Käyttäjän JacktheRibber kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 103)
 • JacktheRibber JacktheRibber

  Keiteleen sahapatruuna ilkka kylävainio (makasiini 4/2018):

  ”…Kyllä Suomessa toimivat kolme isoa integraattia (sellu-, paperi- ja kartonkitehtaita sekä sahoja omistavat UPM, Stora Enso ja Metsä Group) ovat määräävässä markkina-asemassa puukaupassa. Ne pyrkivät hinnoittelemaan tukin liian kalliiksi saadakseen halpaa kuitupuuta sellu- ja paperiteollisuuteen. Puunhinnoitteluun kaivataan muutosta. Tässä käy muuten niin, että täytyy alkaa sahata halpaa kuitupuuta…”

  JacktheRibber JacktheRibber

  Nuorempi sahapatruuna kertoo sitten yrityksensä näkymistä:

  ”…Keitele Groupin sahainvestointi Alajärvellä etenee aikataulun mukaisesti ja kokonaan uusittu sahalinja starttaa näillä näkymin tuotannolliseen käyttöön elokuun lopulla. Keiteleellä on lisäkapasiteettiin ja tuottavuuteen investoitu viimeisen viiden vuoden aikana yli 80 miljoonaa euroa.

  Usko tulevaisuuteen on vahva, vaikka konsultit kilpaa kertovat kysynnän kasvun tulevan alhaisen hinnan tuoteryhmistä rakennuskäytössä. Jalostava teollisuus on murroksessa, huippulaatuiset tyvitukkituotteet väistyvät ikkuna- ja oviteollisuudessa komponenttien tieltä ja insinööripuutuotteet valtaavat alaa rakennusteollisuudessa.

  Yhtiömme jalostaa sahattavasta puusta puolet Keiteleen ja Kemijärven jatkojalostuslaitoksillaan. Kilpailu on kovaa, mutta huipputehokkaalla perustuotannolla tehty sahatavara ja yhtä tehokas jalostuskoneisto takaavat tuotteiden tasaisen kysynnän ja kilpailukyvyn. Oikeilla valinnoilla kannattavuuskin on kunnossa…”

  Kyllä tässäkin on rivien välistä luettavissa mitä todellisuudessa haetaan: ”…huippulaatuiset tyvitukkituotteet…” Siinä tavarassa niukkuus jatkuu mikäli puuntuottajat eivät pane holtitonta sorkkaeläinlaidunnusta viimein aisoihin.

  JacktheRibber JacktheRibber

  Tässä on montakin pointtia, esimerkiksi päätehakkuupuuston hinta verrattuna kilpailijamaihin. Kuka siitä hyötyy eniten. Lisäksi kartellikupletin juoni. En ihan vähän ihmettele sitä, että lintukoirapojan annettiin vetää metsähallituskin tuohon sotkuun. Ei oikein osata numeroita.

  JacktheRibber JacktheRibber

  Otsikkohan tuossa jutussa on: Suomalainen sahateollisuus supersyklin kourissa

  Kylävainio jatkaa: ”…Tukin hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan, niin tekee kuitupuunkin hinta. Kuidun käyttö Suomessa on kasvanut yli seitsemän miljoonaa kuutiota ja hintakehitys on kuin kuolleen aivokäyrä. Leimikoista kilpaillaan tukin hinta edellä, ja sahojen kannattavuus ei pääse paranemaan edes nimellisesti…”

  JacktheRibber JacktheRibber

  Näköjään taas on syytä kerrata.

  Metsälehden kolumnisti riikka alestalo kirjoitti (metsälehti 11/2017): ”…Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen totesi hiljan kolumnissaan Kouvolan Sanomissa, että Ruotsin metsien hakkuut ovat 75-85 prosenttia metsien kasvusta. Suomessa on jääty 65 prosenttiin. Mikäli Suomessa päästäisiin 75 prosentin poistumaan vuotuisesta kasvusta, lisäisi tämä huimat noin kahdeksan miljardia lisätuloa vuodessa kansantalouteemme…”

  Kymmenen miljoonan kuution lisäys toisi 50 prosentin veroasteella valtion kassaan 4 miljardia lisää vuodessa.

  Jokainen vähänkään valveutuneempi puuntuottaja tietää, että ilman holtitonta sorkkaeläinlaidunnusta tässä maassa olisi helppo tuottaa 200 miljoonaa kiintokuutiometriä puuta vuodessa. Nykyisellä hirvien raiskaamalla laadulla lisäarvo olisi koko yhteiskunnalle 80 miljardia, josta tällä veroasteella valtion kassaan kertyisi myös nykyisellä veroasteella 40 miljardia.

  JacktheRibber JacktheRibber

  Venäjän taso on sopiva: neljäkymmentätuhatta (40000) sutta ja neljäsataatuhatta (400000) hirveä. Pohjoismaissa on 400 sutta ja saman verran hirviä kuin venäjällä. Huolimatta siitä, että maa-ala on vain seitsemästoistaosa venäjästä. Täysin kestämätön tilanne. Venäjän hirvikanta on ainakin ekologisesti kestävällä tasolla. Tuo tiheys tarkoittaa meillä rapiaa 7000 hirveä. Aivan siedettävä kanta.

  Kolmen ämmän ministeriöstä ei löydy yhtään täyspäistä henkilöä. Metsälehti on kolmen ämmän hampaaton käsikassara. Olevinaan asialehti.

  JacktheRibber JacktheRibber

  Hirvet pois puuntuotantoalueelta. Muuta säätelyä ei tarvita.

  Hirvenmetsästyksenharrastajia on satatuhatta (100000), alle 2 prosenttia väestöstä. Siitä huolimatta tuo marginaalinen vähemmistö terrorisoi maamme tärkeintä uusiutuvaa luonnonvaraa (ilman hirviä tässä maassa pystyttäisiin tuottamaan helposti puuta 200 miljoonaa kiintokuutiometriä vuodessa, joka toisi nykylaadulla 80 miljardia euroa lisää arvonlisää tähän yhteiskuntaan).

  On ällistyttävää miten tuo mitättömän kokoinen rosvojoukko on saanut eduskuntaan enemmistön. Ja miten typerän enemmistön.

  JacktheRibber JacktheRibber

  Pitkässä juoksussa tuo ”rahoitustulos” nousee 85 prosenttiin. Siinä vaiheessa kun holtiton sorkkaeläinlaidunnus saadaan kuriin, niin prosentit loppuvat.

  JacktheRibber JacktheRibber

  Riitta Alestalo kirjoitti kolumnissaan (metsälehti 11/2017): …Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen totesi hiljan kolumnissaan Kouvola Sanomissa, että Ruotsin metsien hakkuut ovat 75-85 prosenttia metsien kasvusta. Suomessa on jääty 65 prosenttiin. Mikäli Suomessa päästäisiin 75 prosenttiin vuotuisesta kasvusta, lisäisi tämä huimat noin kahdeksan miljardia lisätuloa vuodessa kansantalouteemme…”

  JacktheRibber JacktheRibber

  Metsäliitto olemme me eli osuuskunnan jäsenet. Miten voi itse pettää itseään?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 103)