voi pelkästään syyttää ilmastonmuutosta. Metsäpolitiikan muutos on täysin ihmisen tekemää, ja se on pahentanut tilannetta.
  Sata vuotta sitten metsäpaloilla ei ollut niin väliä, koska väestöä oli huomattavasti vähemmän.
  Ympäristöhallinto on tehokkaasti lopettanut metsien hakkuut ja puunjalostusteollisuuden Kaliforniasta.

  Tällaista politiikkaako tännekin halutaan?

  capo

  Hyvin on kysyntää, ja yllättävästi yksityinen sahuri tarjosi parhaiten talvikorjuuharvennuksesta. Leimikko vähän yli 8 ha, kuitua ja parrua yli 70%, lähimpään sellutehtaaseen matkaa alle 20 km. Tarjouksia tuli kuusi kappaletta. Eikä sellufirmojen tarjouksetkaan mitenkään naurettavia olleet. Joko jossain tarvitaan paljon aitatolppia tai kyseessä on joku puunvaihtomarkkinoiden erikoisuus.

  capo

  Metsäkupsa ja Trump ovat molemmat oikeilla jäljillä. Trumpin tapa yksinkertaistaa ja pelisilmän puute eli uhkailu tuhojen keskellä eivät kylläkään parantaneet viestin perillemenoa. Ei tässä mistään haravoinnista ole kyse, vaan laajemmista kuvioista. Arvasin kyllä uutisen kuultuani, että kommentit keskittyvät yleisesti haravointiin, mutta tällä palstalla olisi odottanut analyyttisempää otetta. Mutta saatiinhan Sipilän hallituskin tähän mukaan.

  Linkin takaa löytyy muitakin näkemyksiä: https://www.forbes.com/sites/chuckdevore/2018/11/16/californias-deadliest-fires-could-have-been-mitigated-by-prevention/

  Tässä on osin politiikkaa vahvasti mukana, ilmastonmuutos ihmisen aikaansaamana vai ei jne. Eli kannattaa käyttää mediakritiikkiä.
  Artikkelin mukaan liittovaltio omistaa noin puolet Kalifornian metsistä. Vuodesta 1990 vuoteen 2013 hakkuut liittovaltion metsissä vähenivät 75-80 %. Lisäksi ympäristöviranomaiset vähensivät yksityistenkin hakkuulupia. Seurauksena puunjalostusalan työpaikat vähenivät 50 % ja tuonti kasvoi.  Metsissä tilanne johti siihen, että ensiharvennukset loppuivat ja maassa oleva palokuorma kasvoi. Ja nyt tulee paikallinen ilmasto kuvaan mukaan eli maassa oleva biomassa kuivuu nopeasti ja syttyy todella herkästi.
  Tilanne on johtanut metsänomistajien kannalta siihen, että omaisuuden laskee, kun sitä ei voi hyödyntää.
  Puun energiakäyttöä ei ole olemassakaan, kun laitoksille ei saa lupia ja kaasu on halpaa.
  Trump uhkasi vähentää rahoitusta liittovaltion virastolta, mikäli tilanne ei näiltä osin muutu. Lyhyellä tähtäyksellä voi olla vaikea saada nopeita tuloksia, jos koko ala on ajettu alas.

  Sen sijaan että ilkutaan haravoista, nyt voisi olla suomalaisilla metsäammattilaisilla iskun paikka, kun ilmaista markkinointiapua on jo saatu korkealta taholta.

  Meilläkin taitaa olla poliittisia voimia, jotka haluavat Kalifornian tyylistä metsäpolitiikkaa. Kasvihuone- ja partikkelipäästöt ainakin levisivät silmille noissa paloissa, puhumattakaan inhimillisistä kärsimyksistä. Siihenkö täälläkin halutaan mennä?

   

  capo

  Tilasin juuri Rotstoppia eikä mitään serttiä tai kurssia kyselty. Tosin aiempi ostos näkyi myyjällä, mutta se oli ennen nykyisten määräysten voimaantuloa.
  Käyttöturvallisuustiedotteen perusteella ei kyllä mitään ihmeempää koulutusta pitäisi tarvita turvallisuusnäkökulmasta katsoen. Siellä kyllä sanotaan ”vain ammattikäyttöön”.

   

  capo

  Alkuperäisen ketjun nimi oli ”Metsaänomistajan parempi uusi auto”.
  Keskustelu oli kyllä enemmän aiheessa ”Metsätyömiehen käytetty auto”.

  capo

  Kyllä mulle ainakin Rotstopia myytiin pari vuotta sitten.
  AdBluehun voi laittaa väritabletin tms.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 40)